Dinsdag 18/05/2021

UGent

UGent-prof daagt eigen universiteit voor Raad van State na beschuldigingen van seksuele intimidatie

Studenten in de aula van de Gentse universiteit. Beeld Eric de Mildt
Studenten in de aula van de Gentse universiteit.Beeld Eric de Mildt

UGent-professor J. P. daagt zijn eigen universiteit voor de Raad van State. Na beschuldigingen van seksuele intimidatie en machtsmisbruik kreeg hij in 2017 een demotie te verwerken. Volgens zijn advocaat werd de correcte procedure niet gevolgd. Ook oud-rector Anne De Paepe hangt een klacht van laster en eerroof boven het hoofd.

‘Mijnheer P. J. tegen Universiteit Gent’, zo staat het in de agenda van de Raad van State voor 23 maart ingepland. P. is op dit moment nochtans professor aan de faculteit letteren en wijsbegeerte van diezelfde UGent. Aan de basis van het geschil ligt een tuchtprocedure die toenmalig UGent-rector Anne De Paepe in 2016 in gang zette. In de zomer van dat jaar hadden verschillende media, namelijk bericht over meldingen van seksuele intimidatie en machtsmisbruik door P., waarbij enkele anonieme bronnen getuigden.

De Paepe zette de professor op non-actief terwijl de tuchtprocedure liep. In het academiejaar 2017-2018 kon P. in alle stilte opnieuw aan de slag als ‘hoofddocent’, twee loonschalen lager dan zijn voormalige functie als ‘gewoon hoogleraar’. Voor de mediastorm stond P. nochtans hoog aangeschreven: aanzienlijke publicatielijst, veel doctorandi, zelfs een kans op het decaanschap.

In 2016 berichtte nieuwssite Apache dat er dertien klachten van personeelsleden geuit zijn tegen P. “Maar er is nooit één officiële klacht geweest”, zegt zijn advocaat Wim De Brock, die aangeeft dat de tuchtprocedure niet correct verlopen is. De Raad van State moet de tuchtsanctie binnenkort al dan niet nietig verklaren. “Mijn cliënt is door de tuchtcommissie zowel in eerste als in tweede aanleg vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag in de seksuele sfeer. Dat staat expliciet in de beslissing.”

Wel is P. veroordeeld voor grensoverschrijdend gedrag, los van de seksuele sfeer. “Maar we weten nog steeds niet wat dat betekent. Dit verhaal blijft mijn cliënt op de universiteit achtervolgen.”

In De Morgen maakten bronnen in 2016 gewag van een “extreem slechte bedrijfscultuur”. De tuchtraad zou volgens een actuele bron geoordeeld hebben dat P. niet de nodige afstand bewaarde, vooral bij doctoraatsstudenten, waardoor een professionele relatie onmogelijk was. “In hoger beroep is de sanctie zelfs verder gespecificeerd: de terugzetting in graad naar hoofddocent.”

Volgens De Brock ging de universiteit haar boekje echter ook te buiten door P. langer dan één jaar op non-actief te plaatsen. “Zo’n ordemaatregel geldt voor zes maanden, en kan slechts eenmaal verlengd worden.” De UGent zelf wil voorlopig niets kwijt omdat het een lopende zaak betreft. Een definitieve uitspraak bij de Raad van State, waar het dossier al in september 2017 belandde, volgt wellicht een maand na de zitting.

Laster en eerroof

Daarnaast loopt er ook al eventjes een klacht van ‘laster en eerroof’ tegen oud-rector De Paepe, die werd opgestart na een zomerinterview in De Morgen uit 2017. Daarin ging De Paepe in op de laksheid die haar in het dossier werd verweten en liet de ex-rector zich uit over “meldingen van seksuele intimidatie”.

“Ze deed die uitspraken terwijl ze al wist dat hij vrijgesproken was van die seksuele aantijgingen”, zegt De Brock, daarmee aangevend dat De Paepe de beschuldigingen opnieuw de vrije baan gaf. “De eerste vrouwelijke rector aan de UGent die het verwijt kreeg grensoverschrijdend seksueel gedrag onder de mat te hebben geveegd, dat kon ze niet laten passeren. Met mijn cliënt wilde ze een voorbeeld stellen.”

De Paepe verwijst voor commentaar naar haar advocaat Luc Arnou. Volgens hem is er van laster en eerroof geen sprake. “De zaak komt volgende week voor de Kamer van Inbeschuldigingsstelling in Gent, nadat mijn cliënt in eerste aanleg in Dendermonde al buiten vervolging werd gesteld. Nadien zullen ze het wellicht naar cassatie brengen.”

Ook oud-rector Anne de Paepe hangt een klacht van laster en eerroof boven het hoofd. Ze maakte in 2017 in deze krant melding van 'seksuele intimidatie' terwijl ze al wist dat J.P. vrijgesproken was van die aantijgingen. Beeld Photo News
Ook oud-rector Anne de Paepe hangt een klacht van laster en eerroof boven het hoofd. Ze maakte in 2017 in deze krant melding van 'seksuele intimidatie' terwijl ze al wist dat J.P. vrijgesproken was van die aantijgingen.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234