Maandag 06/02/2023

Hoeyberghs

UGent schorst studentenvereniging KVHV twee maanden: ‘Deze sanctie is weloverwogen’

UGent-studenten protesteren tegen het KVHV. Zij vragen dat de studentenvereniging permanent geschorst wordt.  Beeld Photo News
UGent-studenten protesteren tegen het KVHV. Zij vragen dat de studentenvereniging permanent geschorst wordt.Beeld Photo News

Het Bestuurscollege van de UGent heeft beslist om studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoog­studentenverbond voor twee maanden te schorsen. Als KVHV zich niet openlijk distantieert van de seksistische uitspraken van Jeff Hoeyberghs kunnen daar drie maanden bijkomen.

Freek Evers

“UGent, stop ermee – met die subsidies van KVHV.” Het was een van de niet mis te verstane leuzen die vrijdagvoormiddag aan de trappen van het UFO-gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat weerklonken. Verschillende sympathisanten van ROSA, een campagne die strijdt tegen alle vormen van seksisme, riep op om de KVHV niet tijdelijk, maar definitief te schorsen. Volgens de actievoerders waren de seksistische uitspattingen van Jeff Hoeyberghs tijdens een lezing van de studentenclub KVHV een “extreme variant van het seksisme dat vandaag nog zijn ingang vindt binnen de universiteit”.

Rector Rik Van de Walle besloot om in gesprek te gaan met de betogers en nam een open brief in ontvangst van Mai Vermeulen van ROSA. Daarin pleitte de organisatie om de KVHV niet tijdelijk, maar definitief te schorsen. Bovendien eisten de actievoerders dat het bestuurscollege, dat over de schorsing van KVHV zou beslissen, met open deuren werd gehouden. “Het is symbolisch dat de deuren aan de universiteit blijven openstaan voor het seksisme en racisme, maar dat de deuren gesloten blijven voor dit protest”, reageerde ACOD-afgevaardigde Tim Joosen op HLN.be.

Jef Hoeyberghs tijdens de omstreden lezing georganiseerd door de KVHV. Beeld RV
Jef Hoeyberghs tijdens de omstreden lezing georganiseerd door de KVHV.Beeld RV

Nog voor de officiële beslissing van het bestuurscollege viel, liet de advocaat van Jeff Hoeyberghs op zijn beurt weten dat zijn cliënt een klacht van laster en eerroof indient tegen de verantwoordelijken van ROSA. De plastisch chirurg is ervan overtuigd dat zijn uitlatingen niet strafbaar zijn omdat hij nooit een concrete persoon geviseerd heeft tijdens zijn lezing op 4 december. “De aanvallen tegen mijn cliënt hebben een collectief karakter, gaan uit van welbepaalde instellingen en worden op een overduidelijk intimiderende wijze geformuleerd. Er is haast sprake van bendevorming.”

Doorn in het oog

Rond halfvijf kwam het bestuurscollege met zijn definitieve beslissing. Daarin liet het verstaan dat UGent het Politiek Filosofisch Konvent (PFK) volgt in zijn beslissing. De koepel van de politieke, filosofische en levensbeschouwelijke verenigingen aan de UGent had op donderdag al laten weten dat die het KVHV voor twee maanden wilde schorsen. Daarnaast vroegen de Gentse studentenclubs dat het KVHV afstand zou nemen van de seksistische uitspraken van Jeff Hoeyberghs en dat een video met de omstreden lezing van de website van de studentenclub werd gehaald.

Het Bestuurscollege meent dat het PFK op een serene en grondige manier gehandeld heeft. “Ze hebben hierover ook zeer transparant gecommuniceerd. Dit alles siert hen.” De schorsing gaat in op 1 januari 2020. Rector Van de Walle liet in een korte reactie noteren dat hij begrip heeft voor de actievoerders die een zwaardere straf wilden. “Maar het Bestuurscollege is weloverwogen tot zijn conclusies gekomen.”

Toch krijgt de UGent vanuit bepaalde hoeken forse kritiek voor haar beslissing. Aan de ene kant vinden organisaties zoals ROSA te maatregelen te soft. Aan de andere kant wijzen critici erop dat ook het faciliteren van onkiese meningen zoals die van Jeff Hoeyberghs ook tot de taken van een universiteit behoort. “Het is immers heilzaam om te weten wat er zich in de hoofden en harten van mensen afspeelt. Als bepaalde sentimenten onder de radar blijven, omdat ze niet publiekelijk vertolkt kunnen worden, is het onmogelijk om ze te bestrijden”, schreef filosofe Alicja Gescinska eerder in De Morgen. In haar ogen is het faciliteren van meningen niet hetzelfde als ze legitimeren.

Bij KVHV reageerde men nog niet op de officiële schorsing. Donderdag anticipeerde de studentenclub wel al in een Facebook-bericht. “Dit is een ideale stok waarmee het KVHV eindelijk van de universiteit verdreven kan worden. We zijn sinds het Dries Van Langenhove-debacle (in oktober kon KVHV geen debat organiseren met Dries Van Langenhove in gebouwen van UGent, FE) al langer een doorn in het oog van de rector.” KVHV kan in beroep gaan tegen de beslissing.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234