Zondag 26/01/2020

Uitgeverij Casterman 'diep gekwetst' door censuur strip

"Aan artistieke integriteit wordt niet geraakt." Met een persbericht dat met die titel aanvangt, veroordeelt uitgeverij Casterman fel het weghalen van een Franstalige tekstballon uit een tekening van François Schuiten in de brochure van de expo Strips in originelen in het Vlaams Parlement. Casterman heeft de gecensureerde strip, Het scheve kind, die Schuiten samen met Benoît Peeters maakte, in de portefeuille.

De uitgeverij laat weten "diep gekwetst" te zijn door de "schending van een origineel werk van twee auteurs". "Een gebrek aan respect voor de morele rechten van de schrijvers", noemt Casterman dat. "Die garanderen immers de integriteit van alle originele werken en verbieden bijgevolg elke verminking ervan."

"De uitgeverij betreurt dat de verantwoordelijken van de tentoonstelling geen enkele blijk van waardering geven voor het werk", gaat het persbericht verder. "Zij herinnert hen er ook aan dat voor elk gebruik of elke reproductie van een origineel kunstwerk dat wordt beschermd door het auteursrecht, de naamsvermelding van de auteur én de uitdrukkelijke toestemming van de houder van de intellectuele eigendomsrechten vereist zijn. Bovendien kan een wijziging of aanpassing van een werk enkel gebeuren nadat de auteur hier vooraf zijn toestemming voor verleende."

Of de uitgeverij ook verdere (juridische) stappen zal ondernemen, is nog niet beslist. "Op dit ogenblik hebben de auteurs die wens nog niet uitgesproken, maar als ze dat wel zouden doen, zouden we het zeker overwegen", zegt persverantwoordelijke Guy De Jonckheere. "Alles hangt af van hen en van eventuele verdere ontwikkelingen."

Het verwijderen van de Franse tekstballon, heeft al heel wat stof doen opwaaien. Kamagurka, Herr Seele en Nix, né Marnix Verduyn, trokken vrijdag hun werk terug uit de tentoonstelling uit onvrede met wat zij censuur noemen. Zij wijzen met de vinger naar Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans van N-VA, maar die legt de verantwoordelijkheid bij Dany Vandenbossche, die samen met Jan Hoet curator is van de tentoonstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234