✦Op de fles
Uitgetest: 3 biologische rode wijnen uit de supermarkt
Dirk Rodriguez wijst de weg in de drankenafdeling.
Voor biowijn stelde Europa een lijst op van toegelaten supplementen. De bekendste en meest gebruikte wijnadditieven zijn suiker, citroenzuur, cultuurgist, tannine en sulfiet. Ja, ook voor wie biologisch werkt. Bioproducenten moeten er wel voor zorgen dat hun leveranciers zelf biologisch gecertificeerd zijn. Bovendien heersen er voor biowijn strengere voorschriften inzake sulfietgebruik (SO2) dan voor conventionele wijn. Bij droge rode biowijn is dat maximaal 100 milligram, bij witte maximaal 120 of zowat 40% minder dan bij gewone wijn. Wie dat nog te veel vindt, moet weten dat er vaak meer sulfiet zit in een zak chips. Ooit iemand horen beweren dat hij hoofdpijn kreeg van chips?
Even geduld
Wijn die een minuutje geduld vraagt om zich te openen. Aroma’s van braam, garrigue, zwarte olijf en kruiden. Krachtig op de tong met de zoetfruitige grenache op de eerste rij en het zilte van de carignan achteraan. Meditatieve topper gehuld in eenvoud. (14,5%)
Château Castigno, Saint-Chinian,Languedoc 2015 (bio). Caves St-Amand (Gent), 25,49 euro ****
Gallemansvriend
Goed rijp bessenfruit met een zachte expressie, aangevuld met een vleugje kersenlikeur. Vlot en tegelijk lichtjes aards van textuur met gepolijste tannine. We missen het echte cabernet-karakter, maar dit is zeker een geslaagde allemansvriend. (12,5%)
Best of our Planet ‘cabernet-sauvignon’, Pays d’Oc 2018 (bio). Delhaize, 5,99 euro ***
Kersenpit
Uit de hiel van de laars komt deze heldere primitivo met aroma’s van vers geplet en gekonfijt rood fruit. Sappig op de tong met retour van kersenpit en een hint van balsamico. Kort van stof, maar goed doordrinkend en matig in alcohol (13%).
Tenute Viglione ‘Maioliche’, Primitivo Puglia IGT, Zuid-Italië 2018 (bio). Bioplanet, 9,29 euro ***