Maandag 14/06/2021

'uitgeleende' ambtenaar moest onrechtstreekse subsidie voor echt Antwaarps theater zijn

Schepen Heylen beveelt doorlichting van gehele ambtelijke apparaat

Antwerpen betaalde vijf jaar theatertechnicus die nooit kwam werken

Al vijf jaar lang komt theatertechnicus Dirk Martens niet meer opdagen bij het Echt Antwaarps Theater. Meer dan vervelend als je weet dat de man daarvoor wel elke maand een loon kreeg uitbetaald. Grote gedupeerde is uitgerekend het Antwerpse stadsbestuur, want die hadden Martens 'uitgeleend' aan het Antwerpse commerciële theatergezelschap van Ruud De Ridder en co. 'Een flagrant geval van actieve fraude', stelt Marc Van Peel (CD&V), schepen van Personeelszaken, beslist. Martens werd vorige vrijdag op staande voet ontslagen. 'De afspraken dateren van voor mijn tijd, ik heb onmiddellijk een grondige doorlichting bevolen', repliceert CultuurschepenPhilip Heylen (CD&V).

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Technicus Dirk Martens bleef vijf jaar stiekem weg op zijn werk weg en werd toch betaald door het Antwerps stadsbestuur. De feiten kwamen veertien dagen gelegen aan het licht en werden afgelopen weekend door De Nieuwe Gazet openbaar gemaakt. "Erg vervelend voor de mensen van de Antwerpse personeelsadministratie", geeft schepen Marc Van Peel grif toe, "maar op de administratie wist men echt van niets. En ook Ruud De Ridder van het Echt Antwaarps Theater treft geen schuld. Toen de samenwerking met Martens werd stopgezet, heeft hij dat keurig aan het kabinet van toenmalig cultuurschepen Eric Antonis laten weten." Een spijtig detail is wel dat De Ridders brief spoorloos is geraakt, en noch het departement Cultuur en Sport noch de personeelsdienst van de Stad Antwerpen werden ooit op de hoogte gebracht. Veertien dagen geleden kwam de 'affaire-Martens' plots aan de oppervlakte bij een discussie over subsidie aan het Echt Antwaarps Theater. De stad ging ervan uit dat ze het theater door middel van de uitgeleende ambtenaar al die tijd gesteund had, het Echt Antwaarps Theater beweerde al vijf jaar niets gekregen te hebben.

Volgens Van Peel heeft Martens actief fraude gepleegd. "Hij heeft nooit zelf gemeld dat hij niet meer voor De Ridder werkte, wel verzilverde hij stilzwijgend maandelijks zijn cheque. We kunnen iemand ontslaan als hij tien dagen onwettig afwezig blijft, welnu, die Martens bleef doodleuk vijf jaar weg. Sterker nog: toen ik veertien dagen geleden een deurwaarder op zijn dak stuurde, hield hij zonder verpinken vol dat hij wel degelijk voor Echt Antwaarps Theater werkte."

Afgelopen vrijdag werd Martens op staande voet ontslagen en bovendien wil Van Peel de procedure opstarten om vijf jaar onrechtmatig ontvangen loon, zo'n slordige 250.000 euro, terug te vorderen. "Ik viel uit de lucht toen ik het nieuws vernam", repliceert huidig cultuurschepen Philip Heylen, "en ik heb onmiddellijk een grondige doorlichting van alle gezelschappen die onder mijn bevoegdheid vallen bevolen." Heylen eist transparantie en een duidelijk cultureel beleidsplan. Het uitlenen van personeel is voor hem volstrekt uit den boze. In de huidige begroting heeft de cultuurschepen dan ook voor het eerst 7.000 à 9.000 euro jaarlijkse subsidie - een symbolische bedrag - aan Echt Antwaarps Theater ingeschreven.

Vroeger heeft Dirk Martens overigens wel degelijk voor het Antwerpse theatergezelschap gewerkt. In de beginjaren van het Echt Antwaarps Theater, begin jaren tachtig, leende burgemeester Bob Cools (sp.a) een theatertechnicus van de stad uit aan het gezelschap bij wijze van oneigenlijke subsidie. Dat was Dirk Martens. Aanvankelijk werkte Martens niet enkel als technicus bij het theatergezelschap, maar speelde hij er ook kleine rollen, tot er vijf jaar geleden een haar in de boter kwam omdat De Ridder vond dat hij "als elektricien onvoldoende geschoold was".

"In de periode-Cools werden wel meer technici gedetacheerd, ook naar de KNS en het KJT", herinnert voormalig cultuurschepen Eric Antonis zich. "Het college vond dat goed en ik had daar destijds geen bedenkingen bij." Van een brief van De Ridder die op zijn kabinet verdwenen zou zijn heeft Antonis geen weet.

"Hoe lapte hij dat toch? Ach, Dirk is altijd een fuifnummer, een bon vivant geweest", lacht Willy Dupon van de Europese snorrenclub Antwerpen, waartoe Martens behoort. "Met groot plezier speelde Dirk bijrolletjes, de rol van Antwerpse Turk leek hem op het lijf geschreven. Zelfs in de VTM-reeks Bompa Lawijt speelde hij een rol(letje) en in 1996 werd Dirk tot snor van het jaar uitgeroepen."

Dirk Martens, de betrokkene zelf, wil De Morgen amper te woord staan. Meer dan een "ik ben geschrokken van wat er in de krant staat" en "van mijn ontslag weet ik niets, ik ben niet gecontacteerd" wil hij niet kwijt vooraleer hij de gsm-verbinding kort maar krachtig verbreekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234