Maandag 21/06/2021

Op de fles

Uitgetest: 3 vegan wijntjes

null Beeld rv
Beeld rv

Dirk Rodriguez wijst je de weg in de drankenafdeling. Deze week: vegan wijn.

Als je weet dat wijn exclusief van plantaardig materiaal wordt vervaardigd, waarom vinden we het vegan logo dan niet op álle wijnflessen? Dat komt door de klaring­methodes. Wijn bevat na gisting nog ‘droge’ ­resten, bestaande uit restdeeltjes van druiven en dode gistcellen. Dat maakt de wijn troebel, wat we vooral bij witte wijn onaantrekkelijk ­vinden. Dit wordt verholpen door de wijn te klaren: men laat eiwit of vislijm neerdwarrelen in de wijnkuip. In hun val nemen deze dierlijke stoffen de onzuiver­heden mee. Het resultaat is een heldere wijn die echter niet vegan is.

Men kan ook een beroep doen op­ ­duurdere, mechanische middelen die wel vegan zijn, maar niet dezelfde ­helderheid opleveren. Vandaar dat je weinig witte vegan wijn aantreft. Nog dit: het Europese vegan charter bepaalt dat er enkel naar toevoegingen wordt gekeken en niet naar wijnbouw­methodes. Bioboeren die ­chemische mest vervangen door dierlijke, ­kunnen bijgevolg wél het vegan label claimen.

Gestyleerd

Fruitig, fris en toch mooi rond met een soepele ­afdronk eigen aan de druivenrassen van het Gardameer (gropello en marzemino met wat ­sangiovese). Aroma’s van rijpe kers, kersenpit en granaatappel. Verrassend modern gestyleerde ­Italiaan. (13,5%)

Pratello Torrazzo ­(vegan), Valtènesi, ­Gardameer, Italië 2018. Matthys Wines, 10,50 euro ****

Milde kracht

Erg verzorgde wijn uit de warme Vaucluse op basis van grenache, syrah en mourvèdre. Perfect rijp fruit, zijdeachtige tannine, kruidig en krachtig zonder onstuimigheid. En alles vloeit wonderwel in elkaar in een vlotte finale. (14,5%)

Rhonéa Terroir Daronthon (vegan), Vacqueyras, Côtes-du-Rhône, 2018 Carrefour, 8,29 euro ****

Zuiders karakter

Sappig bessenfruit, ­mediterrane kruiden, vleugje kreupelhout. Vlot op de tong met opnieuw sappig fruit en gerookte toetsen. Wijn die eerst wat technisch overkomt met erg gepolijste ­tannine, maar toch zijn zuiders karakter intact houdt. (13,5%)

La Bouysse Vegana’a ­(vegan en bio), Corbières, Languedoc 2016. Bioplanet, 8,29 euro ***

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234