Dinsdag 27/10/2020

UGent: nog geen akkoord voor nieuwe bestuursstructuur

De saga rond het rectorschap van de UGent blijft duren. De raad van bestuur van de Gentse universiteit weigert voorlopig te stemmen over het compromisvoorstel waarbij voortaan één rector en vijf vicerectoren aan het hoofd van universiteit komen te staan.

Al sinds eind april zijn ze aan de UGent op zoek naar een nieuwe rector. Het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe won alle vijf de stemrondes, maar slaagde er niet in de vereiste tweederdemeerderheid te behalen. Vorige week leek er eindelijk een oplossing in de maak. Guido Van Huylenbroeck, de voornaamste tegenkandidaat van Van de Walle, wilde zich terugtrekken op voorwaarde dat hij zich voortaan, samen met vier andere professoren, vicerector mocht noemen. In de nieuwe structuur zou de UGent voortaan dus door één rector en vijf vicerectoren worden geleid. Een forse uitbreiding van de bestuurstop die nu slechts uit een rector en een vicerector bestaat.

Voor zo'n structuurwijziging is echter een decreetswijziging nodig. Voor Vlaams onderwijsminister Crevits (CD&V) vormde dat niet meteen een probleem, alleen wilde ze wel eerst een positief signaal vanuit de raad van bestuur. Maar dat komt er dus niet. De raad besloot vrijdag om niet over het bewuste agendapunt te stemmen. Niet iedereen binnen de raad vindt het een goed idee om de bestuursstructuur van de universiteit te gaan wijzigen, louter uit electorale noodzaak. Daarom werd beslist om het voorstel door te sturen naar de werkgroep Governance, waar al een tijdje wordt nagedacht over de toekomstige bestuursstructuur van de UGent. Die werkgroep moet nu een advies formuleren over de uitbreiding van het aantal vicerectoren.

Nieuwe stemronde

Het op de lange baan schuiven van de beslissing is vooral slecht nieuws voor Van Huylenbroeck en zijn running mate Sarah De Saeger. Zij zagen deze week af van hun kandidatuur, ervan uitgaand dat de raad het compromisvoorstel zou goedkeuren, waardoor zij voortaan als vicerectoren door het leven zouden gaan. Door de weigering om te stemmen dreigen zij nu met lege handen achter te blijven. Op maandag 19 juni start de nieuwe stemronde, met nu dus enkel Van de Walle en Van Herreweghe op het stembiljet. Als zij deze keer wel twee derde van de stemmen halen, kan de raad van bestuur overgaan tot de benoeming van een nieuwe rector.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234