Zondag 27/09/2020

Onderwijs

UGent maakt zich los van politiek

De Gentse universiteit herschrijft haar eigen structuren en wil meer zeggenschap over wie in de raad van bestuur zetelt.Beeld Wannes Nimmegeers

De UGent wil dat de Vlaamse regering niet langer eigenhandig kan beslissen welke politici in haar hoogste bestuursorganen zetelen. Die boodschap geeft de universiteit in een nieuwe visienota. 'Wij willen als volwaardige partners worden behandeld.'

De UGent herschrijft zichzelf. Vandaag stelt rector Rik Van de Walle officieel een nieuwe structuur voor, die recent door de raad van bestuur werd goedgekeurd en die De Morgen kon inkijken. Een van de cruciale elementen is de impact van de Vlaamse regering op de universiteit.

De raad van bestuur telt nu 37 leden. Die omvang blijft in de toekomst behouden. Het gaat vooral om vertegenwoordigers van het personeel en de studenten, maar ook om vier politici en zes vakbonds- of werkgeversafgevaardigden. Denk hierbij aan Open Vld-politica Irina De Knop. Zij worden alle tien voorgedragen door de Vlaamse regering. Ook in het achtkoppig bestuurscollege zetelt een politicus. Tegenwoordig is dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA).

Valreep

Als voormalige Rijksuniversiteit is de UGent nog altijd door een speciaal decreet met de Vlaamse overheid verbonden. De UGent wil die gekoesterde band, zo geeft Van de Walle aan, moderniseren. In 2014 stuurde de Vlaamse regering pas op de valreep de tien namen door. Die kwamen nauwelijks overeen met de gedane suggesties. Er klonk toen felle kritiek dat de regering haar greep op de universiteit wilde verstevigen.

In de toekomst wil de UGent de facto zelf het externe lid in het bestuurscollege aanduiden. Op de tien keuzes voor de raad van bestuur wil de universiteit meer wegen. Zo zou ze op voorhand de profielen, bijvoorbeeld personen met een sterke juridische, economische of internationale achtergrond, willen vastleggen. Volgens Van de Walle is dit noodzakelijk, omdat de bestuursleden een andere taak krijgen en op de lange termijn moeten werken aan de strategie van de UGent.

“We willen zelf kijken welke expertise we daarvoor nodig hebben”, zegt Van de Walle. “Tegen 1 oktober moeten de nieuwe voordrachten er zijn en we willen bij hun rekrutering als volwaardige partners worden behandeld. Er is niets mis met een politieke binding, maar wij willen dat alle bestuurders alleen de belangen van de UGent dienen. Ze moeten er niet zitten om een partijprogramma te realiseren. Er is nu geen concreet probleem, maar het is voor buitenstaanders te gemakkelijk om te zeggen dat zij er louter zijn om politieke belangen te dienen.”

Veto

De UGent krijgt van de vijf universiteiten – de VUB en de KU Leuven tellen er in de raad van bestuur geen – de meeste bestuurders aangeleverd. Officieel kan de UGent een veto stellen, maar dit gebeurt in de praktijk nooit. “Als je dat doet, heb je ruzie met de minister-president”, zegt oud-rector Paul Van Cauwenberge. “De politieke bestuurders kunnen de universiteit in concrete dossiers helpen. Al trachten ze er zeker voor te zorgen dat de eigen partij aan de bak komt.”

In regeringskringen wordt benadrukt dat de Vlaamse regering bestuurders kiest waarin ze vertrouwen heeft en dat zij in de eerste plaats de overheid vertegenwoordigen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was omwille van een economische missie niet bereikbaar voor commentaar. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan nog geen officiële vraag van de UGent te hebben ontvangen. “We staan altijd open om suggesties voor gewenste profielen te ontvangen, maar dit moet ook met de sociale partners worden besproken.”

Geen vicerectoren, wel 'opdrachthouders'

Extra vicerectoren komen er omwille van een gebrek aan draagvlak definitief niet. Er komen wel zogeheten opdrachthouders, die op tijdelijke basis aan de slag kunnen gaan rond de ambities van de universiteit. Zij kunnen uit de universiteit zelf komen of extern worden gezocht. "We moeten de belangrijkste actiepunten in overleg met de faculteiten en de directies nog vastleggen", zegt rector Rik Van de Walle. "Maar activerende werkvormen, levenslang leren of het stimuleren en honoreren van de betrokkenheid van academici in het maatschappelijk debat behoren tot de mogelijkheden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234