Maandag 05/12/2022

Ugo Prinsen

Naast zijn vele werk voor televisie was Prinsen ook een veel gevraagd stemacteur en was hij druk bezig met theater met mindervaliden

1938-2004

Zonder blabla of cafépraat op de planken

Woensdagochtend overleed Ugo Prinsen, geboren Hugo Vanderveken. Met hem verliest Vlaanderen na Ann Petersen opnieuw een theater- en televisiemonument.

Ugo Prinsen werd in 1938 als Hugo Vanderveken in Antwerpen geboren. Na zijn humaniora in Mechelen ging hij godsdienstwetenschappen in Leuven studeren. Daarnaast volgde hij dramatische kunst aan het muziekconservatorium in Brussel.

In 1968 kwam Prinsen in dienst van het Dramatisch Gezelschap van de BRT. Hij speelde als freelancer mee in de jeugdseries Axel Nort en Kapitein Zeppos. Later zou hij te zien zijn in series als De Kat (als Vincent), De Collega's (als directeur Ghijsels), De Paradijsvogels (als koster), De Bossen van Vlaanderen (als baron de Halleux) en in Stille Waters (als procureur Hervé).

Hij was ook een veel gevraagd stemacteur. In het Radio 2-programma Het Koekoeksnest schitterde hij als Albert, uitbater van een hotel. Maar hij maakte ook luisterspelen, poëzieprogramma's en sprak commentaar in voor schooltelevisie, documentaires en docudrama's.

Naast zijn werk voor televisie was Prinsen heel actief met toneel met mindervaliden bezig. "Zijn vrouw werkt beroepshalve met mindervaliden. Zo is hij zich meer gaan verdiepen in de materie. Hij heeft er zelf ook een monoloog over gespeeld", weet Oswald Versyp.

Versyp, zelf ook acteur en een goede vriend van Vanderveken: "Op de planken of voor de camera staan was voor hem puur werken. Geen blabla, geen cafépraat. Theater begint als het doek opengaat, tv begint als de camera loopt. Zowel als mens als als artiest was hij de bescheidenheid en de degelijkheid zelve."

Vanderveken leed al lange tijd aan een 'maligne mesothelioom', mogelijk veroorzaakt door de inademing van asbest. Versyp benadrukt zijn doorzettingsvermogen. "Hij heeft lange tijd gestreden tegen zijn ziekte. Hij wou niet sterven maar overleven." In juni gaf Vanderveken nog een tuinfeest ter gelegenheid van zijn pensionering. Hij was toen al ernstig ziek. Er werd toen ook gesproken over zijn ziekte. "Hij was daar zeer lucide in. Iedereen wist het. Die berusting en tegelijk het vechten tegen zijn ziekte was heel frappant."

Hugo Vanderveken laat een vrouw en twee zonen achter. "Hij was zeer begaan met zijn gezin. Zijn kinderen doen het goed. De ene zoon, Thomas Vanderveken, is een bekend gezicht op JimTV, de andere zoon is een goede pianist."

Oswald Versyp is op dit ogenblik hoofdzakelijk bezig met de tv-serie Thuis. Hij heeft ook een cabaretprogramma lopen in Gent. "Hugo's vrouw moedigde hem aan naar een voorstelling te komen kijken, wellicht een van de laatste die hij gezien heeft. Het deed me een genoegen dat hij er was, zo'n hartelijk man. Zo was hij ook als acteur. Als hij er moest staan, stond hij er."

Preben Verberckt

In het kader van '50 jaar televisie' kunt u Ugo Prinsen aan het werk zien op TV 1 in de tweede reeks van Kapitein Zeppos ('De Eglantier'), op zondag om 13.40 uur, in De Kat op zondag om 14.10 uur en over twee weken in Stille Waters op woensdag om 21.20 uur. Vanaf 25 februari wordt Hard Labeur herhaald.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234