Maandag 04/07/2022

Jeff HoeyberghsUpdate

UGent schorst KVHV na seksistische uitspraken Jeff Hoeyberghs

Jeff Hoeyberghs. Beeld Photo News
Jeff Hoeyberghs.Beeld Photo News

De UGent heeft beslist om studentenvereniging KVHV voor twee maanden te schorsen na de omstreden uitspraken van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Dat bevestigt de UGent. Hoeyberghs dient zelf klacht in tegen vrouwenorganisatie Campagne Rosa wegens laster en eerroof. Dat zegt zijn advocaat Jorgen Van Laer aan De Standaard.

MVDB en SVM

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV gaf plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs op 4 december een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen” en “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden”.

De UGent distantieerde zich eerder uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. Rector Rik Van de Walle had aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen. Het voorstel werd daarna voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent, en die adviseerde woensdag om de studentenvereniging voor vier maanden te schorsen.

Het Politiek Filosofisch Konvent (PFK), de koepel van studentenverenigingen, besliste donderdagavond al om KVHV te schorsen voor twee maanden. Het PFK legde ook drie maanden voorwaardelijke schorsing op als het KVHV zich niet distantieert van de uitspraken van Hoeyberghs en de video-opnames van de lezing niet offline haalt.

Het bestuurscollege van de Gentse universiteit neemt daar nu akte van. “Het voltallige bestuurscollege van de UGent veroordeelt de uitspraken die de heer Hoeyberghs deed tijdens de lezing die werd georganiseerd op 4 december 2019 krachtig. Het bestuurscollege doet dat bovendien unaniem. Hij deed tal van seksistische en racistische uitspraken, die niet anders kunnen worden omschreven dan als zijnde aanstootgevend en walgelijk. Ze gaan vanzelfsprekend flagrant in tegen alles waar de Universiteit Gent voor staat”, meldt de UGent in persbericht.

De schorsing gaat in op 1 januari. Het KVHV moet ook de opname van de ‘lezing’ van Hoeyberghs offline halen én moet zich openlijk distantiëren van de uitspraken van de man. Tot dat besluit kwam het bestuurscollega van de UGent vandaag na lang beraad.

Laster en eerroof

Jeff Hoeyberghs dient overigens zelf klacht in tegen de verantwoordelijken van de vrouwenorganisatie Campagne Rosa wegens laster en eerroof. De arts meent dat zijn uitlatingen niet strafbaar zijn omdat hij nooit een concrete persoon geviseerd heeft. Ook dacht hij dat de lezing enkel bedoeld was voor de aanwezige leden van het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond).

De klacht is ook gericht tegen de onbekenden die Hoeyberghs in de dagen na de publicatie van de video telefonisch beledigd hebben. De chirurg zegt enkel gebruik te hebben gemaakt van zijn recht op vrije meningsuiting.

De Limburgse afdeling van de Orde der geneesheren overwoog door het filmpje een tuchtonderzoek tegen Hoeyberghs op te starten. De arts stelt vast de feiten nochtans “geenszins te maken hebben met mijn medische functie”, luidt het.

Deze ochtend demonstreerden aan de Gentse universiteit een hondertal mensen tegen het KVHV, de organisator van de Hoeyberghs-lezing. De betogers willen dat de UGent de vereniging schorst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234