Donderdag 05/08/2021

Uitgelezen aan zee: de aanraders van Jos Geysels

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Jos Geysels, te gast op Uitgelezen aan zee, geeft zijn aanraders mee:

Joseph Roth - ' De radetzsky mars'
"Ik heb dit boek 20 jaar geleden voor de eerste keer gelezen en onlangs nog eens. Ik vond het een erg geschikt boek om mee te openen: Roth wordt tegenwoodig veelvuldig gevierd en hij heeft ook nog een tijdje in Oostende gevierd. Het boek geeft een mooi beeld weer over de eeuwwende van de 19e en 20e eeuw, het einde van de dubbelmonarchie in Oostenrijk-Hongarije en de kiem van de 20e eeuw. Het is een klassieker die in het gigantische aanbod van debuutromans dreigt verloren te gaan."

Bart Moeyaert - 'Graz'
"Een kort boekje. Moeyaert is een van de weinige auteurs die in staat is om via een niet gigantische complexe opbouw zinnige dingen over het leven uit te werken. Hij schrijft zonder grote pretenties, hij laat zijn personages in een kort aantal pagina's grondig evolueren. Zijn stijl is nooit barok, maar altijd heel trefzeker. En het is een minzame man. Een zeldzame combinatie. 'Graz' is een echte pageturner."

Vasili Grossman- 'Leven & Lot'
"Over dit boek kan ik uren leuteren. Het combineert de vraagstukken over fascisme en communisme, over heldenverering en onderdrukking en culmineert in één concreet punt: de slag bij Stalingrad. Daar komen alle grote maatschappelijke kwesties samen, met figuren van vlees en bloed. Grossman schrijft over heel moedige, gewone mensen die het slachtoffer worden van de dictatoriale regimes. Ofwel komen ze in een Duits concentratiekamp terecht, ofwel in een van de Stalinkampen. Het is de ontmaskering van oorlog en van de ideeen die aan de oorsprong van die oorlog lagen. Centrale vraag in dit meesterwerk: "Kan men zich aan zijn lot onttrekken?" Grossman heeft het zelf trouwens allemaal van dichtbij meegemaakt. Hij is als journalist indertijd met het Rode Leger meegetrokken. Hij was geen dissident, maar met dit boek schreef hij zijn opvattingen over het regime uiteindelijk toch neer."

Dennis Lehane - ' De infiltrant':
"Het is tenslotte vakantie. Overal wordt 'de zomer van het spannende boek' gevierd, er is traditiegetrouw een piek in het thrilleraanbod. Alle lijsten worden aangevoerd door Stieg Larsson en Carlos Luis Zafon. De eerste vind ik terecht, de tweede minder. Dus wil een lans breken voor een boek dat meer te bieden heeft dan een spannende plot alleen. 'De infiltrant' is een boek voor mensen die houden van de HBO-reeks 'The Wire'. Het verhaal speelt zich af in Boston, vlak voor het einde van de Eerste Wereldoorlog. De hoofdfiguur, een politiagent, worstelt met de keuze tussen het handhaven van de Amerikaanse idealen en de opbouw van de arbeidersvereniging tegen onderdrukking. Dit boek laat zich perfect in één zin vatten: "het zijn eigenaardige tijden." Thrillerliteratuur is een miskend genre, dat zeker wat meer aandacht verdient."

Hwang Sok -Yong - ' De schaduw van de wapens'
"Een minder gekend boek. De auteur had in de jaren '50 en '60 last met het regime in Zuid-Korea, ondanks de ondersteuning vanuit de VS toen een dictatoriaal regime. Sok-Yong heeft ook zelf gediend in Vietnam in de jaren '60, en vanuit die optiek heeft hij dit boek geschreven. In de jaren zestig vochten meer dan 350.000 Zuid-Koreanen in de Vietnam-oorlog, als huurlingen van de VS. Hij besteedt ook aandacht aan de sjoemelaars, die via de zwarte markt pobeerden te verdienen aan de oorlog. Vandaar ook de titel. De oorlog is prominent aanwezig in dit boek, maar vormt niet de hoofdmoot. Met dit boek wordt een stuk minder bekende geschiedenis belicht."

Khalid Boudou en Oscar Van Gelderen - ' Wij hebben altijd gelijk ':
"Dit boek belicht de hedendaagse manier van vlug meninkjes vormen. Met de keuze van dit boek wil ik een pleidooi houden voor goed uitgeschreven, goed onderbouwde pamfletten. Dichter bij huis is bijvoorbeeld David Reybrouck daar ook mee bezig. Het is een reeks die zeker aandacht verdient, want beter uitgeschreven dan veel lezersbrieven in kranten en op allerlei for op internet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234