Donderdag 19/05/2022

Olympische Spelen

Uit de olympische kast gekomen

De Britse schoonspringer Tom Daley en Olympisch medaillewinnaar kwam een jaar na de Spelen in Londen uit de kast. Beeld Getty Images
De Britse schoonspringer Tom Daley en Olympisch medaillewinnaar kwam een jaar na de Spelen in Londen uit de kast.Beeld Getty Images

Een journalist van The Daily Beast schreef over olympische atleten die datingapp Grindr gebruiken en outte zo, tegen hun wil in, atleten uit homofobe landen. De bakken kritiek die hij over zich heen krijgt, tonen echter ook dat de Spelen in Rio de meest inclusieve tot dusver zijn.

Ewoud Ceulemans

Er is al veel inkt gevloeid over het seksuele reilen en zeilen in en om het olympische dorp, maar geen enkel artikel over olympische seks doet zo veel stof opwaaien als een reportage van de Amerikaanse website The Daily Beast. In het artikel, dat inmiddels offline is gehaald ("een nooit geziene, maar noodzakelijke beslissing", stelt de hoofdredactie), trachtte journalist Nico Hines uit te zoeken in welke mate atleten gebruik maken van datingapps als Tinder en vooral de homo-variant Grindr.

Hines krijgt bakken kritiek, deels omdat zijn insteek niet helemaal duidelijk was ("dat atleten datingapps gebruiken, is geen schokkende onthulling", schrijft nieuwssite Vox), maar vooral omdat hij atleten outte die in hun thuisland vervolgd en veroordeeld zouden worden. Hines publiceerde geen namen, maar wel specifieke details: in één geval ging het om de lengte, het gewicht en de nationaliteit van een atleet uit "een notoir homofoob land".

Het wijst erop dat de atleet in kwestie zich hoogstwaarschijnlijk niet geout heeft, omdat andersgeaardheid in zijn thuisland strafbaar is. "Dat een heteroseksuele Daily Beast-journalist deze verwachting van anonimiteit doorbreekt, brengt atleten in gevaar", schrijft Vox nog.

Dat duizenden Twitter-gebruikers The Daily Beast nu beschuldigen van homofobie, is opvallend. Als deze reportage twaalf of acht jaar geleden was verschenen, was de verontwaardiging dan even groot geweest? De Spelen in Rio hebben een grote stap gezet richting de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender). Denk maar aan de Braziliaanse rugbyspeelster Isadora Cerullo, die voor het oog van de camera's en van haar teamgenoten ten huwelijk werd gevraagd door haar vriendin, vrijwilligster Marjorie Enya. Het is hét beeld van de meest inclusieve Spelen tot dusver.

De bekendste homofiele olympiër is waarschijnlijk de Britse schoonspringer Tom Daley, die in 2013, een jaar na de Spelen in Londen, uit de kast kwam. Sindsdien is er veel veranderd: in het olympisch dorp in Rio de Janeiro verblijven naast Cerullo nog 48 andere openlijk homoseksuele atleten. In Londen, vier jaar geleden, waren dat er 23. Meer dan een verdubbeling dus, al blijft het aantal relatief gezien natuurlijk klein - aan de Olympische Spelen nemen ruim 10.000 atleten deel.

"Het is een trage ontwikkeling, maar het is beter dan geen ontwikkeling", stelt Jeroen Borghs van LGBT-koepelvereniging Çavaria. "Dat er meer dan twee keer zo veel openlijk homoseksuele sporters deelnemen, stemt ons positief. Die atleten nemen in zekere zin de functie van rolmodel op, en dat is in veel sporttakken nog meer dan nodig."

Cerullo en Daley betekenen dan ook veel, en ze staan niet langer alleen: in de openingsceremonie liep het Braziliaanse model Lea T, een transgender, mee. De Amerikaanse basketbalspeelster Elena Delle Donne outte zich net voor ze naar Brazilië afzakte, de Braziliaanse judoka Rafaela Silva deed hetzelfde daags nadat ze een gouden medaille om haar nek mocht hangen.

Machocultuur

Wel opvallend: de meeste LGBT-atleten zijn vrouwen. "Genderstereotypen spelen daar een grote rol in", weet Borghs. "De sportwereld wordt geassocieerd met een machocultuur, en het cliché van de verwijfde homo die geen macho kan zijn - wat natuurlijk niet klopt - leeft nog altijd. Omgekeerd wordt het van een sportvrouw sneller geaccepteerd dat ze zich competitief opstelt, ook al wordt die kwaliteit nog te vaak als stereotiep mannelijk gezien."

Niet alleen mannelijke atleten, maar ook teamsporters blijven ondervertegenwoordigd. "Veel atleten vrezen de reacties van teamgenoten als ze uit de kast komen", verklaart Borghs. "Of dat al dan niet gegrond is, is nog maar de vraag, natuurlijk. Maar de veronderstelling leeft wel."

Dat er nog veel atleten in de kast zitten, is dan ook niet verwonderlijk, klinkt het. En de weg is nog lang: dat blijkt niet alleen uit het artikel van The Daily Beast, maar ook uit de homofobe uitlatingen van supporters bij de openingswedstrijd van het vrouwenvoetbal. Maar Borghs maakt zich sterk: "Als het aantal sporters die zich openlijk hebben geout elke editie van de Spelen blijft verdubbelen, komen we er wel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234