Donderdag 25/02/2021

Update

Uber en uit? Pascal Smet dient strafklacht in tegen omstreden taxidienst

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (s.pa) dient bij het parket een strafklacht in tegen de praktijken van taxidienst Uber in de hoofdstad. Daarmee komt ook in België een eind aan de 'softe' aanpak van de omstreden online-vervoersdienst.

Sinds Uber zijn vervoersdiensten begin dit jaar naar Brussel bracht, leeft het snel groeiende Amerikaanse bedrijf in onmin met de Brusselse overheid. Via een internetapplicatie brengt Uber klanten die vervoer zoeken in contact met chauffeurs die tegen vergoeding een plek in de wagen aanbieden. Het snel groeiende Amerikaanse bedrijf wordt verweten de veiligheidsvoorschriften, fiscale verplichtingen en sociale bescherming die in de taxisector gelden te ontduiken. Tot dusver bleef de Brusselse aanpak tegen Uber relatief zachtaardig, maar daar komt nu verandering in.

Niet alleen sluit het Brussels Gewest zich als burgerlijke partij aan bij een lopende zaak bij de rechtbank van koophandel vanwege concurrenten tegen Uber, bevoegd minister Pascal Smet dient volgende week ook zelf een strafklacht in bij het parket tegen Uber. Hij heeft daarvoor het fiat gekregen van zijn regeringspartners.

"Nieuwe initiatieven als Uber zijn welkom in de stad", legt minister Smet uit, "als ze zich een beetje schikken naar de geldende regels. Een gesprek daarover met Uber levert niets op, dus doen we het nu maar anders. We willen dat het parket nauwkeurig nagaat of het bedrijf wetten overtreedt, welke dat zijn, en wie daar strafrechtelijk voor aansprakelijk is."

In 'De ochtend' op Radio 1 gaf Smet toe dat ook de reguliere Brusselse taxisector gemoderniseerd moet worden, "maar er zijn regels en daar moet iedereen zich in een rechtstaat aan houden, ook Uber. Zij leggen echter hun wil op, en dat kan echt niet." Voor de Brusselse regering is het naar eigen zeggen noodzakelijk dat een klant die een taxi neemt, weet dat die verzekerd, veilig en technisch in orde is, en dat de chauffeur betrouwbaar is, een normale prijs hanteert en niet wordt uitgebuit. "Maar onder de noemer 'innovatie' aan uitbuiting doen, dat mag niet."

Mystery shoppers

Het blijft trouwens niet bij een strafklacht. Smet zal ook een klachtenbrief aan de Computer Crime Unit sturen om te vragen de website waarmee Uber zijn diensten aanbiedt te blokkeren. "In essentie ontplooit het bedrijf illegale handelspraktijken via het internet. Er is geen reden waarom de overheid daar niet tegen zou optreden en tegen andere onwettigheden wel." Ook met de voor fraude bevoegde federale staatssecretarissen Elke Sleurs (N-VA, fiscaal) en Bart Tommelein (Open Vld, sociaal) komt er overleg. Brussel wil dat de sociale en fiscale inspectie het Belgische filiaal onder de loep neemt.

Het Brussels Gewest komt ook zelf in actie. Zogenaamde mystery shoppers (als klant vermomde inspecteurs) zullen controleritten uitvoeren bij Uber-chauffeurs. In samenwerking met politioneel bevoegde controleurs kunnen ze wagens in beslag laten nemen waarmee een overtreding van de taxiregels wordt vastgesteld. Smet: "We doen dat nu al met deurwaarders. Uber kent inmiddels evenwel de kredietkaarten waarmee de deurwaarders ritten betalen en blokkeert nu al bij voorbaat bestellingen die met die kaarten worden aangevraagd. Zo ver gaat de provocatie."

Klap op de vuurpijl is wel dat minister Smet tevens een beleefde brief zal richten aan de technologiereuzen Apple en Google met het verzoek de befaamde app, waarrond de Uberdienst draait, uit hun internetwinkel te verwijderen. "Ik weet ook wel dat ze in Californië niet zitten te wachten op correspondentie met een Brusselse minister, maar die bedrijven moeten weten dat ze desgevallend in dit land medeplichtig gesteld kunnen worden aan illegale handelspraktijken. Een ingreep in hun appaanbod zou alle andere acties overbodig maken." De kans dat dat verzoek gunstig vervolg krijgt, is klein. Google is een van de grote aandeelhouders in Uber.

"In essentie ontplooit het bedrijf illegale handelspraktijken via het internet. Er is geen reden waarom de overheid daar niet tegen zou optreden en tegen andere onwettigheden wel", zegt Smet.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234