Maandag 03/08/2020

Terreurdreiging

Uitgestoken hand aan oppositie blijkt relatief

Patrick Dewael, Open Vld-fractieleiderBeeld RV

Hadden de aanslagen in Parijs vermeden kunnen worden? Kan de radicalisering in ons land beter worden aangepakt? Vanaf volgende week al buigt het parlement zich over terreurbestrijding in ons land. De meerderheid staat niet te springen.

Premier Charles Michel (MR) kondigde het vorige week donderdag al aan in zijn 'historische' speech in de Kamer. Er zou een bijzondere parlementaire commissie komen die zich buigt over de terreurbestrijding in ons land. Over de partijgrenzen heen moet er bekeken worden wat er fout liep en welke maatregelen dat moeten verhelpen. Een uitgestoken hand naar de opposite.

Maar nu de 'terreurcommissie' in de stellingen staat, is het enthousiasme bij de meerderheid onder nul gedaald. "We moeten opletten dat we geen dubbel werk doen", vindt Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. Comité I en comité P zijn al een onderzoek gestart naar de werking van onze politie- en veiligheidsdiensten. Die zullen hun resultaten sowieso al voorleggen aan het parlement. Moeten zij dan nog eens langskomen bij de bijzondere commissie om nog eens hetzelfde te zeggen?

Op basis van die eerste analyse moet de bijzondere commissie zich daarna buigen over mogelijke voorstellen om de terrorismebestrijding in ons land efficiënter te maken. Daar komen de achttien maatregelen die Michel tijdens zijn speech uitsprak op de proppen. Die waaieren breed uit: gaande van een betere ondersteuning van de politiediensten, over een strengere aanpak van (mogelijke) Syrië-strijders, tot onze militaire strategie tegen IS en het financieel droogleggen van radicale moskeeën. Ook zal de commissie bespreken of ons land eveneens de noodtoestand kan uitroepen zoals in Frankrijk.

Daarom zal de 'terreurcommissie' divers zijn samengesteld. Er zullen parlementsleden in zetelen die gespecialiseerd zijn in Justitie, Binnenlandse Zaken, Defensie én Financiën. "Maar de voorstellen zullen ook behandeld worden in de bevoegde commissies, zoals gewoonlijk. Het is daar dat de wetten gestemd moeten worden", zegt Dewael. "We staan wel degelijk open voor elk voorstel, maar we moeten ook zien dat we onze parlementsleden niet overbevragen."

Een ander, prominent lid van de meerderheid, gaat nog een stap verder."Ik begrijp niet goed waarom Michel die parlementaire commissie heeft gelanceerd", klinkt het. "Als signaal naar de bevolking is dat misschien te begrijpen. Maar in de praktijk zal dit weinig opleveren." De teneur: de maatregelen van de regering zullen er wel degelijk komen, maar de 'terreurcommissie' zal geen bepalende rol spelen.

Volgende week starten

De oppositie nam de uitgestoken hand van Michel wel enthousiast aan. Vrijdag nog had sp.a-fractieleider Meryame Kitir in een brief erop aangedrongen dat de commissie er snel moest komen. Parlementsvoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) geeft daar ook gehoor aan. Morgen staat al een eerste overleg gepland, zodat de eerste echte commissievergadering volgende week zou kunnen starten.

Op het overleg morgen zal het actieterrein bepaald worden. Hoe dubbel werk vermijden, zal het voornaamste punt zijn. Mogelijk worden slechts delen van het rapport comité I en P besproken, maar worden ook mensen van de politiediensten en het OCAD gehoord. Dat is het orgaan dat het dreigingsniveau monitort. En uiteindelijke wetsvoorstellen kunnen wel degelijk voorbereid worden in de 'terreurcommissie', maar elders gestemd worden.

"Het is net belangrijk dat we alle elementen samenbrengen", zegt Kamerlid Kitir. "Dit thema is te belangrijk om er gewoon tussendoor te pakken. Het is zeer vreemd dat de meerderheid afbreuk doet aan iets wat Michel in het lang en het breed heeft aangekondigd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234