Dinsdag 07/12/2021

Uefa beraadt zich over sanctie voor Real Madrid na apengeluiden in Champions League

Spaans bondscoach Aragon�s tot een Britse journalist: 'Ik weet wel wie hier de racist is. Ik herinner me hoe het in uw kolonies is gelopen'

Van 'olé' naar 'oe-oe-oe'

'You are better than that black shit.' Met die woorden, en met Arsenal-ster Thierry Henry in de rol van zwarte keutel, bracht de Spaanse coach Luis Aragonés een maand geleden de hele Britse natie van haar melk. Dat rook verdacht veel naar racisme, vond men, ook al bood Aragonés nadien zijn excuses aan. Het incident was nog maar net verteerd of een nieuwe rel brak uit toen het Spaanse publiek de zwarte spelers van de Engelse nationale ploeg op oe-oe-oe-kreten trakteerde in Madrid. Dinsdag volgde met Real een bisnummer in de Champions League, tot grote schaamte van de Uefa. Die beraadt zich dan ook over een sanctie.

Valerie Hardie

Luis Aragonés houdt er bizarre oneliners op na. Vraag maar aan Fernando Hierro, die door Aragonés de huid werd volgescholden. "Oud, oud, je bent veel te oud." En dat van een man die op zijn minst dertig jaar ouder is. Of wat te denken van Aragonés' repliek toen hem door een Britse reporter gevraagd werd waarom hij Henry zelf zijn excuses niet had aangeboden nadat hij hem voor 'black shit' had uitgemaakt. "Ik weet wel wie hier de racist is", snauwde Aragonés. "Ik herinner me hoe het in uw kolonies is gelopen en wie er als wolven op de herten jaagde. Ik heb een heleboel zwarte vrienden die me daarover vertellen. Mijn geweten is zuiver. Ik twijfel eraan of dat bij u ook het geval is."

De Britse pers was not amused en Aragonés kreeg de volle laag in de tabloids. Dat hun coach door het slijk werd gehaald, werd in Spanje niet gesmaakt. "De Britse pers is er op uit om ruzie te stoken", was te horen op de Spaanse zender TVE, de avond voor de vriendschappelijke interland Spanje-Engeland in Madrid. "Met als doel Aragonés als racist af te schilderen. En daar zijn ze mooi in geslaagd." Het Spaanse volk voelde zich in het kruis getast en bij elk balcontact van de zwarte spelers Ashley Cole en Shaun Wright-Phillips klonk het pijnlijk luid: "Oe-oe-oe" en "Als je niet f***king zwart bent, spring dan op en neer."

Spanje won maar dat was een detail. "Engeland verloor de wedstrijd maar Spanje verloor iets dat veel belangrijker is: het recht om zich een beschaafde voetbalnatie te noemen", schreef The Daily Telegraph. De Engelse minister van Sport was buiten zichzelf: "Een schande. Dit is wat we dertig jaar geleden op de tribunes in Engeland meemaakten. Ik zal contact opnemen met de Europese voetbalinstanties en hoop dat er een strenge sanctie komt." Zelfs Tony Blair liet zich niet onbetuigd: "Dit soort gedrag hoort niet thuis in een voetbalstadion."

Aragonés weigerde het gedrag van zijn landgenoten te veroordelen en perschef Fernando Garrido wees de Britse pers met de vinger. "Waren er racistische kreten? Dat heb ik in de Spaanse competitie al jaren niet meer gehoord. Misschien moeten jullie dan maar eens nadenken over wat jullie aandeel hierin was." Toen dinsdag het Madrileense publiek ook Roque Junior en Juan van Bayer Leverkusen met apengeluiden treiterden, haalde men in Spanje de schouders op. Niets gezien, niets gehoord, liet de directie in een communiqué weten, ook al was op televisiebeelden duidelijk wat anders te zien. De Uefa beraadt zich nu over een mogelijke sanctie voor Real Madrid die in het ergste geval tot een uitsluiting uit de Champions League kan leiden.

Dat het bestuur van Real Madrid doet alsof het van niets weet, is niet eens verwonderlijk. Al sinds 1981, toen de fascistische Ultrasur zich op de noordelijke tribune installeerde, zijn er in Bernabéu hakenkruisen en nazigroeten te zien en is er racistisch gezang en 'Heil Hitler' te horen. Een van hun leden, Alvaro Cadenas, werd onlangs tot vier jaar cel veroordeeld nadat hij een politieagent in 1999 met messteken had omgebracht. Onder het voorzitterschap van Lorenzo Sanz had de Ultrasur zelfs een eigen bureautje in het Bernabéu-stadion en verkochten ze hun eigen 'merchandising' met het logo van Real Madrid erop.

Hoezeer de extremistische groepering is ingeburgerd bij de Koninklijke bewees een incident met vedette Raúl. Toen de Ultrasur-hooligans Redondo een trofee uitreikten op 'hun' tribune nodigde die Raúl uit om hem te vergezellen. Raúl aarzelde even maar schudde dan toch handjes met de fascistische bende. Tomás Vera, die op de dienst immigratie van Madrid werkt, kon het niet geloven. "Raúl is een idioot", zei hij over de volksheld. "Een dwaas. Beseft hij dan niet dat hij een rolmodel is en dus moet opletten met wie hij omgaat?"

Terwijl in het Spaanse voetbalmilieu wordt volgehouden dat de racisten/fascisten slechts een selecte kring vormen die in de stadions vooral op nieuwe rekruten azen, zijn er stilaan andere geluiden te horen. Zo zou de Spaanse samenleving steeds meer worstelen met de instroom aan immigranten, die nu al 7,5 procent van de bevolking uitmaakt. In vier jaar tijd zag Madrid de immigratie met 11 procent toenemen in de stad. Spanje neemt liefst een derde van alle EU-immigranten voor zijn rekening, vorig jaar 600.000. Een enquête wees uit dat één op de vier jongeren vindt dat zijn land te veel immigranten toelaat en steeds meer verhalen over xenofobie en racisme duiken op. Zo meldde Amnesty International dat de Spaanse politie tijdens verhoren van immigranten overging tot mishandelingen en folteringen. Het rapport werd door de Spaanse overheid als 'overdreven' afgedaan.

Toch doet Engeland, en bij uitbreiding Europa, er beter aan om Spanje niet de les te lezen. Want ook in Groot-Brittannië behoort racisme niet tot het verleden. Een week terug kregen twee Blackburn-'fans' een stadionverbod van vijf jaar en een boete van 2.400 pond omdat ze de zwarte Birmingham-spits Dwight Yorke tijdens diens opwarming op oerwoudgeluiden trakteerden. In Schotland had een speler van 17 jaar vier rode kaarten nodig voor hij het veld wilde verlaten. Zijn misdaad? Hij maakte apengeluiden naar een donkere speler en zei hem: "Neem een banaan." Het grote verschil met Spanje is dat er over het Kanaal wél een nultolerantiebeleid wordt gevoerd.

Ook Italië raakt niet verlost van zijn racistische achterban. Vooral de roemruchte 'Irruducibili', de onwankelbaren, brengen Lazio-baas Sergio Cragnotti geregeld in verlegenheid. Wie herinnert zich niet de vlag die werd gehesen ter ere van de door hen aanbeden oorlogsmisdadiger Arkan, toen die dood werd verklaard. Sindsdien is er in het stadion een verbod om vaandels met een fascistische boodschap op te hangen. Ook de spelers bleven niet gespaard van racistische kreten. Lilian Thuram was er het slachtoffer van, net als de Fransman Bruno N'Gotty. Gedrag dat soms met de mantel der liefde werd bedekt, zoals door de legendarische Dino Zoff: "Ik weet niet of je dit racisme kunt noemen. Misschien is het gewoon zo dat men met hen spot. Zoals men dat in voetbalstadions ook doet met spelers die erg klein zijn, of te groot, of omdat men grijs haar heeft." Een sportkrant merkte terecht op dat Zoff niet kon uitleggen waarom er alleen met zwarte spelers werd gespot.

In Nederland spant Eindhoven de kroon. Thierry Henry kreeg er twee jaar terug bananenschillen, muntjes en aanstekers naar zijn hoofd geslingerd en elke zwarte doelman krijgt het er hard te verduren. "Er staat een aap in de kooi", behoort tot het vaste repertoire van gezangen. Maar ook België is niet vrij van zonden. Denk maar aan het incident met voetbalclub FC Haren, dat blijk gaf van xenofobie en racisme toen spelers van Maccabi begroet werden met kreten als "vuile jood" en "hip hip hoera voor Hitler".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234