Maandag 25/01/2021

Uitgesteld tv-kijken vanaf april ook opgenomen in kijkcijfers

Kijkgedrag preciezer in kaart

Zelfs de machtigste getallen van televisieland, de kijkcijfers, ontsnappen niet aan de technologische evolutie. In een poging de cijfers beter te doen aansluiten bij de realiteit, neemt Audimetrie vanaf april ook programma's die uitgesteld worden bekeken in de kijkcijfertabellen op.

Door Pieter Dumon

Een exacte datum voor het lanceren van de kijkcijfers nieuwe stijl is er nog niet. "We wachten op de go-ahead van onze opdrachtgevers", vertelt Ivo Hendrikx van Audimetrie, het bedrijf dat de kijkcijfers verzamelt. "Maar technisch is alles in orde. Meer nog, de cijfers van het uitgesteld kijken lopen hier al een aantal weken binnen."

Eerst was er de video, daarna volgde de dvd-recorder en tegenwoordig duikt in steeds meer televisiekastjes een digicorder op. Elk van die toestellen maakte het telkens een beetje makkelijker om een programma op te nemen om het daarna op een later tijdstip te (her)bekijken. Als gevolg daarvan kijken steeds meer mensen in uitgesteld relais naar tv. Maar die groeiende groep kijkers dook nooit in de kijkcijfertabellen op. Tot nu. Audimetrie, het bedrijf dat in opdracht van het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) de kijkcijfers verzamelt, ontwikkelde een methode waarmee het kan nagaan welke programma's hun testpanel uitgesteld bekijkt. De gegevens die dat oplevert worden vanaf april bij de reguliere kijkcijfers gevoegd. Het aantal kijkers voor een bepaald programma wordt nog steeds de dag na uitzending meegedeeld, maar dat cijfer wordt zeven dagen later aangevuld met alle kijkers die het programma in de afgelopen week uitgesteld bekeken.

Realistischer beeld

Bij Audimetrie maken ze gebruik van het audiosignaal van het televisietoestel om te weten te komen wanneer in één van de 1.500 gezinnen uit hun testpanel naar een opgenomen programma wordt gekeken. "Dat audiosignaal vergelijken we met alle programma's die de voorbije zeven dagen op een van de beschikbare kanalen zijn uitgezonden", legt Hendrikx uit. "Zo kunnen we perfect bepalen om welk programma het gaat." Omdat ze bij Audimetrie met het audiosignaal van het televisietoestel werken, speelt het geen rol welk toestel werd gebruikt om het programma op te nemen. Zelfs programma's die opgevraagd worden via video on demand worden voortaan in de kijkcijferstatistieken opgenomen.

Wat het gevolg van die nieuwe aanpak zal zijn, is moeilijk in te schatten. "Maar de kijkcijfertoptien zal er niet plots helemaal anders gaan uitzien", zegt Hendrikx. "De gevolgen zullen al met al beperkt blijven."

Toch zijn ze bij VT4 en Vijftv enthousiast over de nieuwe manier van kijkcijfers verzamelen, zegt woordvoerder Kristof Demasure. "Het integreren van uitgesteld kijken zal ons wel een realistischer beeld van het kijkgedrag geven." En dat is vooral voor zenders als VT4 en Vijftv van belang. "Wij hebben een jong actief kijkerspubliek met een druk sociaal leven. Mensen dus die geregeld hun favoriete tv-programma missen of die - zoals bij Temptation Island - liever alle afleveringen van die week opnemen om ze daarna in het weekend in gezelschap te bekijken. Voor ons kunnen die kijkcijfers nieuwe stijl dus wel degelijk een verschil betekenen." En Demasure ziet nog voordelen in de nieuwe manier van kijkcijfergaring. "Als we het uitgesteld kijken in kaart brengen, kan ons dat ook helpen bij het opstellen van het programmaschema. Als een bepaald programma massaal wordt opgenomen, kan dat een aanwijzing zijn dat de uitzenddag of het uitzendtijdstip toch niet helemaal klopt."

Betrouwbaarheid

Het integreren van het uitgesteld kijken is slechts een eerste stap in het perfectioneren van de kijkcijfermeting. Gesprekken worden gevoerd over een 'hybride' model, waarbij de gegevens van het beperkte testpanel van Audimetrie worden gecombineerd met de gegevens die aanbieders van digitale tv over hun veel grotere groep van abonnees verzamelen. "Zo is je steekproef meteen een stuk groter", legt Hendrikx uit. "En dat komt de betrouwbaarheid van je gegevens ten goede, zeker als het over kleinere nichezenders of minder druk bekeken programma's gaat."

Maar het opstarten van zo'n model is een werk van lange adem, waarschuwt Telenet. "Momenteel zenden wij slechts sporadisch een signaal naar onze decoders waarna we info terug krijgen over het kanaal waarop ze op dat moment staan afgesteld. Wij zijn dus zeker niet bezig met de systematische verzameling van kijkcijfergegevens." Dat het ontwikkelen van een sluitend, wetenschappelijk systeem geen sinecure is, werd in Groot-Britannië uitvoerig bewezen. Ondertussen worden daar de gegevens van BARB, de Britse tegenhanger van het CIM, met de digitale gegevens van Sky gecombineerd maar de voorbereidingsfase nam wel 2,5 jaar in beslag. "Denk dus niet dat wij er in zullen slagen om over een paar maanden, laat staan weken een perfect functionerend syteem uit de grond te stampen."

Kristof Demasure (woordvoerder VT4 en Vijftv):

Dit kan helpen bij op- en bijstellen van programma- schema

n Dankzij de opmars van dvd- en digicorder kijken steeds meer mensen in uitgesteld relais naar programma's.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234