Donderdag 02/12/2021

Uitgeverij Larcier springt falende wetgever bij met eigen wetboeken

Brussel.

eigen berichtgeving

In opeenvolgende regeerverklaringen mag men nog zozeer beklemtonen hoe belangrijk een toegankelijke wetgeving is voor het publiek, in de praktijk komt van die goede intenties maar bitter weinig terecht, en dus vult de uitgeverij Larcier met haar driejaarlijkse collectie wetboeken wel degelijk een gapende leemte op. Gisteren was het weer zover: Larcier stelde zijn editie 1998 voor, de derde op rij. Een indrukwekkende verzameling wetteksten is het geworden, in elf aardig geordende volumes, goed voor ongeveer vierduizend akten en 11.600 pagina's in totaal.

Wat de Larcier uitzonderlijk maakt, is dat de gebruiker er meteen de volledig geactualiseerde wettekst in terug kan vinden. Dus niet een of andere verouderde tekst, gevolgd door een hele resem wijzigende wetten - de formule waarin het Belgisch Staatsblad de wetten bekendmaakt aan het publiek. Maar wel het up-to-date, actuele resultaat van al dat regulerende werk. Bovendien stelt Larcier zowel maandelijks als halfjaarlijks de in die tijd doorgevoerde wetswijzigingen ter beschikking. "Ongelooflijk toch hoeveel nieuwe wetgeving er weeral bijgekomen is sinds we onze kopij op 3 maart 1998 hebben afgerond", zegt Ward Forrier, raadsheer in het Hof van Cassatie en een van de hoofdredacteuren van de Larcier-wetboeken.

Omdat het selecteren, systematiseren en updaten van de wetgeving tegelijk deskundigheid en monnikengeduld vereist, engageerde Larcier er behalve een peloton eigen juristen een dertigtal hooggekwalificeerde magistraten, advocaten en academici voor. Het verklaart mee de niet-geringe prijs van de encyclopedie: 32.725 frank, zij het dat de diverse boekdelen ook afzonderlijk verkrijgbaar zijn. Raadsheer Yvan Verougstraete, ook raadsheer in Cassatie en een andere hoofdredacteur: "In wezen komt dit werk natuurlijk de overheid toe, maar zolang zij niet beweegt doen wij het maar. Overigens moet niemand zich de illusie maken dat de overheid nog aan een complete coördinatie van al haar regelgevingen toekomt. Daarvoor zou je een heel leger juristen nodig hebben."

Uitgeverij Larcier plant tegen volgend jaar een cd-rom met haar wetboeken op, en zoekt ondertussen naar een adequate auteursrechtelijke bescherming ervan. In Nederland zette een student onlangs een gelijkaardige encyclopedie zonder schroom op Internet. Waarop ook de Nederlandse rechter oordeelde dat dergelijke wettenverzamelingen gerust als publiek bezit kunnen worden beschouwd...

Uitgever Plasschaert overhandigde een eerste symbolische exemplaar aan voorzitter Paul Pataer van de Vlaamse Liga voor Mensenrechten. Die beaamde het belang van het werk: "Mensenrechten beginnen bij een behoorlijke toegankelijkheid van de wetgeving", zei Pataer. (PD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234