Woensdag 05/08/2020

Onderwijs

UHasselt boort toelatingsproeven de grond in

Studenten doen een oriëntatieproef voor wiskunde aan de KU Leuven. Onzin, zegt men aan de UHasselt.Beeld © Tim Dirven

Oriëntatie- en toelatingsproeven deugen niet volgens de UHasselt. Scholieren zouden eerder onterecht ontmoedigd worden om aan een studie te beginnen dan dat ze een fatsoenlijk advies krijgen. De KU Leuven en de UGent reageren erg kritisch en houden net als onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vast aan de proeven.

Middelbare scholieren hebben er niets aan. Dat zegt Luc De Schepper, rector van de UHasselt, over oriëntatie- en toelatingsproeven, die moeten voorkomen dat duizenden studenten in hun eerste jaar voor te weinig vakken slagen, zoals nu het geval is. Waar de eerste test, die al door de KU Leuven en de UGent wordt gebruikt, jongeren in het secundair onderwijs vertelt of ze in het algemeen kans van slagen maken aan de universiteit, zal die laatste vanaf het academiejaar 2016-2017 voor een beperkt aantal opleidingen worden geïntroduceerd om aankomende studenten duidelijk te maken of een specifieke studie bij hen past (zie kader).

Geen enkele proef zou wereldwijd voldoende voorspellende waarde hebben. Concreet zou dit betekenen dat een student er niet wijzer van wordt en geen goed beeld krijgt van zijn basiscompetenties. Daarnaast nam de UHasselt de Luci-test van de KU Leuven onder de loep. Die zou een grote groep studenten onterecht het advies geven om niet aan een universitaire opleiding te beginnen, terwijl een andere groep verkeerdelijk te horen zou krijgen dat ze over voldoende kennis beschikken.

"Ze spelen met de toekomst van 18-jarigen", zegt De Schepper. "Die proeven dienen geen enkel doel. Sterker nog, een minder goede testscore zal jongeren weerhouden om aan een universitaire opleiding te beginnen. Vooral kinderen uit minder gegoede gezinnen zullen eerder geneigd zijn om af te zien van een dure universitaire opleiding. En dat terwijl in ons land amper 25 procent van de jongeren een universitair diploma behaalt, minder dan in de rest van de Oeso."

De UHasselt wijst erop dat 80 procent van de 76.222 studenten die zich sinds 2008 voor het eerst aan de universiteit inschreven binnen vijf jaar een hoger onderwijsdiploma behaalden. "Wat is dan in godsnaam het probleem?", zegt De Schepper. "Waarom hebben we dan oriëntatie- en toelatingsproeven nodig? Ze staan in het regeerakkoord, dus wij moeten ze ook invoeren. Maar ik kan wel tegen mijn studenten zeggen dat ze geen rekening moeten houden met de resultaten die ze behalen."

Minister Crevits is van plan om tegen Pasen een oriënteringstool voor het volledige hoger onderwijs klaar te hebben die middelbare scholieren moet helpen met hun studiekeuze. Vanaf september 2016 komen er niet-bindende, maar verplichte toelatingsproeven voor exacte studierichtingen en de lerarenopleiding. In de jaren erna zullen deze proeven er komen voor alle opleidingen. "Ze bieden kansen en we krijgen van veel wetenschappers positieve signalen", zegt Crevits. "Er is ook geen sprake van selectie, ze zijn adviserend bedoeld. Wel zullen we de oriënteringstool op termijn verplicht maken voor alle scholieren, omdat het anders zijn effect mist."

Hakbijl

Ook in Leuven en Gent bestaat er weinig begrip voor de uithaal van de UHasselt. Hun oriëntatieproeven, Luci en Simon, voorspellen niet wie zal slagen, maar juist wel wie weinig kans maakt op een diploma. "Wij kennen niet de nood om studenten aan te trekken die uiteindelijk geen kans maken en de lat is zo gelegd dat we nauwelijks studenten ontmoedigen die het wel zouden halen", zegt vicerector onderwijsbeleid Didier Pollefeyt (KU Leuven). "Het is juist onze bedoeling om kansarmere jongeren een duwtje in de rug te geven. Zij nemen deel aan Luci en ontdekken dat ze toch over bepaalde competenties beschikken die nodig zijn om aan een universitaire studie te beginnen. Secundaire scholen zijn ons daar dankbaar voor."

Oeso-topman Dirk Van Damme treedt hen bij. Hij meent dat de hakbijl na het eerste academiejaar, waarbij een grote groep studenten afvalt, meer discriminerend is dan de proeven die op voorhand worden afgenomen. "Als we de open toegang zouden handhaven, zullen we niet meer universitair gediplomeerden krijgen. Integendeel, de proeven kunnen juist motiverend werken en voor meer diploma's zorgen. We mogen ons niet van de wijs laten brengen. Dat de UHasselt argwanend is, heeft te maken met de ondervertegenwoordiging van de Limburgers in het hoger onderwijs. Zij denken dat hun toekomstige studenten door de proeven zullen worden afgeschrikt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234