Zondag 14/08/2022

Vier vragen aanKoen Kennis

‘Uber is welkom in Antwerpen, maar niet met cowboytruken’

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Samen met collega-schepenen voor Mobiliteit uit Gent en Leuven nodigde Koen Kennis (N-VA) via een open brief Uber ook uit in Antwerpen om de taxisector mee emissievrij te maken. Maar wat met de dumpingprijzen, sociale rechten van taxichauffeurs en zelfstandige taxibedrijven?

Freek Evers

Wat verandert er voor taxi’s in Antwerpen?

Koen Kennis: “Het Vlaamse Taxidecreet, dat in maart vorig jaar door het Vlaams Parlement werd goedgekeurd, bepaalt zeer sterk hoe steden en gemeenten hun taxibeleid kunnen voeren. Zo kunnen taxibedrijven zelf hun prijzen bepalen en vervalt de beperking van het aantal taxi’s die zijn toegelaten per stad. Heel wat van de reglementen die vroeger op Antwerps niveau werden geregeld, vervallen door het decreet. Het is bijvoorbeeld toegestaan dat een chauffeur iemand van Antwerpen naar Mortsel voert en weer iemand in Mortsel oppikt.”

In Antwerpen werkt u geen regeling uit voor zogenaamde standplaatstaxi’s.

“Het decreet laat dat inderdaad toe. Ik geloof niet in die standplaatstaxi’s. Dat zou willen zeggen dat wij, als stad Antwerpen, een extra vergunning uitgeven voor taxi’s die voorrang krijgen op bepaalde standplaatsen. Wij zouden ook de prijzen kunnen bepalen. Andere taxi’s, zonder een dergelijke vergunning, zouden in een straal van tweehonderd meter van zulke plekken geen klanten mogen oppikken. Maar dat lijkt ons veel te omslachtig. Hoe zouden we dat moeten handhaven?”

Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit (N-VA): ‘We mogen onszelf niet opsluiten in het archaïsche verhaal van taxistandplaatsen.' Beeld Photo News
Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit (N-VA): ‘We mogen onszelf niet opsluiten in het archaïsche verhaal van taxistandplaatsen.'Beeld Photo News

De taxisector vreest dat de concurrentie alleen maar harder zal worden en dat vooral grote, kapitaalkrachtige bedrijven zoals Uber hiermee bediend worden.

“Het klopt dat een taxichauffeur uit Beveren nu perfect ritten kan maken in Antwerpen en dat de concurrentie hiermee kan aangescherpt worden. Ik geloof in de digitalisering van de taxisector, maar dat hoeft voor mij niet om het bedrijf Uber te gaan. Hier in Antwerpen hebben we ook het platform Taxi.eu, dat ervoor zorgt dat je met een app een taxi kan bestellen. Want daar gaat het om: taxi’s zijn cruciale spelers voor de mobiliteitsoplossingen van steden. Maar we mogen onszelf niet opsluiten in het archaïsche verhaal van taxistandplaatsen.”

U schreef samen met uw collega-schepenen uit Gent en Leuven een brief om Uber uit te nodigen in Vlaanderen, zij het met de voorwaarde om tegen 2025 emissievrije taxidiensten te verlenen. Uber pakt graag uit met zijn groene missie, maar laat zijn chauffeurs veelal in de kou staan.

“Die brief kwam er na een initiatief van Bond Beter Leefmilieu. Ik vond dat op zich een goed signaal aan Uber. Als dat bedrijf erover zou nadenken om zijn platform, dat vraag en aanbod met elkaar verbindt, uit te rollen in Vlaamse centrumsteden, dan is het welkom. Maar, en dat is een heel belangrijke maar: niet om onder andermans duiven te schieten met cowboytruken.

Integendeel. Toen Uber een aantal jaar geleden in Antwerpen wilde landen, heb ik hen tegengehouden, net omdat ze alle regels aan hun laars lapten. Vandaag lijken ze bereid om met de overheid in dialoog te gaan en de regels na te leven. Als Uber zou beslissen om naar Antwerpen te komen, dan verwacht ik van hen dat ze niet alleen de sociale wetgeving en de taxiregels naleven, maar ook dat ze op ecologisch vlak een tandje bijsteken: namelijk zo snel mogelijk een groen taxiaanbod realiseren, liefst met de actieve Antwerpse taxichauffeurs.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234