Donderdag 01/10/2020

UGent

UGent wil drie procent extra geven aan wie niet langer studeert dan voorzien

Gentse studenten hebben straks mogelijk een extra motivatie om goed hun best te doen.Beeld © BAS BOGAERTS

De Universiteit Gent wil studenten belonen die hun studie binnen de voorziene tijd afwerken. De studenten krijgen een puntenbonus van 3 procent als ze daar in slagen. Als de regeling er komt, is het een primeur voor ons land.

Studenten doen er te lang over om hun studie te vervolmaken, vindt de UGent. Ze wil een beloningssysteem invoeren om het probleem aan te pakken en zo studenten aanmoedigen om hun studies binnen de voorziene tijd af te ronden. Studenten krijgen een puntenbonus van 3 procent als hen dat lukt.

Het bestuurscollege van de universiteit heeft het voorstel daarover goedgekeurd. "In het onderwijs is de voorbije jaren een flexibilisering ingevoerd waardoor studenten makkelijker delen van hun opleiding kunnen meenemen naar een volgende jaar", zegt woordvoerster Stephanie Lenoir. "Daar is een reactie op gekomen van mensen die vinden dat het systeem te ver doorgeschoten is en dat studenten er te lang over doen. Er moet een bepaalde voortgang gemaakt worden, zodat mensen niet eindeloos een vak hier en een vak daar afleggen. Er zijn verschillende maatregelen ingevoerd om daar op in te spelen, zoals een betere studie-oriëntatie."

Maar nu wil UGent dus een stap verder gaan. "Wij willen mensen nu belonen als ze hun studie op tijd afwerken. Er is nu al een redelijk grote groep die dat doet, maar we vinden dat ze daarvoor beloond mogen worden. Een puntenbonus van 3 procent kan voor een student het verschil zijn tussen wel of niet een (grote) onderscheiding. Voor sommige mensen is dat interessant. Het is toch je puntenaantal dat op je diploma staat." UGent wil het systeem invoeren voor zowel bachelor- als masteropleidingen. Het is voor alle duidelijkheid niet zo dat studenten die gebuisd zijn via een puntenbonus van 3 procent alsnog geslaagd zouden kunnen zijn.

Systeem roept vragen op

De puntenbonus roept heel wat vragen op. In de eerste plaats juridisch: is het mogelijk dat een student meer punten krijgt dan hij kreeg voor het afleggen van examens? Een vraag die Universiteit Gent zich ook stelt. Ze bekijkt momenteel volop of het voorstel juridisch kan onderbouwd worden. Volgens Alexander De Becker (UHasselt), gespecialiseerd in onderwijsrecht, hebben universiteiten een grote autonomie als het aankomt op het geven van cijfers. "Maar een student krijgt een creditbewijs op basis van zijn resultaat. De punten omhoogtrekken kan dus niet zomaar, maar daar eventueel een graad (van verdienste) aan koppelen, kan wel in het onderwijs- en examenreglement opgenomen worden." De universiteit bekijkt nu in hoeverre een puntenbonus juridisch onderbouwd kan worden.

Er zijn nog andere vragen bij het invoeren van een puntenbonus. Zoals: is het niet vreemd dat studenten beloond worden voor iets dat eigenlijk evident is? De puntenbonus lijkt ook in te gaan tegen het inclusieve onderwijs dat de UGent nastreeft. Wat met studenten die om een of andere reden die incentive niet kunnen halen? Vergroot de maatregel de ongelijkheid tussen studenten niet? Daarover bestaan bezwaren binnen de universiteit, maar vicerector Freddy Mortier was het daar niet mee eens bij de bespreking: "Je kunt het vergelijken met een atleet die gekwetst is. Dat doet geen afbreuk aan de prestaties van de andere atleten." Binnen de universiteit wordt er ook op gewezen dat er een minder grote maatschappelijke kost is als studenten tijdig hun studies afronden.

Volgens rector Anne De Paepe zijn de studenten bovendien zelf voorstander van een beleid waarbij studenten aangemoedigd worden om "niet aan te modderen". De onderwijsraad van de universiteit gaf intussen wel een negatief advies, maar dat is niet bindend. De raad van bestuur moet de knoop doorhakken in mei.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234