Dinsdag 22/06/2021

Binnenland

Uitkering of geboortepremie aanvragen? Hoeft niet meer

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Geboortepremie, een sociaal tarief voor elektriciteit, een gehandicaptenuitkering: al wie er recht op heeft, zal er in de toekomst niet meer naar moeten hengelen om het te krijgen.

Een vermogenskadaster blijft tot nader orde een groot taboe in ons land, maar eigenlijk moet je vaststellen dat de overheid bijna alles over ons weet. Met zijn allen zitten we in tientallen databanken, die steeds lustiger gekoppeld en gekruist worden.

Vanuit dat oogpunt, besliste de regering-Michel tijdens de begrotingsonderhandelingen om de komende jaren een paar stappen verder te gaan in de toepassing van de kruispuntbank voor de sociale zekerheid (KSZ). Tal van rechten die verbonden zijn aan iemands inkomen, statuut of situatie worden geautomatiseerd.

Treinabonnement

Een aantal sociale rechten is nu al deels geautomatiseerd. Het sociaal tarief voor elektriciteit wordt al automatisch toegekend wanneer de betrokkene een leefloon, een tegemoetkoming voor personen met een handicap of een inkomensgarantie voor ouderen geniet. Wanneer hij echter huurder is van een sociale woning, krijgt hij het niet automatisch. Dat verandert nu en de rechten moeten ook sneller komen, want nu kunnen ze maanden op zich laten wachten. Bij de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) is er een gelijkaardig probleem, dat wordt rechtgezet.

Andere rechten die in de toekomst niet meer moeten aangevraagd worden als je er recht op hebt, zijn de geboortepremie voor ouders die een kindje krijgen, moederschapshulp voor zelfstandige vrouwen, een verwarmingstoelage van het sociaal verwarmingsfonds, het gratis treinabonnement voor de vaste begeleider van een gehandicapte en de integratietegemoetkoming voor gehandicapten. Wanneer bijvoorbeeld het recht op verhoogde kinderbijslag voor gehandicapte kinderen ophoudt wegens het bereiken van de maximumleeftijd, zal automatisch het recht op een tegemoetkoming voor volwassen personen met een handicap onderzocht worden.

In fases

De automatisering zal in fases worden ingevoerd. De regering-Michel hoopt er jaarlijks 24 miljoen euro mee te kunnen uitsparen, al zijn er bij de overgang ook kosten gemoeid. "Maar die zijn nog niet bekend", klinkt het op het kabinet-Peeters.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234