Donderdag 13/08/2020

Uitgeverijen Pelckmans en Van Halewyck bundelen de krachten

Beeld Joris Casaer

Vanaf 1 januari 2016 bundelen uitgeverijen Pelckmans en Van Halewyck de krachten. Ze hebben hierover een principeakkoord bereikt, melden ze. In combinatie met het portfolio van Van Halewyck wordt Pelckmans nu binnen alle deelgebieden van het uitgeven van algemene boeken actief: literatuur en overige fictie, een brede waaier non-fictie en kinder- en jeugdboeken, luidt het in een gezamenlijke mededeling.

Uitgeverij Van Halewyck is de laatste decennia uitgegroeid tot een van Vlaanderens vooraanstaande uitgeefhuizen, vooral bekend om haar non-fictiefonds. De uitgeverij kan onder andere Jeroen Meus en Herman Portocarero tot haar auteurs rekenen. "De samenwerking met de Van Halewyck-auteurs wordt onverminderd en op de vertrouwde wijze verdergezet", klinkt het in het persbericht.

Stichter en mede-eigenaar André Van Halewyck, die eerder zijn afscheid aankondigde, blijft als adviseur betrokken bij de verdere ontwikkeling. Lut Raymaekers, de andere mede-eigenaar, zal de leiding van Uitgeverij Van Halewyck binnen de nieuwe structuur op zich nemen.

Jeroen Meus.Beeld BELGA

Antwerpen

Uitgeverij Pelckmans, vooral bekend als educatief uitgever, nam enkele jaren geleden al de kinder- en jeugduitgeverij Abimo over en startte eerder dit jaar de literaire Uitgeverij Polis.

Eric Willems, die recent toetrad tot de directie van Uitgeverij Pelckmans, heeft hiermee naast Uitgeverij Polis, Abimo en het wetenschappelijk fonds nu ook Uitgeverij Van Halewyck onder zijn hoede. Hij en zijn team zullen zich vestigen in een nieuw pand in Antwerpen.

"Geschikte partners"

"Bij Thom Pelckmans en Eric Willems vinden we de geschikte partners om onze uitgeverij een verdere bloeiende toekomst te geven", reageren André Van Halewyck en Lut Raymaekers. "Zij tonen vakkennis, stralen geloof in het boek uit en bouwen aan een ambitieuze eigentijdse uitgeefgroep. We hebben ons dan ook met veel enthousiasme geëngageerd om onze ervaring, netwerk en know how in dit bedrijf te integreren."

"In onze gesprekken met Lut en André bleek al gauw een gelijke visie op de ontwikkeling en de uitdagingen van onze sector. We hebben veel respect voor het werk van Uitgeverij Van Halewyck en we willen haar sterke reputatie verder zetten", laat Thom Pelckmans weten. "Deze voorgenomen stap past in onze ambitie om als onafhankelijke, sterke speler een hoogkwalitatief aanbod voor de brede lezersmarkt te brengen."

Boek.be heeft "grote verwachtingen"

"Deze samenwerking zal hen vast en zeker goed uitkomen, en ik denk dat we er ook een en ander van mogen verwachten. Het is een positieve zaak", zegt André Vandorpe, directeur van Boek.be, de koepelvereniging van het Vlaamse boekenvak, in een reactie.

"Dit bewijst dat de uitgeefwereld in volle beweging is. Er zijn de laatste tijd veel 'hergroeperingen' doorgevoerd", aldus Vandorpe. "André Van Halewwyck had al enige tijd geleden aangegeven dat hij wilde stoppen, of het althans rustiger aan wilde doen, en Pelckmans was de laatste tijd erg actief op de markt en toonde dat ze voor een groeistrategie gingen."

Of het opslokken van de ene door de andere toch niet tot verschraling op de markt van het Vlaamse boek zou kunnen leiden? "Dat denk ik niet", zegt Vandorpe. "Het is natuurlijk moeilijk in dit vak om het hoofd boven water te houden. Dat blijkt uit alle markteconomische indicatoren, maar dit hoeft niet meteen tot verschraling van het aanbod te leiden. Er is toch ook een tendens tot sterkere profilering van de kleine uitgeverijen - ik denk bijvoorbeeld aan Uitgeverij Vrijdag - die zich sterker positioneren in hun genre, met een aantrekkelijk aanbod en een grote diversiteit aan auteurs."

Karl Drabbe

Deze zomer kwam uitgeverij Pelckmans nog in het nieuws, toen ze de samenwerking met uitgever Karl Drabbe stopzette. Op sociale media werd er volop gespeculeerd over de reden voor het ontslag. Zo zou zijn politieke overtuiging aan de basis hebben gelegen.

Uitgeverij Pelckmans wou aanvankelijk niet reageren, maar omdat de mediastorm maar niet ging liggen, stuurde gedelegeerd bestuurder Thom Pelckmans dan toch een persbericht in uit. "De jongste tijd verliep de samenwerking met Karl Drabbe moeizamer", schreef Pelckmans. "De meerwaarde van zijn netwerk als uitgever staat buiten kijf, maar de vele andere aspecten van het uitgeverswerk schoten steeds weer te kort. Herhaalde gesprekken met Karl Drabbe brachten hiervoor geen oplossing. Uiteindelijk was er geen andere mogelijkheid dan de samenwerking te beëindigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234