Vrijdag 13/12/2019

Jemen

Uitgemergeld Jemenitisch meisje van wie foto de wereld rondging, is gestorven van de honger

Amal Hussein is op zevenjarige leeftijd gestorven van de honger in een vluchtelingenkamp in Jemen. Beeld Twitter/ Tyler Hicks/ NYT

Haar foto is de wereld rondgegaan: uitgemergeld van de honger, een blik op het oneindige. Amal Hussein was amper zeven jaar oud, maar de aandacht van de wereld was dankzij haar opnieuw op de gruwelijke oorlog in Jemen gericht. Het meisje is vorige week overleden in een vluchtelingenkamp.

The New York Times publiceerde vorige week haar foto. Sindsdien is het meisje zowat het beeld geworden van de hongersnood die Jemen in de greep houdt. Gisteren liet de mama van Amal weten dat haar dochtertje was overleden. “Mijn hart is gebroken”, zegt Mariam Ali in een telefoongesprek met The New York Times. “Amal lachte altijd.”

Amal was vorige week uit het ziekenhuis ontslagen. Ze was nog steeds ziek door de honger, maar dokters hadden plaats nodig voor nieuwe patiënten. “Ze is een vluchtelingenkind dat ziek is. We hebben nog zoveel meer gevallen als haar”, zei dokter Mahdi toen, met pijn in het hart, tegen de Amerikaanse journalist. 

Dokter Mahdi had Amals familie nog aangeraden om het meisje naar een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen te brengen. Maar dat ziekenhuis lag 24 kilometer verderop en de familie had geen geld om vervoer te betalen.

Terug naar huis

De familie van Amal nam het meisje dan maar terug mee naar huis. Hoewel, ‘naar huis’ is veel gezegd. Het gezin is drie jaar geleden, aan het begin van de oorlog, gevlucht voor de luchtaanvallen. De familie woonde in Saada, een provincie die grenst aan Saudi-Arabië. Ondertussen leven ze al jaren in een strooien hutje overdekt met plastic doeken in een vluchtelingenkamp.

Hulporganisaties daar hebben Amal nog proberen helpen met suiker en rijst. Maar die hulp kwam te laat voor het zevenjarige kind. Haar toestand ging snel achteruit. Het meisje moest vaak overgeven en had bijna continu diarree. Vorige week vrijdag, drie dagen nadat Amal het ziekenhuis had verlaten, is ze overleden.

De naam Amal betekent trouwens “hoop” in het Arabisch. Maar of mama Mariam nog hoop heeft, is nog maar de vraag. Ze is zelf ook al zwaar ziek geweest en heeft nog kinderen om wie ze zich ernstig zorgen maakt, zegt ze aan The New York Times

Bloederige burgeroorlog

In Jemen woedt al sinds 2015 een bloederige burgeroorlog. Een coalitie van soennitische Arabische landen, onder leiding van buurland Saudi-Arabië, voert luchtaanvallen uit om de Houthi’s, die gesteund worden door Iran, op de knieën te krijgen. De coalitie wil president Hadi terug in heel het land aan de macht zien. De Houthi’s, een sjiitische rebellenbeweging, hebben de touwtjes liever zelf in handen. Ze hebben het nu vooral in het noorden van het land voor het zeggen. 

De coalitie heeft al zeker 18.000 luchtaanvallen uitgevoerd op Jemen om de rebellen weg te krijgen. Door die bombardementen zijn heel wat toegangswegen- en bruggen zwaar beschadigd en kan de nodige hulp vaak hele gebieden niet bereiken.

 Ergste humanitaire crisis

Minstens 10.000 mensen zijn al om het leven gekomen. Naar schatting 1,8 miljoen kinderen leiden honger. Er wordt gevreesd dat, als de bombardementen niet snel stoppen, 12 tot 13 miljoen Jemenieten dreigen te verhongeren

Verschillende cholera-epidemieën bovenop een aanhoudende hongersnood maken dat de VN de situatie in het land eerder al heeft beschreven als “de ergste humanitaire crisis” in de wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234