Woensdag 01/02/2023

Binnenland

Uitbaatster kinderhotel bijt kinderen en sluit ze op in wc: "Wie stout is, krijgt plakband op de mond"

De vergunning van de uitbaatster van het kinderhotel in Waregem is tot eind september ingetrokken. Beeld Henk Deleu
De vergunning van de uitbaatster van het kinderhotel in Waregem is tot eind september ingetrokken.Beeld Henk Deleu

Stoute kindjes zouden in crèche Cococinelle in Waregem plakband op hun mond hebben gekregen, zouden opgesloten zijn geweest in het toilet of zelfs gebeten door uitbaatster Darline S. (39). Het parket wil de vrouw voor de rechter wegens mensonterende behandeling en slagen en verwondingen.

BJM/VHS/JME

Kinderhotel Cococinelle in Waregem bestaat sinds 2007. Het biedt plaats aan 38 kindjes en is een van de weinige crèches die ook kinderen 's nachts opvangt. Alleen liet Kind & Gezin de kinderopvang gisteren onverwachts sluiten. Voor hoelang is onduidelijk. Dat bevestigt Leen Du Bois van Kind & Gezin: "We wachten het gerechtelijke onderzoek af."

Dat staat al ver. Het parket zal de raadkamer volgende maand vragen om uitbaatster Darline S. (39) voor de strafrechter te brengen. "Eind vorige week hebben we voor het eerst de resultaten van de politie kunnen inkijken. We zijn van onze stoel gevallen. We zagen beschuldigingen die absoluut niet kunnen", zegt Du Bois. "De klachten die wij kregen, waren nooit zo concreet als nu."

Vorig jaar stapten ouders naar de politie omdat hun baby volgens hen slecht behandeld werd door de uitbaatster. Ze zou het kind hardhandig hebben gedwongen te eten. "Op basis van die klacht zijn we beginnen te graven", zegt Tom Janssens van het parket in Kortrijk. "Zo ontdekten we dat er al veel langer klachten waren over die crèche. Een eerste al in 2011. Elk jaar bleven die klachten komen, twintig in totaal. Alleen hebben wij daar nooit iets van geweten."

Geen politiebevoegdheid

De klagers zouden zich telkens rechtstreeks tot Kind & Gezin hebben gewend. Leen Du Bois bevestigt, maar nuanceert: "Zoals bij elke crèche kregen we ook over het kinderdagverblijf in Waregem wel klachten. Die hebben we allemaal ernstig onderzocht. Alleen: Kind & Gezin heeft geen politiebevoegdheid. Sommige klachten waren ook anoniem. Hoe check je dat dan?"

Volgens Kind & Gezin werd bij duidelijke klachten altijd gepraat met de betrokken ouders én met de uitbaatster. De organisatie vernam gisteren pas dat kleine kinderen door de vrouw ongepaste straffen zouden hebben gekregen. Er is sprake van stoute kindjes die tape op hun mond kregen en anderen die "hun stoute mond moesten spoelen" door op een stuk zeep te bijten.

Twee jonge vrouwen deden destijds hun stage en vakantiejob in Cococinelle. Ze zeggen dat ze allebei de wantoestanden in de crèche aanklaagden bij hun stageverantwoordelijke van het Koninklijk Atheneum in Waregem. Ze waren zes jaar geleden 15 en 16 jaar, en getuigen over bizarre methodes van de uitbaatster. Zo zou ze terugbijten naar bijtende kinderen, en stoute kinderen opsluiten in het toilet. Ook kinderen voeden zou er hardhandig aan toegaan.

Haatcampagne

Een andere werkneemster neemt het op voor de uitbaatster. "Kinderen moeten leren wat mag en wat niet mag. Zij heeft een sterke persoonlijkheid, maar runt het kinderhotel op een heel goeie manier. Dit is het resultaat van een haatcampagne van een gefrustreerde ex-werkneemster."

Ook ouders loven de crèche en de uitbaatster. "Veel is volgens mij uit de context getrokken", zegt een vader aan Het Laatste Nieuws. " Bepaalde kinderen staken altijd allerlei spullen in hun mond. Darline heeft toen zelf gevraagd aan die ouders of ze hun kinderen een stuk zeep mocht geven. Door de slechte smaak zouden de kinderen dat snel afleren."

Andere ouders zeggen dat ze nog geen nieuwe opvang zochten. "Hopelijk kan ze snel terug aan de slag. Want wij zijn heel tevreden."

De uitbaatster van het kinderhotel heeft bezwaar ingediend tegen de beslissing van Kind & Gezin om haar vergunning in te trekken tot eind september.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234