Dinsdag 10/12/2019

Huwelijk en relatie

Uithuwelijken 2.0: Iraanse regering lanceert 'morele' datingsite

Beeld THINKSTOCK

Om een tegengewicht te bieden aan alle 'immorele datingsites' in hun land lanceerde de Iraanse regering zelf een gecontroleerde variant. Met het initiatief wil de regering langdurige huwelijken opnieuw promoten bij jongeren onder de dertig jaar.

In Iran werd enkele maanden geleden een wel heel bijzondere dagingsite gelanceerd. Het betreft een project dat door de regering zelf werd opgestart en waarbinnen Iraanse jongeren op een 'moreel verantwoorde' manier met elkaar in contact kunnen worden gebracht. De regering nam dit initiatief omdat er in Iran erg veel 'immorele datingsites' zijn, waar jongeren zichzelf open en bloot aan elkaar presenteren. "Dat mensen elkaar kiezen op basis van uiterlijk voorkomen wordt door de geestelijke leiders in het land als moreel verwerpelijk gezien", getuigt Iraans correspondente Carolien Omidi in De Ochtend op Radio 1.

Begeleiding

In een poging de losbandigheid van de Iraanse jongeren opnieuw in te perken, kwam de regering op de proppen met een opgekuiste versie van het principe: een datingsite waar de profielen van de deelnemers niet openbaar zijn - foto's zijn er niet te vinden, enkel wat summiere informatie over de persoon in kwestie. Het contact tussen mogelijke partners verloopt er zedig via een tussenpersoon of een mannelijk lid van de familie.

"De eigenaars van de site bepalen wie er met wie een match vormt. In een gecontroleerde setting kunnen die personen elkaar dan beter leren kennen." Een begeleide eerste afspraak in een veilige kantooromgeving maakt meestal de eerste date uit. Daarna kan er eventueel een etentje op restaurant gepland worden. Dat alles uiteraard onder toeziend oog van een mannelijk familielid of een geestelijke.

Ook in Iran leren jongeren elkaar gemakkelijk kennen via 'illegale' sociale media. Beeld THINKSTOCK

Militaire motieven

Naast puur morele redenen, lijkt de regering er voor hun speciale project ook nog enkele andere motieven op na te houden. "Iran kampt momenteel met een grote terugloop in het aantal huwelijken", zegt Omidi. "Mensen willen niet meer trouwen, of trouwen om de verkeerde redenen waarna het al snel terug tot een scheiding komt." Dat is niet naar de zin van de Iraanse regering die het bevolkingsaantal graag verdubbeld zou zien. "Er zitten achter het project ook militaire redenen: de regering wil het bevolkingsaantal drastisch uitbreiden om het aantal moslims de hoogte in te krijgen."

Of het uithuwelijkingsproject 2.0 ook een succes zal worden, durft Omidi toch te betwijfelen. "Jongeren vinden hun weg naar het andere geslacht al heel gemakkelijk via illegale sociale media. De kans dat zij gebruik gaan maken van zo'n datingsite is dus klein." Jongeren uit conservatievere families of mensen die morele bezwaren tegen de gewone gang van zaken hebben, zouden wel hun toevlucht tot het nieuwe systeem kunnen nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234