Zaterdag 28/03/2020

Hoger onderwijs

UGent en KU Leuven ijveren voor verplichte ijkingstoets voor alle opleidingen

Beeld BELGA

De KU Leuven en de UGent breken een lans voor een verplichte ijkingstoets, een test voor iedereen die zich wil inschrijven aan de universiteit. "Zo kunnen we meer jongeren op de juiste plaats krijgen." Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is het plan genegen. 

Vandaag bieden alle Vlaamse universiteiten, op de UHasselt na, al ijkingstoetsen aan. Ze worden vooral afgenomen in de exacte en de toegepaste wetenschappen, zoals bij de opleidingen wiskunde en economie. De KU Leuven en de UGent ijveren er nu voor om zo'n ijkingstoets in de toekomst voor elke bacheloropleiding te organiseren. Het liefst willen ze die verplicht maken. Dat zeggen de rectoren Luc Sels en Rik Van de Walle in gesprek met De Morgen.

Er zijn studenten aan de universiteit die misschien beter aan de hogeschool waren begonnen”, zegt Sels. “Omgekeerd zijn er jongeren die zichzelf onderschatten. Als we de ijkingstoets veralgemenen, kunnen we meer studenten op de juiste plaats krijgen. Zo’n toets kan worden georganiseerd aan elke faculteit, ook in de humane wetenschappen. In het decreet is sowieso al in de mogelijkheid voorzien ze verplicht, maar niet-bindend te maken.”

Van de Walle stelt dat wie de toets heeft afgelegd ook op de nodige ondersteuning moet kunnen rekenen. “Het mag geen hakbijl zijn. Maar aankomende studenten moeten wel de kans krijgen om zichzelf te testen. Zo komen ze te weten welke beginkennis en vaardigheden nodig zijn om te kunnen slagen. Daarom pleiten we voor verplichte ijkingstoetsen met remediëring en feedback.”

Voor alle duidelijkheid: een ijkingstoets is geen toelatingsproef. Het resultaat van de test, die behalve de motivatie ook opleidingsspecifieke voorkennis peilt, is niet-bindend. Wie een slecht resultaat behaalt, kan zich toch inschrijven. Voorstanders menen dat zo de kwaliteit van de opleidingen zal verbeteren. Tegenstanders vrezen dat middelbare scholen hun onderwijs te zeer op de toetsen zullen afstellen.

“Als de test goed is en de juiste aspecten meet, dan is er geen probleem”, zegt Van de Walle. “Een ijkingstoets kan dan een hulpmiddel zijn voor bijvoorbeeld kansengroepen. Jongeren die uit een omgeving komen waar studeren aan een universiteit niet vanzelfsprekend is, kunnen aan hun ouders tonen dat ze een redelijke slaagkans hebben.” 

Sels meent dat de discussie over de ijkingstoets nauw samenhangt met die over de invoering van centrale examens in het secundair onderwijs. “Je zou ze in elkaar kunnen laten schuiven. We moeten daar met de vijf rectoren over spreken, het liefst ook in dialoog met experts zoals de OESO-topman Dirk Van Damme.”

Zowel Sels als Van de Walle geeft aan dat nog het nodige overleg, ook binnen hun universiteit, noodzakelijk is. Zo betwistte de UHasselt de voorspellende waarde van de ijkingstoetsen. Uit Leuvense en Gentse analyses van de ijkingstoets werd eerder wel duidelijk dat jongeren die slecht scoren minder kans lijken te hebben om de opleiding succesvol af te ronden.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat de invoering van verplichte ijkingstoetsen voorzien is in het regeerakkoord. “Het is een goede zaak dat de twee nieuwe rectoren van Leuven en Gent ook achter die aanpak staan. De regering zal binnenkort kunnen vastleggen voor welke opleidingen de proeven vanaf volgend jaar verplicht worden. Dat zal zeker het geval zijn voor de opleiding burgerlijk ingenieur. We bekijken samen met de hogescholen en universiteiten of andere opleidingen kunnen volgen."

Het is niet de enige keer dat de Gentse en Leuvense rector het met elkaar eens zijn. "We focussen soms te veel op onderlinge verschillen in rankings of studentenaantallen", zeggen ze in een dubbelinterview in De Morgen. "Buitenlandse universiteiten zijn de grootste concurrenten." (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234