Donderdag 20/06/2019

Fiscale fraude

Uber en co helpen fiscus

Beeld BELGA

Uber, Airbnb en verschillende tweedehands- en immobiliënsites geven voortaan gegevens door aan de belastingen over hun gebruikers. Dat doen ze in het kader van het opsporen van fiscale fraude. De fiscus pakt zo de deeleconomie op een nieuwe manier aan.

De belastingdienst krijgt vanaf vandaag een eerste verzameling gegevens in zijn bezit van een platform waarbij huisbereide maaltijden aangeboden worden. Op basis van de gegevens die het bedrijf doorspeelt, kan de fiscus in vergelijking met vroeger veel beter en gerichter op zoek gaan naar eventuele misbruiken.

"In het verleden werden de relevante gegevens over de deeleconomie verkregen met de hulp van zogeheten scripts, kleine programma's die de FOD Financiën zelf schreef", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. "Zo verzamelden we jarenlang gegevens van gebruikers van eBay en gaven we die door aan onze controlediensten. Dat was arbeidsintensief en de gegevens bleken vaak onvolledig en soms ook verkeerd."

De nieuwe manier van werken wordt toegepast op Uber en Airbnb, en sites als Delcampe, Kapaza, Hebbes, tweedehands.be, 2ememain, immoweb, Zimmo, Vlan en dergelijke meer. De bedrijven in kwestie kunnen niet kiezen om mee te werken of niet: ze zijn verplicht de gegevens die de fiscus opvraagt mee te delen.

"De fiscus heeft wettelijk de bevoegdheid om informatie op te vragen aan derden. In dit geval gaat het in de eerste plaats om identificatiegegevens en de frequentie waarmee bepaalde mensen diensten aanbieden op het internet, activiteiten ontplooien in de deeleconomie, enzovoort", vertelt Adyns. "We doen dat omdat we vermoeden dat er heel veel mensen zijn die geen belastingen betalen, terwijl ze dat wel moeten doen. Voor alle duidelijkheid: we hebben geen enkele bedoeling om de nieuwe vormen van economie kapot te maken, zoals sommige mensen lijken te denken naar aanleiding van onze controleacties. Mensen mogen van ons zoveel aanbieden als ze willen, alleen moeten ze belastingen betalen, net zoals iedereen."

Samenwerking is niet vrijwillig

Eerder al had Filip Nuytemans, general manager van Uber België, gezegd dat het bedrijf de Belgische fiscus wil helpen in zijn aanpak van fraude. "We willen met de fiscus samenwerken. Als ze willen weten hoeveel een chauffeur bij ons verdiend heeft, kunnen we hen dat perfect meedelen. En we zullen dat ook doen. Toch wil ik ook benadrukken dat onze chauffeurs zelfstandigen zijn. Hoeveel zij bij de fiscus aangeven als inkomen is op zich niet de zaak van Uber. Iedereen kan frauderen, als ze dat willen."

Het bedrijf beloofde ook een geautomatiseerd systeem uit te rollen dat de btw-nummers van de chauffeurs van Uberpop controleert, maar die dienst is intussen opgedoekt in Brussel. Nuytemans liet verstaan dat de samenwerking met de fiscus vrijwillig is, maar in werkelijkheid heeft het bedrijf geen keus.

De nieuwe aanpak van de fiscus werd uitgetekend door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Die houdt zich normaal gezien met gevallen van grote fraude bezig, waar in dit geval uiteraard geen sprake van is. "Zij hebben wel de kennis om aan bepaalde informatie te geraken en daar maken we gebruik van", zegt Francis Adyns. "De gegevens die we krijgen, worden geanalyseerd door het team digitale opsporingen van de algemene administratie van de fiscaliteit, rekening houdend met de privacywetgeving. De gegevens zullen na overleg ook eventueel gedeeld worden met de FOD Economie en het federale agentschap voor de voedselveiligheid FAVV."

Het is niet duidelijk hoeveel de controles van de nieuwe economieën en de deeleconomie tot dusver opgeleverd hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden