Vrijdag 20/05/2022
null

Natuurbehoud

Uit haar voegen barstende populatie damherten afgeschoten in Oost-Vlaanderen: natuurliefhebbers woedend

Beeld Thomas Nolf

Omdat de populatie damherten in het natuurgebied Drongengoed uit haar voegen barst, organiseerde het Agentschap Natuur en Bos dinsdagochtend een beheerjacht. Gevolg: heel wat natuurliefhebbers op hun achterste poten. Mag ‘decimeren om te beheren’ nog?

Michiel Martin

In het Drongengoed, met ruwweg 750 hectare het grootste Oost-Vlaamse bos- en natuurgebied, leeft sinds de jaren 90 de belangrijkste – en enige ‘leefbare’ – populatie damherten in Vlaanderen. Het begon met een groep ontsnapte damherten – eigenlijk ‘exoten’ –, maar de populatie is inmiddels aangedikt tot een tweehonderdtal, volgens een recente raming. In 2015 werd het aantal nog op een honderdtal geschat.

De draagkracht van het gebied is overschreden, luidt de conclusie van beheerder Agentschap Natuur en Bos (ANB) al even. De damherten werden soms in groepen van vijftig aangetroffen, met de nodige impact: aangevreten landbouwgewassen, schade aan jonge bomen, verkeersincidenten in de omgeving. “De reeën die hier wonen kwamen onder grote stress te staan”, zegt regiobeheerder Klaar Meulebrouck van ANB.

Bij een beheerjacht op dinsdagochtend, in samenspraak met de gemeentebesturen, politie en jachtrechthouders, zouden een vijftigtal herten geschoten worden. Uiteindelijk stopte de teller rond de middag op vijftien damherten.

null Beeld Thomas Nolf
Beeld Thomas Nolf

Bambi

“Als we dit de dag voordien niet naar buiten hadden gebracht, waren het er wellicht een pak meer geweest”, zegt Dirk De Zutter uit Lembeke, die het bos geregeld bezoekt. Een Facebook-bericht waarin De Zutter zowel de jachtpartij als het huidige bosbeheer aan de kaak stelde, werd al meer dan vierduizend keer gedeeld. “Ik kreeg een tip dat ze alle damherten zouden afschieten. Het is geen toeval dat de actie stilgehouden moest worden.”

Volgens ANB werd de actie in stilte voorbereid uit veiligheidsoverwegingen: enkel bewoners in het jachtgebied waren ingelicht over tijdstip en omvang, om geen extra mensen naar het gebied te lokken. “Het is een erg aaibare soort, het beeld van Bambi speelt wellicht een rol”, zegt Meulebrouck. “Het is net omdat veel recreanten speciaal voor het damhert naar Drongengoed afzakken, dat de soort hier getolereerd wordt.”

Volgens ANB is de beslissing op voorhand goed doorgesproken en in regel gebracht met de wetgeving. De frustratie leeft dan ook dat natuurliefhebbers het grotere plaatje niet meer willen zien. “Als je een boom kapt of een dier schiet om een beter toekomstbeeld waar te maken, zeggen veel mensen: ‘Ik wandel nú in dit gebied’”, zegt ANB-woordvoerder Marie-Laure Vanwanseele.

Die maatschappelijke gevoeligheid weegt volgens haar op het beheer: communicatie slurpt tijd, en werken verlopen steeds vaker gefaseerd in plaats van via “één grondige verdunning”.

De Zutter kaatst die bal vlotjes terug. “Dat de populatie uit haar voegen is gebarsten, weerleggen we helemaal niet. Dat is net kunnen gebeuren omdat twee decennia lang geen beleid is gevoerd voor die damherten.”

null Beeld Thomas Nolf
Beeld Thomas Nolf

Knutseldier

Sip van Wieren, wildbioloog aan de Wageningen Universiteit, ziet op dat vlak verzachtende omstandigheden. “Het damhert is een beetje een stiekemerd en ontsnapt meestal aan directe waarnemingen.” In de Amsterdamse Waterleidingduinen kon de populatie zo zelfs uitgroeien tot enkele duizenden, zegt Van Wieren. In het vorige jachtseizoen schoten beheerders er zowat 80 damherten per week.

“Wij vragen ons vooral af: waarom moet via de jacht worden ingegrepen? Je zou de populatie ook onder controle kunnen houden door mannetjes te castreren”, zegt De Zutter. Volgens Van Wieren kunnen zulke ingrepen echter “vervelende effecten” hebben op de sociale hiërarchie binnen een populatie. “Dan wordt zo’n damhert toch een beetje een knutseldier.”

Al is Van Wieren evenmin voorstander van de occasionele jachtpartij. “De damherten zullen daar op termijn erg schuw van worden, wat het beheren alleen maar moeilijker maakt. De efficiëntste oplossing is eigenlijk om de dieren te vangen en te laten doden door professionals. Alleen willen de jagers, veelal hobbyisten, natuurlijk helemaal geen dieren vangen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234