Woensdag 01/02/2023

Scheiding

Uit elkaar? Opvoedplan verplicht

null Beeld Getty
Beeld Getty

De Gezinsbond, een resem onderzoekers en het kinderrechtencommissariaat willen ouders die uit elkaar gaan verplichten afspraken te maken over de verdere opvoeding van hun kinderen. "Zonder plan riskeer je dat de belangen van kinderen uit het oog worden verloren."

Femke Van Garderen

Na de zomer wordt het makkelijker om te scheiden. Als partners erin slagen een goede regeling uit te werken, dan moeten ze niet meer in persoon voor de rechtbank verschijnen. Een dossier indienen zal volstaan.

De Gezinsbond vindt de makkelijkere echtscheiding een goede zaak, maar benadrukt dat kinderen er niet per se beter van worden. "Op dit moment weten we dat een op de vier gescheiden ouders er niet in slaagt om over hen te communiceren", zegt Erika Coene van de Gezinsbond. "Die dialoog is nochtans cruciaal voor het welbevinden van kinderen."

Lees ook: Echtscheidingsbemiddelaars en ouders over het verplichte ouderschapsplan: "Het geeft vertrouwen en rust"

Evaluatie

Met een lijvig dossier hoopt de bond beleidsmakers er eindelijk van te overtuigen om werk te maken van een verplicht ouderschapsplan. Zo'n plan moet ouders doen stilstaan bij de gevolgen van hun keuze. Een aantal belangrijke afspraken worden hierin vastgelegd. Die kunnen gaan over de kosten en de verblijfsregeling van de kinderen, maar evengoed over de opvoeding, een nieuwe partner en praktische zaken als kappersbezoeken, hobby's en verjaardagen.

Zo'n plan moet volgens de bond kunnen meegroeien: in de eerste jaren na de breuk is een evaluatie om de zes maanden aangewezen. "Daarna kan dat best op belangrijke en onverwachte gebeurtenissen, zoals de overgang van het lager naar het middelbaar of bij een ingrijpend ongeluk."

Opvallend: het ouderschapsplan zou niet alleen voor gehuwde koppels verplicht moeten worden, maar ook voor wettelijk en feitelijk samenwonenden. "Samenwonende koppels scheiden immers vaker dan getrouwde koppels. Voor een kind maakt het geen verschil of hun ouders getrouwd waren of niet", klinkt het.

Wetsvoorstel

Onderzoekers als Dimitri Mortelmans (Universiteit Antwerpen), Kim Bastaits (PXL) en Claire Wiewauters (Hogeschool Odisee) scharen zich achter het pleidooi, net als kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Die laatste stelt dat er na twintig jaar meer dan vierduizend pijnlijke verhalen over vechtscheidingen op de teller van de klachtenlijn staan. "Bijna dagelijks horen we hoe pijnlijk fout het kan gaan wanneer een conflict op de spits wordt gedreven en ouders niet meer aan hetzelfde zeel trekken over de opvoeding van hun kind." Er zijn op dit moment al vrijwillig ouderschapsplannen uitgerold, maar hun aantal wordt nergens geregistreerd.

Kamerlid Sonja Becq (CD&V) legt de laatste hand aan een aangepast wetsvoorstel. Ook zij wil dat dit plan verplicht wordt, niet alleen voor gehuwden, maar ook voor wie samenwoont. In september wil ze het met de meerderheid bespreken. Daar is weinig animo voor. Carina Van Cauter (Open Vld) vindt dat "kinderen niet mogen worden betrokken in de echtscheidingsprocedure van hun ouders" en noemt het plan onrealistisch. Ook N-VA twijfelt aan de werkbaarheid. Becqs partijgenoot en justitieminister Koen Geens is het plan wel genegen.

"We weten dat het plan niet elk gezin zal kunnen helpen", besluit de Gezinsbond. Wel meent de vzw dat het mee voor een mentaliteitswijziging kan zorgen. "De kans dat de belangen van kinderen uit het oog worden verloren is zonder plan te groot."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234