aanslagen Parijs
Uitgevoerd in Parijs, beraamd en voorbereid in Molenbeek
Het ziet er alsmaar meer naar uit dat de bloedige aanslagen van afgelopen vrijdagavond in Parijs in het Belgische Sint-Jans-Molenbeek werden beraamd. Daar vertrokken de zelfmoordcommando's, en daar wilden de terroristen die het overleefden weer onderduiken.
Na een weekend vol huiszoekingen en arrestaties in en rond Brussel en Sint-Jans-Molenbeek werd gisteravond laat nog steeds jacht gemaakt op Salah Abdeslam, de derde van drie broers, van wie er één - Ibrahim - zichzelf vrijdag deed ontploffen in de straten van Parijs. Broer nummer 3, Mohamed, is gearresteerd. "We zijn in shock", zegde de familie gisteravond. "Bij Ibrahim waren er wel tekenen van radicalisering, maar nooit hadden we dit zien aankomen."
Het waren eigenlijk maar details die in de nacht van vrijdag op zaterdag de jacht op de terroristen langzaam maar zeker richting België stuurde. Een netjes betaald parkeerticket uit Sint-Jans-Molenbeek dat achtergelaten werd in een van de auto's, een grijze VW Polo, waarmee de terreurcel vrijdag arriveerde in Parijs. En dan was er de zwarte Seat Leon met Belgisch kenteken die gebruikt werd voor de aanslagen op de terrassen.
Frankrijk sloot diezelfde nacht nog zijn grenzen en controleerde wie het land wilde verlaten. Zoals de broers Mohamed en Salah Abdeslam, dus. Die waren beiden in Parijs, vrijdagavond, en zagen hoe hun jongste broer Ibrahim zijn bomgordel volgens plan deed ontploffen op straat. De broers konden ontkomen in die Seat Leon. Die dumpten ze - kalasjnikovs incluis - in Montreuil, niet ver van Père Lachaise, om er in een andere, klaarstaande, auto te stappen en richting grens te rijden.
Niets gemerkt
's Ochtends om 9.10 uur bereikte het trio de péage in Cambrai. Dat tijdstip is heel exact, want de politie controleerde hen daar, maar cruciale informatie om hen tegen te houden was er niet. Die kwam er pas uren later, toen in Parijs duidelijk werd dat de terroristen de gebruikte auto's hadden gehuurd bij een Belgisch verhuurbedrijf. Netjes onder hun eigen naam, overigens. Toen de namen werden doorgespeeld aan de politiediensten en de grensposten, werd duidelijk dat ze de voortvluchtige terroristen op een haar na hadden gemist. Alles wees in de richting van Sint-Jans-Molenbeek, al veel langer een broeihaard voor moslimterrorisme. In een paar uur tijd werd het netwerk rond de broers in kaart gebracht.
Het federaal parket werd ingeschakeld, samen met terreurspecialisten en eliteteams van de politie. Het hele weekend lang volgde de ene politieoperatie na de andere. Er waren huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek en Brussel. Een tiental figuren die van ver of van dichtbij te maken konden hebben met de terreurcel, met het bedenken van de bloedige aanslag of met de uitvoering ervan, werden opgepakt. Straten werden volledig afgezet, terwijl eliteteams deuren inbeukten en verdachten arresteerden. Inlichtingendiensten toverden namen boven, van onder meer ene Muhamed A., een getrouwde man uit Sint-Jans-Molenbeek die er bekend om staat bommen in elkaar te kunnen knutselen. Hij werd weer vrijgelaten.
In de Ossegemstraat reed de politie zaterdag een auto klem. Aan het stuur vermoedelijk de man die de broers Mohamed en Salah Abdeslam veilig en wel naar huis bracht na de aanslag. Mohamed Abdeslam, een twintiger, werd haast tegelijkertijd in de ouderlijke woning, op de gemeenteplaats van Sint-Jans-Molenbeek, opgepakt. Van zijn broer Salah geen spoor. En dat bleef zo het hele weekend. De politie verspreidde gisteravond een opsporingsbericht voor de man die in 1989 geboren werd in Brussel, daar ook opgroeide, in de criminaliteit verzeilde en uiteindelijk net als zijn jongste broer radicaliseerde.
Al ontkende de familie dat laatste gisteravond. "Van Salah verbaast ons dat écht", zegde de familie. "Ibrahim daarentegen zagen we wél radicaliseren. Althans een beetje. Maar niet van die aard dat hij dergelijke wreedheden zou plegen. Het was niet zíjn plan, dat is zeker. Het feit alleen al dat hij zijn bomgordel tot ontploffing bracht zonder een ander te doden, zegt genoeg." Al haalt een ander familielid de schouders op. "Misschien is het wel per ongeluk te vroeg afgegaan. Of van de stress."
De familie benadrukte dat niemand van hen echt iets had zien aankomen of iets had gemerkt aan de broers. "Werkelijk waar, we zagen hen twee dagen voor de aanslag nog. Niets wees erop dat ze die wrede plannen hadden."
Gemeentearbeider
Het verhoor van Mohamed Abdeslam - die voor de gemeente Sint-Jans-Molenbeek werkt - was gisteravond nog bezig. Net als de internationale jacht op zijn broer Salah. De politie waarschuwde ervoor dat wie de voortvluchtige terrorist zou tegenkomen vooral niet op eigen houtje mag ingrijpen. "Bel de politie."
Hoe meer namen de Franse politie kleefde op de dode en voortvluchtige terroristen, hoe duidelijker de link naar ons land werd. Van de zeven dode terroristen kwamen er minstens twéé uit ons land. Naast Ibrahim Abdeslam identificeerde de Franse politie ook Bilal Hafdi, een jonge twintiger die tot in de lente van 2014 nog vooral bezig was met voetbal maar daarna snel radicaliseerde. In het voorjaar van 2015 trok hij naar Syrië. Hij was op Facebook onder meer bevriend met de Molenbeekse Syrië-strijder 'Abou Isleym', die onlangs van zich deed spreken door te poseren bij een onthoofd lijk.
In juli zette hij een oproep op Facebook om aanslagen in het Westen te plegen. "Aan de broeders die verblijven in de landen van de ongelovigen. Die honden vallen onze burgers overal aan. Sla toe in hun gemeenschap van varkens, zodat ze zich zelfs in hun dromen niet meer veilig voelen", luidde het toen op Facebook.