Donderdag 08/12/2022

Uitgestippeld

De Gentse Feesten zijn een schatkamer voor amateur-antropologen: de komende week kun je er de mens in alle vormen en gedaanten zien. De Morgen stelde het ideale parcours samen voor vier subsoorten van de moderne mens.

De culturoroute

Op vrijdag 15 juli kunt u zich in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal rustig op het Gentse sleeptouw laten nemen door de dromerige gitaarmelodietjes en dito fluisterstem van Leuvenaar Gaëtan Vandewoude, beter bekend als(1)Isbells (Sint- Baafsplein, 21.15 uur). Wie een akoestische gitaar iets voor watjes vindt en liever feestelijke funkriedeltjes verkiest, kan maandag in de Charlatan (Vlasmarkt 6) terecht voor Prince: zijn Vlaamse volgeling Stijn dompelt u er onder in een persoonlijk eerbetoon. ((2)Stijn Plays Prince + Mr. Lemming, 18 juli) Videokunstfanatici kunnen van 15 tot 22 juli dan weer terecht in het Huis van Alijn (Kraanlei 65): daar toont beeldend kunstenaar Jasper Rigole zijn expo(3) Homeless Movies, een collectie huisgemaakte familiefilmpjes en "andermans herinneringen". Liefhebbers van de podiumkunsten kunnen tussen 15 en 23 juli dan weer terecht in De Expeditie (Dok Noord 4F), waar Sebastien Dewaele en Ilse De Koe - bekend van Bevergem - van (4) Compagnie Cecilia om 20 uur telkens het oorlogsdrama De soldaat-facteuren Rachel van Arne Sierens nieuw leven inblazen.

De familieroute

Bij Jeugddienst Gent (Kammerstraat 10) kan uw kroost zich uitleven met optische mysteries: het(1) Illuseum speelt er met hun én uw gedachten en gidst u van 16 juli tot 23 juli doorheen de meest speelse illusies. In de nostalgische theatervoorstelling(2) Pietje Puk gaat op reis in Theater Tinnenpot(Tinnenpotstraat 21, 18 en 19 juli) kunt u uw koters laten kennismaken met de besnorde postbode uit de boeken van Henri Arnoldus die enkele decennia geleden ongetwijfeld tot uw jeugdheld uitgroeide. Kinderen - en ouders - die het liever wat groener zien, kunnen tijdens het eerste weekend van de feesten terecht bij de(3) Zoektocht in de Plantentuin van de Universiteit Gent (Ledeganckstraat): meteen een eerste opstapje naar een universitaire carrière in de biologie, voor enkele jaren later.

Feestelijk afsluiten doen families het best op zaterdag 23 juli in het kader van Boomtown, met kindersuperster(4) Kapitein Winokio als absolute headliner van het jeugdluik van de Feesten. De perfecte gelegenheid om uw kinderen binnen te leiden in de Opera op de Kouter.

De nachtbrakersroute

Goed nieuws voor vampiers en anderen die gruwen van daglicht: naar goede gewoonte gaan de Gentse Feesten door tot diep in de nacht. De eerste acht dagen kunt u bijvoorbeeld steeds afsluiten - of beginnen, afhankelijk van uw leefritme - met een(1) openluchtparty op de Korenmarkt, steeds tussen 0.30 en 2.30 uur. Tijdens de volledige Feestenperiode organiseert Missy Sippy (Klein Turkije 16) het(2) Missy Sippy Blues Festival: muzikanten nodigen er hun beste vrienden uit om de blues te eren, tot 3 uur. Onder anderen Patrick Riguelle (22 juli) en Roland (24 juli) mogen gastheer spelen. De nacht verderzetten doet u het best in muziekcentrum Kinky Star (Vlasmarkt 9). Het Franse duo(3) Shake Shake Bolino, dat de rauwste postpunk uit de jaren 80 weer tot leven wekt, begint in de nacht van 15 op 16 juli rond 3 uur 's aan zijn set. Fans van film én muziek kunnen vrijdag afzakken naar het Baudelohof: Miles Teller geeft er omstreeks middernacht het beste van zichzelf als de hoofdfiguur in de magistrale jazzfilm (4) Whiplash, goed voor twee Oscar, trouwens.

De volkse route

Wie zich vooral wil laten meevoeren door de Gentse en Vlaamse couleur locale, hoeft ook niet te klagen. Op 21 of 22 juli neemt Gents icoon(1) Herman Brusselmans u op de tonen van Nico Dijkshoorn (bekend van De wereld draait door) mee in zijn bizar universum, en dat in de Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat 23). Woensdag wordt de zaal van de Minardschouwburg (Walpoortstraat 15) dan weer gevuld met grofgebekte en scatologische deuntjes: onder de titel(2) De nacht van de vuile liedjes loodst Wim Claeys u doorheen een waaier aan de vunzigste liedjes uit de Gentse volksmond. Op zondag 24 juli fietsen(3) Jelle Cleymans en Jonas Van Geel op de Korenmarkt door een repertoire aan Nederlandstalige klassiekers - van Raymond van het Groenewoud tot De Kreuners, met een twist. Tot slot mag ook de West-Vlaamse tongval niet ontbreken: op 18 en 22 juli brengt(4) Piet De Praitere - bekend als de corrupte dorpspoliticus uit Bevergem - een try-out van zijn comedyshow De milfmagneet in het Hof van Ryhove (Onderstraat 20).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234