Zondag 05/12/2021

UCI oordeelt over Armstrong en zichzelf

De internationale wielerunie spreekt zich vandaag uit over het Usada-rapport. Daarin staat dat de UCI meewerkte aan het dopingsysteem rond Lance Armstrong.

De roep om veranderingen is luid in het wielrennen. Vandaag wordt duidelijk of de verantwoordelijke instantie in de sport die mening deelt. In Genève zal de UCI haar oordeel uitspreken over het rapport dat het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over Lance Armstrong schreef.

Usada stelde op basis van getuigenissen vast dat Lance Armstrong de spil is geweest in een omvangrijk dopingnetwerk. Het heeft de 41-jarige Amerikaan levenslang geschorst en al zijn resultaten sinds 1998, waaronder de zeven Tourzeges, geschrapt.

De UCI moet beslissen of ze die straf zal handhaven of tegen het Amerikaanse oordeel in beroep zal gaan bij het internationale sporttribunaal TAS. Vorige maand zei UCI-voorzitter Pat McQuaid dat de UCI geen reden had tegen Usada in beroep te gaan. Maar op dat moment had de organisatie het duizend pagina's tellende dossier nog niet onder ogen gehad.

Daarin wordt het beeld geschetst dat ook de UCI vuile handen heeft gemaakt in het Armstrongtijdperk. Het is een veeg teken dat een van de trouwste en belangrijkste partners van de sport, Rabobank, na lezing concludeerde dat "het wielrennen verziekt" is. En nog belangrijker: "Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken", aldus financieel directeur Bert Bruggink.

Het was een vingerwijzing naar de UCI. Maar die reageerde vrijdag flauwtjes op het statement van een van haar partners. McQuaid wilde niets zeggen, en de woordvoerder dacht dat de motieven van de bank niet zuiver waren.

De beslissing van de UCI in het dossier zal niet alleen gevolgen hebben voor Armstrong, de uitkomst zal ook bepalen in welke richting de organisatie de sport wil dirigeren. Tal van renners, ploegleiders en managers hebben al gevraagd om het opstappen van Pat McQuaid en diens voorganger Hein Verbruggen (nu erevoorzitter). Zelfs een van de eigen leden, de Nederlandse wielerunie KNWU, zei openlijk te twijfelen aan "de adequaatheid van de UCI".

Vinokoerov

De UCI beklaagde zich tal van keren dat Usada de organisatie buiten het Armstrong-dossier hield. Volgens Usada heeft McQuaid meerdere keren getracht het proces tegen de zevenvoudig Tourwinnaar te voorkomen. "Niet te vertrouwen", gaf Usada-directeur Travis Tygart als reden waarom de UCI buitenspel werd gezet.

De bestuurders zijn er niet in geslaagd de eigen spelregels te handhaven en de geloofwaardigheid te behouden. Onlangs stelde de UCI speciaal een persbericht op om olympisch kampioen Aleksandr Vinokoerov uit te luiden. "De olympische kampioen neemt afscheid als renner maar keert zijn rug niet naar de sport", aldus het bericht. Vinokoerov wordt de grote baas bij de wielerploeg van Astana. Volgens de reglementen van de UCI zelf mogen de ploegen echter geen mensen met een dopingverleden aanstellen in het management.

De wielerunie spande rechtszaken aan tegen ex-renner Floyd Landis en journalist Paul Kimmage, die de waarheid over Armstrong aan het licht trachtten te brengen. "De UCI weet gewoon niet hoe ze met het dopingprobleem moet omgaan want de consequenties zijn enorm", concludeerde de Duitse ex-renner Jörg Jaksche. Na het Spaanse dopingschandaal Operácion Puerto bracht hij de instantie volledig op de hoogte van de handel en wandel binnen het peloton. Niets werd er met die informatie gedaan. Sterker, Jaksche werd door McQuaid tot de orde geroepen omdat hij vond dat de Duitser het allemaal niet zo handig had aangepakt. Jaksche was niet de enige renner die praatte.

Jarenlang heeft de UCI volgehouden dat er geen bewijs was tegen Armstrong. Verbruggen herhaalde het afgelopen week nog, hoewel hij zijn woorden - tevergeefs - probeerde af te zwakken. Volgens Usada heeft de UCI meegeholpen aan de instandhouding van "het meest gesofisticeerde dopingsysteem in de historie van de sport".

Twee renners, Tyler Hamilton en Floyd Landis, vertellen in hun getuigenis over een positieve dopingtest uit de Ronde van Zwitserland (2001) die door Armstrong en Johan Bruyneel ongedaan wordt gemaakt op het hoofdkantoor van de UCI. De donaties die Armstrong deed, en die al eerder openbaar werden, komen daardoor in een nog kwalijker daglicht te staan. De UCI zou Armstrong en zijn ploegleider Johan Bruyneel op de hoogte brengen van op handen zijnde controles. Een beschuldiging die in 2009 ook al werd geuit door het hoofd van het Franse antidopingagentschap.

Amerika veroveren

De suggestie is gewekt dat de UCI er alles aan gelegen was om de Amerikaanse markt te veroveren en daartoe veel was geoorloofd. De opmars van Armstrong kwam tot stand in een tijd dat het wielrennen vooral gericht was op de West-Europese markt. Voor de toenmalige UCI-preses Hein Verbruggen, van huis uit een marketingman, lag het grote geld in Amerika.

Het is veelzeggend dat, hoewel het dossier weinig aan de verbeelding overlaat, niemand een definitief voorschot durft te nemen op het oordeel van de UCI. Als de UCI in het voordeel van Armstrong besluit, is de positie van de verantwoordelijke instantie zelf in het geding. Als de organisatie in het nadeel van Armstrong beslist zullen de financiële consequenties voor veel partijen groot zijn, ook voor de UCI.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234