Zondag 28/02/2021

Defensie

Uit interne mail blijkt dat chef luchtmacht 'behoorlijk overstuur' was over langer leven F-16's

Generaal Frederik Vansina. Beeld
Generaal Frederik Vansina.

Wat wist de legertop over de berekeningen van Lockheed Martin die aantonen dat de Belgische F-16’s langer dan gepland in dienst kunnen blijven? Mails waar oppositiepartij sp.a de hand heeft opgelegd, tonen aan dat generaal Frederik Vansina, het hoofd van de luchtmacht, al bijna twee jaar weet dat de F-16’s langer dan gedacht kunnen dienen.

Sinds vanochtend is duidelijk dat het directoraat-generaal Material Resources van het Belgisch leger in april 2017 aan Lockheed Martin alternatieve berekeningen heeft gevraagd over de 'pensioenleeftijd' van onze F-16’s. Uit die simulaties blijkt dat de toestellen langer kunnen vliegen dan gedacht, zonder veel kosten.

De legertop en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hielden tot vandaag nochtans vol dat de Belgische F-16’s een levensduur hebben van 8.000 vlieguren voordat ze versleten zijn. Voor de Belgische toestellen zou die limiet tussen 2023 en 2028 bereikt zijn. Er wordt intussen al jaren gezocht naar een vervanger. 

Internationale vergaderingen

Sinds 2016 heeft Lockheed Martin echter al meermaals, vooral tijdens internationale vergaderingen, gehint op het feit dat die oorspronkelijke pensioenleeftijd misschien te laag ligt. Het directoraat-generaal pikte dit signaal op in 2017, zo blijkt nu. En de nieuwe simulaties die Lockheed Martin daarna maakte, leren dat de Belgische toestellen zes tot tien jaar langer dan gedacht kunnen dienen.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) benadrukte vanmiddag in het parlement dat het een "zware inschattingsfout" was van het directoraat-generaal om deze nieuwe informatie niet met de legertop en hemzelf te delen.

Vraag is echter of de schuld volledig bij het directoraat-generaal Material Resources ligt. Wat wist de legerleiding over de nieuwe berekeningen? Volgens oppositiepartij sp.a heeft de legertop bewust informatie achtergehouden voor minister Vandeput, om de vervanging van de F-16 niet te hypothekeren.

Quite upset

Interne mails die sp.a bezit en die De Morgen kon inkijken, leren immers dat - minstens - generaal Frederik 'Fred' Vansina, het hoofd van de luchtmacht, al sinds 2016 op de hoogte is van de hogere pensioenleeftijd van de F-16’s. 

Meer zelfs: hij was er blijkbaar verontrust over. In een mail van begin juli 2016 schrijft een vertegenwoordiger van Lockheed Martin aan een collega van hem dat generaal Vansina hem net "quite upset" ("behoorlijk overstuur", red.) heeft opgebeld omdat de fabrikant tijdens een internationale meeting van landen die met F-16’s vliegen heeft gealludeerd op de mogelijkheid om de Belgische toestellen meer dan 8.000 vlieguren in de lucht te houden.

"Ik kan alleen maar vaststellen dat Vansina dus al heel lang weet dat Lockheed Martin de levensduur van onze F-16’s anders inschat dan iedereen oorspronkelijk dacht. Bovendien is het vreemd dat Vansina daar overstuur voor belt naar Lockheed Martin", reageert sp.a-voorzitter John Crombez. Voorlopig geeft niemand binnen de legerleiding commentaar op de uitgelekte mails. Vandeput heeft vanmiddag twee audits aangekondigd om de zaak helemaal uit te spitten.

Melden aan minister

Een andere mail in het bezit van sp.a wijst er alvast op dat een militair, wiens identiteit geheim moet blijven, zich wel degelijk de vraag heeft gesteld of de nieuwe informatie van Lockheed Martin niet aan de minister en de opperbevelhebber van het leger, Marc Compernol, moest worden medegedeeld.

"Is het niet belangrijk dat de stafchef en de minister over de correcte informatie beschikken?", vraagt hij zich af in een mail uit mei 2017 - dus een maand nadat Lockheed Martin zijn nieuwe simulaties had doorgegeven. Of er een antwoord is gekomen op de vraag van de militair, en wat dat antwoord dan was, is onduidelijk.

Opvallend: bij de geadresseerden staat ook de naam van kolonel Harold Van Pee, de man die het aankoopteam van het leger leidt dat intussen drie jaar speurt naar de meest geschikte vervanger voor de F-16. In het parlement zei Vandeput vanmiddag nochtans dat kolonel Van Pee niet op de hoogte was over de nieuwe berekeningen die waren binnen gekomen bij het directoraat-generaal. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234