Dinsdag 11/05/2021

‘Uitgelezen aan zee’ verjongt en barst uit zijn voegen

Wie aan de Belgische kust vertoeft en niet zonder zijn portie liveliteratuur kan, weet wat te doen. Opnieuw slaat Uitgelezen aan zee, het levende boekenprogramma van deze krant en Vooruit, zijn tenten op in Oostende. En dat valt zelfs letterlijk te nemen. Om de toeloop de baas te kunnen, is het evenement verkast naar een tent op het Zeeheldenplein.Door Dirk Leyman

Het recept van Uitgelezen aan zee smaakt nog altijd hartig en lijkt bovendien onverslijtbaar. Twaalf spraakmakende boeken worden in zes afleveringen door hartstochtelijke lezers Anna Luyten en Jos Geysels zonder taboes onder de loep genomen. Het vaste duo krijgt het gezelschap van twee bekende Vlamingen, die al even ongedwongen hun mening ventileren over de voorgeschotelde lectuur. Waarna ze alle vier per strekkende meter leestips aanbieden én de boekentombola niemand met lege handen naar huis stuurt. Telkens krijgt Uitgelezen ook een resem muzikale gasten over de vloer.

Wie er vorig jaar bij was in de Droge Coo op de Oostendse Zeedijk zal het beamen: het decor, met rechtstreeks zicht op de maritieme einder, was fraai en wonderwel passend. Maar af en toe was het drummen in de ankerplaats van Vrijstaat O. Programmator Peter van den Eede van het Gentse kunstencentrum Vooruit: “Het werd onverbiddelijk te krap. Dus zijn we met Uitgelezen aan zee verhuisd naar een tent op het Zeeheldenplein. Daar hebben we met 250 plaatsen veel meer ruimte ter beschikking. Zo kunnen we wellicht ook een jonger publiek aanspreken, bijvoorbeeld ook met het programmaluik rond Print is dead, waarin jonge auteurs hun eerste prozastappen zetten.” Met succes, zo valt te veronderstellen, want de eerste aflevering op zaterdag 31 juli is al meteen volgeboekt.

Een andere ambitie van Uitgelezen aan zee is nog nauwer aan te sluiten bij de algemene programmatie van Theater aan zee, met dit jaar als overkoepelend thema ‘migratie’. Van den Eede: “Daarom zit dat aspect ook op allerlei subtiele manieren verscholen in onze boekenkeuze. Denk maar aan Scheepsjournaal van Cees Nooteboom en aan illustrator Shaun Tan, met zijn De aankomst.”

Zaterdag 31 juli 2010

boeken van Tom Lanoye en Herta Müller

In deze maidenaflevering mogen levende theaterlegende Chris Lomme en acteur Wouter Hendrickx (onder meer bekend van De helaasheid der dingen en Witse) hun licht laten schijnen over twee instant klassiekers. Over Sprakeloos van Tom Lanoye was bijna iedereen het eens: het is een flamboyant moederportret dat diepe kerven op de ziel nalaat. Lanoye gooit alle remmen los voor een lofzang op de theatrale slagersvrouw Josée Verbeke, om later haar tragische aftakeling te detailleren. Het boek biedt ook een zicht op ‘Lanoye de twijfelende auteur’ en ‘Tom de weifelende zoon’.

De Duits-Roemeense schrijfster Herta Müller was vorig jaar de verrassende Nobelprijswinnares. De schrijnende intensiteit van haar oeuvre wordt door velen kennelijk nu pas ten volle ontdekt. In het ‘alledaagse gruwelsprookje’ Ademschommel ontrukt Herta Müller een duister hoofdstuk aan de vergetelheid: de deportatie van Duitstalige Roemenen naar Russische werkkampen. Haar moeder verbleef vijf jaar in zo’n kamp.

Zondag 1 augustus 2010

boeken van Ilja Leonard Pfeijffer en Philippe Claudel

Speciale gasten zijn deze keer schrijfster en De Morgen-columniste Margot Vanderstraeten en auteur David Van Reybrouck (van onder meer Congo, een geschiedenis). Zij buigen zich mee over de roekeloze fietstocht die de zwaarlijvige dichter Ilja Leonard Pfeijffer ondernam richting Rome, op een krakkemikkige Batavuskoersfiets. In De filosofie van de heuvel hield hij dag aan dag zijn belevenissen bij. Uiteindelijk werd Pfeijffer verrassend ‘zen’.

Tweede boek op tafel is Tot ziens, meneer Friant van de Franse succesauteur Philippe Claudel. De novelle is een kralensnoer van vertellingen over de dood, de mist van het vergeten en verzwonden jeugdliefdes, aan de hand van de schilderijen van Emile Friant. Claudel schrijft ook vol tederheid over zijn grootmoeder. Het kunstenaarschap en de nefaste verlokkingen van het succes worden subtiel aangeraakt.

Maandag 2 augustus 2010

boeken van Tommy Wieringa en Erik Vlaminck

Actrice Marijke Pinoy (van onder meer Soeur Sourire, Ben X..., en ex-centrale gast TAZ#2006) krijgt het gezelschap van columnist en cabaretier Wouter Deprez. Zij richten hun pijlen op Caesarion van Tommy Wieringa, roman waarmee hij op de shortlist van de AKO-Literatuurprijs belandde. In Caesarion woont Ludwig met zijn moeder op een eroderende klif in Oost-Engeland. Na elke winter is de zee het huis dichter genaderd, net zo lang tot het vergaat. Caesarion is een geschiedenis over schoonheid en verval, over de knellende band tussen moeder en kind, hun trouw en ontrouw.

In Suikerspin (2008) van Erik Vlaminck legt een kermisexploitant op de dool in 1908 de hand op de Siamese tweeling Joséphine en Anastasia, die hij op Vlaamse kermissen tentoonstelt in niet al te fraaie omstandigheden. In zijn typische Vlaminck-idioom reconstrueert hij de familiesaga van de foorexploitant Arthur van Hooylandt. Het resulteert in een boek met humor, maar ook met scherpe kanten en donkere nissen.

Woensdag 4 augustus

boeken van Dave Eggers en Jachym Topol

Gelegenheidsgasten zijn journalist en auteur Chris De Stoop en de theatermaker, auteur en gastcurator Michael De Cock. Zij krijgen boeken te lezen die ongetwijfeld in hun straatje moeten passen. Er is vooreerst het veelgeprezen Zeitoun van Dave Eggers, waarin een Syrisch-Amerikaanse man, als ‘dank’ voor zijn hulp aan de slachtoffers van de orkaan Katrina in New Orleans, wordt gearresteerd op beschuldiging van plundering en 23 dagen onschuldig wordt vastgezet.

In de politieke parabel De werkplaats van de duivel van de Tsjechische auteur Jachym Topol wordt de herinnering aan de terreur van de oorlog commercieel uitgebuit. De verteller lokt toeristen naar Wit-Rusland, waar zich vóór, tijdens en na WO II slachtingen hebben voorgedaan die de bevolking hebben gehalveerd. Volgens De Morgen-recensent Joseph Pearce dient “de ongekamde, directe taal als krachtvoer voor een ongebreidelde verbeeldingskracht”.

Donderdag 5 augustus

boeken van Chris De Stoop en Niccolo Ammaniti

Eersterangsacteur Peter Van den Eede van Compagnie De Koe en sp.a-voorzitter Caroline Gennez krijgen twee sterk uiteenlopende boeken op hun bord. Met Vrede zij met u, zuster schreef Knack-journalist Chris De Stoop “zijn zoveelste klassieker in het genre dat hij zelf uitvond: de sociale onderzoeksjournalistiek”, zoals deze krant het onlangs omschreef. De Stoop gaat de gangen na van de Belgische Muriel Degauque, de enige westerse vrouw die ooit een zelfmoordaanslag pleegde in Irak.

De nieuwe Italiaanse literaire ster aan het firmament Niccolò Ammaniti begeeft zich in Laat het feest beginnen! aan een roekeloze satire waarin de hedendaagse Italiaanse maatschappij genadeloos in haar hemd wordt gezet. Het boek is een achtbaan waarin tijdens een krankzinnig feest satanisten, tv-sterren, successchrijvers en olifanten met elkaar in aanvaring komen. En de olifanten winnen.

Vrijdag 6 augustus

boeken van Cees Nooteboom en Shaun Tan

Op de slotdag van Uitgelezen aan zee is het de beurt aan Das Pop-zanger Bent van Looy en schrijfster-illustratrice Gerda Dendooven om hun zegje te doen. Zij wisselen van gedachten over boeken die reizen en migreren centraal stellen. Zo is er Scheepsjournaal, het nieuwste boek van Gouden Uil-winnaar 2010 Cees Nooteboom, waarin hij letterlijk de uithoeken van de planeet opzoekt.

Shaun Tan is een van de meest bejubelde graphic-novelauteurs van het moment. Zijn boeken begeven zich op het snijvlak van de jeugd- en volwassenenliteratuur en zijn bevreemdend en warm tegelijk. Voor De Aankomst liet hij zich inspireren door de emigratie van zijn vader vanuit Maleisië naar Australië. Een man geeft zijn vrouw en dochtertje een hoopvolle afscheidskus, maar in het land van aankomst is alles ontregelend en angstaan-jagend. In de Verhalen uit een Verre Voorstad word je meegetroond naar geheimzinnige suburbia’s.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234