Maandag 01/03/2021

Uit the little black book van topchefs

Als je kookt op topniveau, werk je met topproducten, het liefst van eigen regio. Ook wanneer onze West-Vlaamse topchefs inkopen doen is enkel het beste goed genoeg. Reden te meer om te achterhalen wat hun favoriete adresjes zijn.

Gert De Mangeleer van Hertog Jan***

De Olijfboom

Een walhalla voor al wie van de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken houdt. Naast 80 soorten olijfolie vind je er ook de gegeerde handgerolde M'Hamsa couscous, geurige specerijenmixen en een uitgebreid aanbod azijnen en Japanse producten.

De olijfboom, Smedenstraat 58,

8000 Brugge. www.deolijfboom.be.

't Schottenhof

De heerlijke hoeveboter bij Hertog Jan komt van 't Schottenhof, een hoeve waar je rechtstreeks bij de boer zuivelproducten kan kopen. Proef zeker hun karnemelk, verse kaas, yoghurt, huisgemaakte choco en versgelegde eitjes. Of boek een rondleiding op de hoeve om de oorsprong van de zuivelproducten te leren kennen.

't Schottenhof, Damsesteenweg 32, 8380 Dudzele. www.onthaalopdeboerderij.be.

Filip Claeys van De Jonkman**

Delicatessen De Westhoek

Het water loopt je in de mond hier. Je kan niet enkel je ogen de kost geven, met de worstjes die overal hangen te drogen, maar het ruikt ook heerlijk naar kaas en charcuterie. Zaakvoerder Benny snijdt graag voor jou enkele plakjes af van een van zijn acht soorten rauwe ham, waaronder verschillende soorten Pata Negra. Of doe zoals Filip Claeys op zijn vrije dag en neem een huisgemaakte quiche of pizza mee.

Delicatessen De Westhoek, Noordzandstraat 39,

8000 Brugge.

Bakkerij Painture

Voor 'de beste boterkoeken van het land' gaat Filip Claeys naar Painture. Bakker Brecht doet dan ook zijn best om de echte boterkoeken te maken, met goede hoeveboter. Alle producten in zijn bakkerij krijgen dezelfde toewijding en liefde: het grote assortiment brood wordt op artisanale manier gemaakt, met eigen bloemmengelingen en zuurdesems. De prachtige collectie patisserie bestaat uit hedendaagse kunstwerkjes, die haast te mooi zijn om op te eten.

Bakkerij Painture, Bruggestraat 27, 8730 Oedelem. www.painture.be.

Ran Van Ongevalle van cocktailbar The Pharmacy

Wine and Spirits Bacchus

Bacchus is niet je klassieke wijnhandel. Er zijn sommeliers die je uitleg geven en naast een zeer uitgebreide selectie aan wijnen, zijn ze ook gespecialiseerd in sterke dranken. Er zijn oude Madeira's, exclusieve gins, vermouth en saké. Kortom, alles wat de hobby-cocktailshaker tot professionele barman nodig heeft.

Wine and Spirits Bacchus, Lippenslaan 13-15,

8300 Knokke. www.bacchus-knokke.be.

Le Pain de Sebastien

Bakker Sebastien doet alles ambachtelijk: hij heeft zijn eigen tarweakkers, maakt zijn eigen zuurdesems en laat zijn brood lang rusten. En hij gaat verder dan klassiek brood met meel en water: hij maakt ook, afhankelijk van het seizoen, brood met wijn, sap van tomaten of duindoornbes. Dat móét je gewoon proeven.

Le Pain de Sebastien, Smedenstraat 31, 8000 Brugge. www.lepaindesebastien.be.

Bart Desmidt van Bartholomeus**

Fruitpaleis

Het Fruitpaleis is al 65 jaar een begrip in Knokke voor groenten en fruit. Zaakvoerder Piet schuimt de vroegmarkten van Brussel en Parijs af om zeldzame en vergeten soorten zoals crosnes, truffels, eetbare bloemen en framboos-aardbeien te strikken. Voor verse fruit-en groentesalades of sappen, huisbereide confituur en topwijnen en vintage ports zit je hier ook goed.

Fruitpaleis, Taborastraat 2, 8300 Knokke-Heist. www.fruitpaleis.be.

Slagerij De Knock

Al sinds 1907 kan je bij slagerij De Knock terecht voor 'écht zuiver vlees'. Hun charcuterie maken ze zelf, en de vleessoorten worden zorgvuldig geselecteerd. Liefhebbers van rundsvlees vinden er limousin, black angus, wagyu of West-Vlaams rood rund. Ze hebben ook de echte topvarkensrassen: Duroc d'Olives, Duke of Berkshire, Brasvar en Pata Negra. En voor hun traiteursafdeling werken ze alleen maar met de meest verse producten. Yumm!

Slagerij De Knock, Lippenslaan 387, 8300 Knokke. www.slagerijdeknock.be.

Vilhjálmur Sigurõarson

van Souvenir

D'Hooge Scheure

In D'Hooge Scheure bieden Lieven en Peggy zuivel, kaas en versgedraaid hoeve-ijs aan van hun eigen melkveebedrijf met West-Vlaamse runderen, die ze voederen met zelfgekweekte voeding. Op vrijdag en zaterdag kan je er terecht in hun winkeltje, maar ze zijn ook te vinden op de markten van Kortrijk, Zwevegem, Stasegem, Harelbeke en Moeskroen. Je kan er ook een bezoekje aan de boerderij organiseren of een hoevepicknick..

D'Hooge Scheure, 's Gravenstraat 1, 8530 Harelbeke.

Slagerij Frank De Vos

Slager Frank biedt enkel de beste stukken vlees die hij kan vinden aan: van lokaal Wit-Blauw rund, over het Amerikaanse Black Angus, en soms zelfs de Japanse topsoort Wagyu. Daarnaast maakt hij ook zijn eigen charcuterie en biedt hij een kleine collectie biologische wijnen aan, die uitstekend samengaan met zijn geselecteerde stukken vlees.

Slagerij Frank De Vos,

Salinusstraat 2, 8560 Moorsele.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234