Zaterdag 16/01/2021

uit het leven gegrepen: 16+ is terug

Leven moet je leren

Nu Kaat en haar compagnons van het scherm verdwijnen, is de docufictieserie 16+ terug. Vorig seizoen sloeg ze enorm aan bij het jonge volkje. De makers gaan dan ook voort op het bewandelde pad, al wordt ook gemikt op de mama's en papa's. Deze tweede reeks gaat dan ook niet alleen over tienerzwangerschappen en drugs, maar ook over het Generatiepact in de praktijk: een verplicht pensioen.

Brussel

Van onze medewerkster

Sarah Theerlynck

In Uit het leven gegrepen: 16+ , een fictieversie van Het leven zoals het is, wordt het wel en wee van de leerlingen uit het zesde jaar menswetenschappen van het Martha Somers Lyceum in Laken gevolgd, maar ook dat van hun ouders en leerkrachten. Op het einde van vorig seizoen bleek Jana zwanger, waren David en Annabel eindelijk samen en bereikten de spanningen tussen Billie en zijn vader een hoogtepunt. De nieuwe reeks begint op de eerste lesdag na de krokusvakantie.

16+ kreeg een serieuze make-over. Die beperkte zich niet tot de nieuwe gezichten Anne Meunier (mevrouw Jan Leyers) en Tom De Hoog. "Ik heb de cameravoering drastisch aangepakt", vertelt regisseur Koen Van Sande. "Vorig seizoen vond ik die te clean. Nu volgen we de personages echt van over de schouder, zitten we hen veel meer op de nek. Dat maakt het persoonlijker en dynamischer. Bovendien heb ik ook de soundtrack aangepast. De Studio Brusselachtige muziek (DJ Shadow, ST) heeft plaatsgemaakt voor moderne filmmuziek. Dat schrikt ouderen minder af. Want let op: we willen met 16+ zeker ook de mama's en papa's bereiken. Maar we hebben er vooral meer drama in gestoken, wat vorige keer misschien te veel ontbrak. Nu hebben we een tiental stevige verhaallijnen - van tienerzwangerschap over drugs tot een gedwongen pensioen - die dramatisch gezien veel meer potentieel hebben." De makers werken wel nog steeds samen met de onderwijstijdschriften Klasse en Maks! Die gaan in hun nummers niet alleen dieper in op 16+, maar gaven de scenarist ook praktische tips over schoolse aangelegenheden als examens, vakanties en huistaken.

In 16+ wordt een ferm stukje geïmproviseerd. De situaties liggen vast, maar de dialogen worden niet uitgeschreven. "Ik had het daar in het begin heel moeilijk mee", geeft Tom De Hoog toe. Hij kruipt in de huid van de jonge, idealistische leraar Tom. In de eerste aflevering maakt hij zijn intrede in het Martha Somers Lyceum. Het is de eerste keer dat hij lesgeeft en hij wordt meteen hard aangepakt. "In het begin legde ik mijn dialogen te veel op voorhand vast in mijn hoofd", vertelt de acteur. "Maar na een paar opnamedagen verdween die reflex. Voor mezelf was 16+ een geslaagd experiment. Wat ik vooral heb geleerd is te zwijgen als ik niets te zeggen heb. Je moet echt vaak 'tussen de regels' spelen. Toch speel ik nog steeds het liefst van al een goed scenario."

l Uit het leven gegrepen: 16+

Eén 20.05

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234