Zondag 29/01/2023

Culinair

Uitgetest door de redactie: 5 feestelijke foodboxen

null Beeld rv
Beeld rv

Geen zin om dit jaar je brein te pijnigen? In deze kerstfoodboxen zitten alle ingrediënten voor een feestmaal. De ene box is al wat meer werk dan de andere, daarom hebben we ze allemaal voor je uitgetest.

Redactie

HelloFresh

Astrid, lay-outer DM Magazine: Ik begin met goede moed aan het menu. Er staat duidelijk aangegeven wat je kunt voorbereiden aan dit menu en wat je op het moment zelf assem­bleert. Maar ik bots al snel op de vraag hoeveel ik precies moet gebruiken. Als ik bijvoorbeeld peterselieolie moet maken, is het me niet helemaal duidelijk ­hoeveel olijfolie ik precies nodig heb. Verder heb ik ook eerst niet in de gaten dat balsamicoazijn, die ik moet gebruiken voor het hoofd­gerecht, verondersteld wordt standaard in mijn voorraadkast te zitten. Het is eventjes paniek, maar ik vind het dan uiteindelijk toch, vanachter in de kast. Oef!

Tijdens het koken krijg ik een beetje schrik voor de kleine ­hoeveelheden. Want ik verwacht, naast mezelf, nog drie goede eters.  Mijn vrees blijkt terecht. Hoewel de drie gangen positief onthaald worden, vinden we het unaniem toch aan de sobere kant. Ook ­vinden we het voor een kerstmenu een beetje alledaags. Voor een casual etentje in het weekend lijkt ons deze box wel perfect.

Hoofdgerecht: tarte tatin van gekaramelliseerde sjalot met een slaatje. Beeld rv
Hoofdgerecht: tarte tatin van gekaramelliseerde sjalot met een slaatje.Beeld rv

Wat? Vegetarisch kerstdiner. Drie gangen, voor vier ­personen.

Eerste indruk? Wat een overzichtelijke doos. De drie gangen zitten netjes verdeeld over drie zakken.

Recepten? Duidelijk uitgelegd. De kaart met recepten is mooi en overzichtelijk.

Tijd? De ingeschatte tijd is ­realistisch. Er staat vermeld wat je beter op voorhand doet en wat je à la minute klaarmaakt.

Hoe lekker is dit? Mijn drie gasten en ik vonden de drie gerechten lekker.

De ­gerechten? Voorgerecht: peterseliewortelsoep. Hoofdgerecht: tarte tatin van gekaramelliseerde sjalot met een slaatje. Dessert: chocolademousse met sinaasappelcoulis.

Extra opties? Dit was de veggie versie, er bestaat een vleesvariant.

Praktische info: Vanaf 44,50 euro voor 2 ­personen. hellofresh.be

Foodbag

Tessa, eindredactrice DM Magazine: Een kerstfoodbox testen? Tuurlijk, klinkt leuk! Op een weekavond? Waarom niet. Voor drie andere mensen? Goh, al kook ik graag, ik doe dat liever niet voor een publiek, maar voor die ene keer moet dat lukken. Hapjes, voor- en hoofd­gerecht en dessert? Dat is wel een erg volwaardig menu, nietwaar? Zelfgemaakte truffels, rosbief en sint-jakobsnoten? Onbekend, onbemind, en die mag je niet te lang bakken zeker? Zoals je merkt, de moed zakt steeds verder in mijn schoenen voor mijn Foodbag-avontuur.

Gelukkig weten ze hoe ze je moeten begeleiden met heldere receptkaarten en papieren zakjes per gerecht én uitleg over wat je op voorhand kunt maken. Combineer met lokale topproducten en je zit gebeiteld. Het enige spijtige is dat het rosbief is, en we met twee zijn die dat niet eten. Een bezoekje aan de winkel lost dat op: vegetarische balletjes. Als je met vier bent, betaal je rond de 27 euro p.p., ben je met 12 eet je voor nog geen 20 euro. Misschien moet ik dit jaar eens mensen uitnodigen?

Hoofdgerecht: rosbief met knolseldercrème, ­gebrande ajuin, aardappelblokjes en wortels en jus.  Beeld rv
Hoofdgerecht: rosbief met knolseldercrème, ­gebrande ajuin, aardappelblokjes en wortels en jus.Beeld rv
Hapjes: pancetta met geitenkaas en vijg, zakoeski (niet in test), sint-jakobsnoot. Beeld rv
Hapjes: pancetta met geitenkaas en vijg, zakoeski (niet in test), sint-jakobsnoot.Beeld rv
Voorgerecht: zalm met geitenkaas, sinaasappelsaus en appel.  Beeld rv
Voorgerecht: zalm met geitenkaas, sinaasappelsaus en appel. Beeld rv
Dessert: truffels, panna cotta met gepocheerde peer. 
 Beeld rv
Dessert: truffels, panna cotta met gepocheerde peer.Beeld rv

Wat? Vier gangen voor vier personen.

Eerste indruk? Dierendonck-vlees, kaas van De Volle Maan? Op deze producten werd niet bespaard.

Recepten? Duidelijke stappen, mooie foto's, extra uitleg over wat je op voorhand kunt doen.

Tijd? Een avond voorbereiding en de avond zelf. In totaal zo’n 3 à 4 uur. Maar ik blijf nooit lang weg van mijn gasten.

Hoe lekker is dit? Alles valt in de smaak, de saus bij het voorgerecht was niet nodig, gelukkig serveer ik telkens de sauzen apart. De gasten vinden het jammer dat er twee keer geitenkaas is, maar vinden het wel lekker.

De gerechten? Hapjes: pancetta met geitenkaas en vijg, zakoeski (niet in test), sint-jakobsnoot. Voorgerecht: zalm met geitenkaas, sinaasappelsaus en appel. Hoofdgerecht: rosbief met knolseldercrème, ­gebrande ajuin, aardappelblokjes en wortels en jus. Dessert: truffels, panna cotta met gepocheerde peer.

Praktische info? Vanaf 109 euro voor 4 ­personen.  foodbag.be

Marley Spoon

Natalie, coördinator DM Magazine: Mij gaan ze niet liggen hebben, denk ik terwijl ik het receptenboekje open en zie dat een uitgebreide planning ontbreekt. Dus maak ik die zelf en begin ik niet één dag (zoals aangeraden) maar twee dagen eerder aan het diner. De recepten zijn simpel, maar de opeenvolging van stappen is dat – ondanks de planning – niet altijd.

Alle stressgerelateerde foutjes ten spijt, wordt het resultaat goed onthaald door mijn gasten. De ­crackers die te lang in de oven ­stonden, vinden ze krokant en ­niemand proeft dat de rozemarijndressing met oregano moest. Geen wonder: ze zijn te betoverd door de kalkoen in een trots korstje en te verbaasd over de heerlijke combo spruitjes-druiven. Enkel aardappelen – gefrituurd of als puree – hebben ze gemist, want wat-is-een-kerstfeest-zonder. Toch is dat snel vergeten wanneer ze de peer met karamel en ­slagroom proeven. Plaats voor nog meer hebben ze niet.

Hoofdgerecht: Kalkoen wellington met pancetta, bonen, spruitjes.  Beeld rv
Hoofdgerecht: Kalkoen wellington met pancetta, bonen, spruitjes.Beeld rv
Peer met gezouten karamel en speculaasroom.
 Beeld rv
Peer met gezouten karamel en speculaasroom.Beeld rv

Wat? Driegangenmenu voor zes met kalkoen wellington als pièce de résistance.

Eerste indruk? Al die papieren zakken ­geraken nooit in mijn frigo!

Recepten? Stap-voor-stapfoto’s zijn welkom en de recepten zijn duidelijk. De miniverpakkingen voor boter, suiker en ­balsamico zijn eerder knullig.

Tijd? Vervelend: de timing ­ontbreekt. Er zit geen ­planning bij, dus die maak ik zelf. Met inbegrip van dat ­rekenwerk en de tussentijdse vaat ben ik er in mijn eentje zo’n 6,5 uur mee bezig.

Hoe lekker is dit? Er was wat scepsis onder de gasten bij de voorstelling van het menu: “Waar zijn de kroketten/frieten/aardappelen?”

De gerechten? Pompoensoep met kruidig platbrood. Kalkoen wellington met pancetta, bonen, spruitjes. Peer met gezouten karamel en speculaasroom.

Extra opties? Er zit een recept bij voor een granaatappelcocktail. Ingrediënten moet je zelf kopen.

Praktische info? 99,95 euro voor 6 personen. marleyspoon.be

Smartmat

Marian, chef DM Magazine: Dat varkentje zal ik wel ­eventjes wassen, denk ik op voorhand als ik de gasten ­uitnodig voor het vroegste kerstdiner ooit. Koken en dinertjes organiseren staan vrij hoog op mijn prioriteitenlijst. Het scheelde niet veel of ik was nog even over en weer gereden naar de andere kant van het land voor een dringende boodschap. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Al vrij snel snap ik dat je dit niet even snel-snel op tafel tovert. En dus krijgt de kookbox de hele dag mijn volledige aandacht, en dat is nodig.

De kerststronk bezorgt me de meeste stress en dus pak ik die als eerste aan. Niet evident, maar het resultaat mag er zijn. De hapjes scoren ook, al ­vragen drie soorten crackers naar mijn mening te veel tijd. Tip: haal gewoon lekkere crackers in de winkel. Scheelt een pak tijd. De ­bijhorende dips zijn echt de moeite waard én origineel. Het voorgerecht is niet moeilijk en smaakt heerlijk aards. Dat komt nóg op tafel bij ons. En het hoofdgerecht is op en top kerst, met een lekker gebraad, sausje, groenten én heerlijke kroketjes. Kant-en-klaar uit een doosje, maar veel ­lekkerder dan uit de diepvries!

Wel even opletten met de ­gaartijd van het gebraad, want dat is toch het lekkerste als het ­helemaal gaar is. Zeker een ­feestelijke, lekkere en ook ­duurzame box, maar niet voor absolute beginners.

Hoofdgerecht: kalkoenrollade met pancetta en vijgen of luxekoolpakketjes met truffelkaas en vijgen.  Beeld rv
Hoofdgerecht: kalkoenrollade met pancetta en vijgen of luxekoolpakketjes met truffelkaas en vijgen.Beeld rv
Aperoplankje met ricotta uit de oven, aardpeerdip en crackers.  Beeld rv
Aperoplankje met ricotta uit de oven, aardpeerdip en crackers.Beeld rv
Voorgerecht: ravioli met gedroogde ham (of wilde champignons en truffel), pompoencrème, hazelnoten en gebakken salie.  Beeld rv
Voorgerecht: ravioli met gedroogde ham (of wilde champignons en truffel), pompoencrème, hazelnoten en gebakken salie.Beeld rv
Dessert: kerststronk met meringue en karamel.  Beeld rv
Dessert: kerststronk met meringue en karamel.Beeld rv

Wat? Originele gerechten, met veel aandacht voor duurzaamheid, met een hoog feestgehalte. Mét kroketjes, ook!

Eerste indruk? Het is veel!

Recepten? Er is een handige planning, en bij elk recept wordt duidelijk vermeld wat je vooraf kan doen. Om het gebraad tot een goed einde te brengen, is er een video beschikbaar. De baktijden van de hapjes en het gebraad moesten we aanpassen.

Tijd? Trek maar een volledige dag uit. Volgens Smartmat moet 3,5 uur volstaan voor de voorbereiding, maar daar geloven wij niks van.

Hoe lekker is dit? Onze gasten waren laaiend ­enthousiast.

De gerechten? Aperoplankje met ricotta uit de oven, aardpeerdip en crackers. Voorgerecht: ravioli met gedroogde ham (of wilde champignons en truffel), pompoencrème, hazelnoten en gebakken salie. Hoofdgerecht: kalkoenrollade met pancetta en vijgen of luxekoolpakketjes met truffelkaas en vijgen. Dessert: kerststronk met meringue en karamel.

Extra opties? Leuke tip om je tafel te versieren met de overschot van het keukentouw en de grote rozemarijnplant. Aangepaste wijnen zijn verkrijgbaar.

Praktisch? 99 euro voor 4 personen. smartmat.be

Zappore

Eva, eindredactrice DM Magazine: Vele lazy uurtjes aan tafel doorbrengen? Sure! Maar uren in de keuken staan buffelen... Liever niet. Als een gezapige bromvlieg ging ik op mijn doel af: de Italiaanse foodbox voor keukenketters. Even opwarmen en klaar, want de chefs in de keuken van Zappore hebben het werk al gedaan voor jou.

Wie wil, kan perfect verdoezelen dat al dit eten kant-en-klaar is, maar ik speelde open kaart. Telkens wanneer we weer trek kregen, trokken we met zijn allen de keuken in. Zakjes openknippen, bakjes in de oven duwen, ­opwarmen en tussendoor nippen van een wijntje: zalig om het jezelf zo makkelijk te maken.

Culinair scheer je hogere toppen als je alles zelf maakt. De aardappelen bleken wat droog, de ravioli van het voorgerecht plakte hopeloos aan elkaar, maar het vlees was superlekker en van de sauzen bleef geen milliliter over. De aanwijzingen bleken niet altijd helemaal te kloppen, dus je moet je hoofd er een beetje bij houden... Maar wat we ervoor in de plaats kregen – een relaxed feest dat ­eindigde met gezelschapsspelletjes – maakte dat helemaal goed.

Hoofdgerecht: Filet Pur ‘Simmental' in een zwartetruffelsaus. Beeld rv
Hoofdgerecht: Filet Pur ‘Simmental' in een zwartetruffelsaus.Beeld rv
Voorgerecht: ricotta-ravioli porcini.  Beeld rv
Voorgerecht: ricotta-ravioli porcini.Beeld rv
Dessert: Italiaans dessertenbuffetje.
 Beeld rv
Dessert: Italiaans dessertenbuffetje.Beeld rv

Wat? ’Peppe & Marcus’ Feestmenu – vlees’: 3 gangen die je nog moet opwarmen.

Eerste indruk? Mooi aangeleverd, en zelfs door een vriendelijke fietskoerier. Het gewicht deed me twijfelen: was dit genoeg?

Recepten? Hoewel het allemaal eenvoudig was, haperde de uitleg toch hier en daar. We hielden ons braaf aan de instructies, maar het vlees was bleuer dan bleu, en het ene gerecht koelde al te veel af terwijl het andere nog in de oven zat. Logisch nadenken en bijsturen was dus een must.

Tijd? Snel, sneller, snelst.

Hoe lekker is dit? Vlees, sausjes en desserts helemaal top. Maar de ravioli plakte aan elkaar en de aardappelen waren geen hoogvliegers. Voorzie wel nog een paar hapjes vooraf, zeker als je grote eters over de vloer krijgt.

Wat krijg je? Voorgerecht: ricotta-ravioli porcini. Hoofdgerecht: Filet Pur ‘Simmental' in een zwartetruffelsaus. Dessert: Italiaans dessertenbuffetje.

Extra opties? Je kunt ook gaan voor een vismenu, of een kazenbuffet.

Praktisch? 186 euro voor vier personen, incl. wijnen. zappore.com

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234