Dinsdag 21/03/2023

NieuwsGrensoverschrijdend gedrag

UGent-prof vier maanden geschorst omdat hij studente betastte: toevallige ontmoeting op vakantie liep volledig uit de hand

UGent-prof K.R. (45) is vier maanden geschorst na grensoverschrijdend gedrag bij studente. Beeld Wannes Nimmegeers/RV
UGent-prof K.R. (45) is vier maanden geschorst na grensoverschrijdend gedrag bij studente.Beeld Wannes Nimmegeers/RV

K.R. (45), een hoogleraar aan de Universiteit van Gent, wordt vier maanden geschorst na ernstig grensoverschrijdend gedrag. De man zou in 2017 een studente betast hebben, toen hun wegen kruisten op vakantie. Hij mag vier maanden niet op de campus komen, maar behoudt wel 80 procent van zijn loon. ‘Dit heeft meer weg van een vakantie’, klinkt het in de wandelgangen.

HLN

Vijf jaar na de eerste melding van een studente wordt professor K.R. (45) van de UGent voor vier maanden geschorst. Dat staat te lezen in een mail van de UGent aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen. De man zou de jonge vrouw, een voormalige studente van hem, ongewenst betast hebben toen hun wegen op vakantie toevallig kruisten. Intussen heeft de rector ook het parket op de hoogte gesteld van het dossier.

Op vakantie

In 2017 meldde een voormalige masterstudente van K.R. dat zij door hem aangerand was. De jonge dame was op vakantie met een vriendin en zou in dezelfde stad als K.R. verblijven. De drie gingen uit eten, maar nadien ging het mis. Bij De Standaard zou de vrouw later getuigen dat hij “haar borsten betastte en haar hand op zijn lid probeerde te leggen”. Ze meldde dat bij terugkeer bij de bevoegde diensten, maar omdat het niet om een officiële klacht ging, kon er verder weinig gevolg aan gegeven worden. Toen vorig jaar het dossier rond machtsmisbruik op de universiteiten losbarstte, diende ze officieel een klacht in. Sindsdien zijn de tuchtprocedures bij de UGent aangepast.

UGent-prof K.R. (45) is vier maanden geschorst na grensoverschrijdend gedrag bij studente. Beeld RV
UGent-prof K.R. (45) is vier maanden geschorst na grensoverschrijdend gedrag bij studente.Beeld RV

Maar wie is K.R. eigenlijk? De man, intussen 45, is of was een gerespecteerd lid van zijn faculteit. Hij is er al elf jaar aan de slag als professor en is een van de grondleggers van een gespecialiseerd instituut dat zich bezighoudt met het hergebruik van water, CO2 en plastic. Daar is hij nog steeds aan de slag. Hij heeft talloze publicaties op zijn naam en begeleidde een schare aan doctorandi en masterstudenten. Tijdens het onderzoek dat de UGent voerde, zouden die taken tot een minimum beperkt zijn, terwijl collega’s die overnamen.

Schorsing

Nu is de nieuwe procedure afgerond. Eindresultaat: de professor mag vier maanden de gebouwen van de UGent niet betreden en mag geen contact hebben met personeel of studenten, tenzij met uitzonderlijke toestemming. Hij mag ook geen activiteiten uitvoeren die gelinkt worden aan de UGent. Zijn salaris wordt deels ingehouden, al is dat wettelijk beperkt tot 20 procent. Concreet verdient een hoogleraar minstens 40.000 euro bruto per jaar. Met elf jaar ervaring op de teller loopt dat op tot ruim 50.000 euro, dat is zonder de loonindexatie. Na ontslag en terugzetting in graad is het een van de zwaarste sancties die de UGent kan treffen.

Toch klinkt in de wandelgangen van de UGent veel ontevredenheid. Er gaan behoorlijk wat geruchten rond over nog gevallen van grensoverschrijdend gedrag en enkelingen noemen de schorsing “een vakantie”. Dat blijft mogelijk niet zo, want Van de Walle droeg het dossier intussen over aan het parket. Mogelijk volgt er nu een onderzoek en verdere juridische procedure.

In het mailtje waarmee de rector het personeel van de faculteit inlicht over de stand van zaken, gaat hij niet in op de aard van de klacht, maar laat hij wel weten dat “de professor heeft berust in de tuchtbeslissing van de Tuchtraad, waardoor deze definitief is”. Er komt dus geen beroepsprocedure meer. “Gedurende de schorsing zal de professor geen activiteiten meer kunnen uitvoeren in opdracht van de UGent (...) noch kunnen deelnemen aan congressen.”

Aangerand

De sanctie is daarmee het voorlopige sluitstuk van een moeilijk 2022 voor de UGent en het Vlaams universitair landschap. Na een reportage in Pano over grensoverschrijdend gedrag bij proffen kwamen nog meer getuigenissen naar boven. Uiteindelijk beloofde rector Rik Van de Walle te pleiten voor een extern meldpunt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234