Maandag 03/10/2022

UGENT

UGent wankelt: na financiële kater ook angstcultuur aangeklaagd

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het rommelt bij de UGent. Eerst bleek dat de universiteit tegen een financiële kater van 120 miljoen euro aankijkt wegens niet-betaalde pensioenen. Nu komen verhalen naar boven die erop wijzen dat pesten, burn-outs en vriendjespolitiek een probleem vormen aan de universiteit.

DOMINIQUE SOENENS

Aan de UGent heerst een angstklimaat waar pesten en burn-outs een groot probleem zijn. Dat zegt studentenblad Schamper op basis van verschillende getuigenissen, en het wordt bevestigd door getuigenissen en vertrouwelijke documenten over jarenlang pestgedrag bij één decaan, die De Morgen te pakken kreeg. "De universiteit doet veel te weinig voor het welzijn van haar personeel", zo vat een hooggeplaatste bron het probleem samen.

Uit het jaarverslag van de vertrouwenspersoon van UGent blijkt dat er vorig jaar 120 nieuwe klachten waren rond psychosociaal welzijn: pesterijen in de vorm van verbale agressie, psychisch geweld, conflicten, psychosociale belasting en burn-outs.

Uit documenten die De Morgen inkeek, blijkt dat het restaurantpersoneel van de UGent wegens onderbemanning gevraagd wordt medische ingrepen uit te stellen en ook te gaan werken als ze ziek zijn. Een probleem dat de universiteit erkent. "Er is een actieplan opgesteld en we gaan extra tijdelijke krachten inzetten om die mensen te helpen", zo zegt rector Anne De Paepe.

De Paepe erkent ook dat pesten een probleem is aan de universiteit, maar voegt eraan toe dat dat ook niet zo vreemd is bij een organisatie waar meer dan 9.000 mensen werken. "Dat er spanningen en conflicten zijn in zo'n grote groep mensen is helaas een realiteit. Wij doen er alles aan om dat probleem zo goed mogelijk aan te pakken, maar het helemaal uitroeien kan helaas niet. Maar ik vind psychosociaal welzijn héél belangrijk en wil daar ook heel hard werk van maken."

Toch stuitte De Morgen op een zeer opmerkelijk geval van jarenlang pesten door een decaan. In een vertrouwelijk document staan getuigenissen die zijn wangedrag aan de kaak stellen. Er werd een officiële klacht ingediend, maar die leidde tot niets. "Ik kan alleen maar reageren op officiële klachten. Los daarvan denk ik dat sommige mensen er belang bij heb één casus op te blazen. Wij willen objectief blijven", aldus rector De Paepe. De decaan zelf ontkent het jarenlange pestgedrag. Voormalige rector Paul Van Cauwenberge wijst er bij de klachten over pesten op dat de universiteit qua verloning, carrièremogelijkheden en werkomstandigheden een zeer goede werkgever is. "We zijn niet voor niets al verschillende keren tot beste werkgever van de provincie uitgeroepen."

Los daarvan raakte ook bekend dat de universiteit aankijkt tegen een financiële kater die kan oplopen tot 120 miljoen euro of zelfs meer. De zaak heeft te maken met zowat een vijfde van de personeelsleden van de universiteit die niet het pensioen krijgen waar ze wettelijk recht op hebben. De universiteit is momenteel aan het onderhandelen met de vakbonden om tot een oplossing te komen. "Wij kunnen die 120 miljoen euro onmogelijk betalen, zeker nu we volop aan het besparen zijn", aldus Anne De Paepe. "We hopen tegen de zomer tot een vergelijk te komen met de bonden."

Eén vakbond zegt het hard te willen spelen en de kosten voor de universiteit over een periode van 30 à 40 jaar te willen spreiden.

Lees meer in De Morgen: "Aan Gentse unief heerst klimaat van angst"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234