Zondag 08/12/2019

UGent pakt ongepast gedrag aan

Drie vrouwelijke managers moeten het ongepast gedrag op de werkvloer van Universiteit Gent aan banden leggen. In een ultieme poging om de kritiek te smoren, lanceert rector Anne De Paepe een externe commissie.

Rector Anne De Paepe kon het niet genoeg benadrukken tijdens de persontmoeting. "De UGent tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag. Laat dat duidelijk zijn." Haar universiteit kwam deze week in woelige wateren terecht, nadat bekend raakte dat een professor van de vakgroep Letteren zich schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag.

Ook had de man vijf jaar geleden een relatie met een doctoraatsstudente van wie hij promotor was. "Ik heb nooit getuigd omdat ik wist dat dit op alle niveaus zou worden gesust", vertelde een ex-doctoraatsstudent anoniem in het studentenblad Schamper. Ook vakbondsmensen klagen het gebrek aan transparantie en de structurele problemen in de machtsverhoudingen aan.

De Paepe stelde daarna verschillende keren haar verhaal bij. Eerst was ze naar eigen zeggen pas sinds april op de hoogte van deze zaak, daarna vervroegde ze dat naar januari. Nadat Schamper mails opdiepte, gaf ze toe dat ze sinds september 2015 van de zaak wist.

In een poging haar manke communicatie van de voorbije dagen recht te zetten, onderstreepte ze haar persoonlijke engagement. "Ik meen dat u begrijpt dat ik dit als vrouw - en ook als eerste vrouwelijke rector van deze universiteit - uiteraard zeer ernstig neem. En ik zeg u formeel dat ik geen rector wil zijn van een universiteit die dergelijk gedrag zou tolereren of toedekt."

Er wordt dus actie ondernomen, deze keer in de vorm van een externe commissie. Drie vrouwen mogen zich de komende weken - en misschien zelfs maanden - buigen over de machtsstructuren binnen de UGent en hoe die de strijd tegen ongepast gedrag op de werkvloer bemoeilijken.

Mireille Deziron, voormalig gedelegeerd bestuurder van Jobpunt Vlaanderen en nu zaakvoerder van Trigger-M, wordt voorzitter van de commissie. Voorts zetelen ook Sabine Van Overbeke (juriste gespecialiseerd in arbeidsrecht) en Sandra De Preter (ex-gedelegeerd bestuurder VRT) in het orgaan.

Waarom precies zij? "Omdat dit ervaringsdeskundigen zijn op het vlak van HR-beleid, personeelsbeleid en op de manier waarop mensen met elkaar omgaan in grote organisaties", legt De Paepe uit. Drie vrouwen ook. Niet onbelangrijk, meent de rector, voor een orgaan dat zich moet buigen over seksuele intimidatie. Wat niet betekent dat mannen niet welkom zijn. "Er is de mogelijkheid om de commissie uit te breiden."

Concrete aanpak

De commissie moet een concrete aanpak uitwerken om ongewenst seksueel gedrag te vermijden. Daarnaast moeten Deziron & co. een advies uitwerken voor de universiteit over welke maatregelen ze moet nemen als er nog een zaak komt bovendrijven. Sowieso is het niet de bedoeling dat de commissie zich zal buigen over individuele dossiers. Hoe lang de commissie precies werk zal hebben, zal moeten blijken. Ook de (eventuele) verloning van de commissie "is nog niet uitgeklaard", zegt Deziron.

Gisteren roerde ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zich. Dat ze de signalen over ongewenst gedrag binnen de UGent 'zeer ernstig' neemt, klonk het in een persbericht. Crevits gaat zelf aan de slag met de Vlaamse Universiteiten en Hogescholenraad (VLUHR). Op termijn moet hiervoor een 'overkoepelend Vlaams initiatief komen'.

Professor genderstudies Veerle Draulans (KU Leuven) vindt dat de UGent een belangrijk signaal geeft. Al wordt het volgens haar geen makkelijke opdracht. "Greep proberen te krijgen op een arbeidscultuur in een organisatie is altijd moeilijk. Dat het hier over grensoverschrijdend gedrag gaat, maakt het nog moeilijker." Temeer omdat niet iedereen het eens is over waar precies de grens moet liggen. De ene kan hartelijk lachen om seksistische moppen, de andere stoort zich er mateloos aan. Draulans: "Bovendien is het belangrijk dat zo'n commissie het heel eigen karakter van een academische cultuur goed doorziet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234