Maandag 15/07/2019

Update

Uitbraak van besmettelijke bof aan Gentse universiteit

Beeld UNKNOWN

Aan de Gentse universiteit zijn er tientallen studenten die de voorbije weken besmet geraakt zijn met het bofvirus. Het virus circuleert onder jongvolwassenen in het Gentse en vooral bij studenten aan de medische faculteit van de UGent, zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het aantal personen dat besmet geraakt is met het bofvirus dat circuleert in Gent wordt momenteel geschat tussen de 70 à 100. Ook jongeren die al gevaccineerd waren, zijn besmet geraakt. De universiteit heeft zijn studenten alvast verwittigd en uitgelegd wat ze kunnen doen om besmetting te voorkomen of te beperken: voldoende de handen wassen, hoesthygiëne, thuis blijven als men ziek is, een inhaalvaccin voor wie in het verleden nog niet volledig (2 dosissen) gevaccineerd werd."

Het agentschap heeft aan de artsen in de regio Gent gevraagd om gevallen van bof te melden, wat normaal niet verplicht is voor de ziekte. "Momenteel schatten we dat er tussen de 70 à 100 personen besmet geraakt zijn. Door de artsen te laten melden hopen we beter zicht te krijgen op de omvang van de uitbraak", zegt dokter Geert Top. De besmettingen situeren zich vooral bij studenten aan de medische faculteit, maar ook buiten de universiteit zijn al besmettingen vastgesteld.

Het aantal besmettingen kan nog oplopen, want vele studenten zijn thuis in de paasvakantie. "De universiteit heeft de studenten gecontacteerd en gevraagd om thuis te blijven als men ziek is. Wie in het verleden nog niet gevaccineerd werd met twee dosissen, wordt gevraagd een inhaalvaccin te nemen. Er zijn ook gevaccineerde personen besmet geraakt." Mogelijke verklaringen zijn onvoldoende vaccinatie bij een lokale doelgroep, een afnemende werking van het vaccin na verloop van jaren of variaties in het virus dat bof veroorzaakt, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Studenten die geveld zijn door het virus hebben de Facebook-groep "Ook ik werd slachtoffer van de bof-epidemie" opgericht. De groep telt momenteel 64 leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden