Dinsdag 15/10/2019

Interview

UAntwerpen komt met vak ‘klimaatverandering’: ‘Heeft een impact op elk deel van de maatschappij’

Bomen versieren gaan de studenten aan de Universiteit Antwerpen niet doen, maar ze gaan wel leren over de klimaatverandering. Beeld Alexander D'Hiet

De Universiteit Antwerpen biedt vanaf komend academiejaar een keuzevak rond klimaatverandering aan voor studenten tweede of derde bachelor in alle opleidingen. ‘Klimaatverandering heeft een impact op elk deel van de maatschappij en kan dus voor iedereen interessant zijn’, zegt professor Sara Vicca.

Het vak klimaatverandering gaat deel uitmaken van een nieuwe korf met verbredende en interdisciplinaire keuzevakken. Die vakken draaien allemaal rond belangrijke maatschappelijke thema's. Biologe Sara Vicca coördineert.

Vanwaar de stap naar dit keuzevak?

“Klimaatverandering is een van de belangrijkste problemen van de toekomstige generaties. En het is dan ook belangrijk dat we jongeren daar voldoende op voorbereiden. We zijn al een tweetal jaar bezig met het geven van lezingen en lessen rond klimaatverandering binnen de vakgroep biologie. We merkten dat iedereen binnen zijn eigen vakgebied wel wat doet daarrond, maar het bleef zo telkens beperkt tot dat vakgebied. Terwijl het net belangrijk is dat we het ruimer bekijken.”

Hoe wordt het vak ingevuld?

“Het vak zal zowel het hoe en waarom van klimaatverandering behandelen als de impact ervan op uiteenlopende facetten van het maatschappelijk leven én de zoektocht naar oplossingen daarvoor. De impact van klimaatverandering zal overal ter wereld en op alle aspecten van de samenleving voelbaar zijn. Van economie, sociale interacties en rechtspraak tot ecologie en agronomie. 

De oplossingen zullen ook van vele verschillende sectoren moeten komen. Als geen ander probleem zet de klimaatverandering aan tot creatief en discipline-overschrijdend denken. Het doel van dit vak is dan ook in de eerste plaats om studenten een brede kijk te bieden op de materie, zodat ze zich ten volle bewust worden van het complexe en multidisciplinaire karakter van de klimaatproblematiek, en de relevantie van het klimaatvraagstuk voor het eigen vakgebied.”

Er komt een rist gastsprekers die themalessen zullen geven?

“Klopt. Er is een inleidende les, die het multidisciplinaire karakter van het klimaatvraagstuk en het onderzoek naar klimaatverandering in de verf zet. Daarna volgen een aantal thematische lessen waarin telkens vanuit een bepaalde discipline oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, en ook mogelijke ingrepen en maatregelen behandeld worden. Zo zal er een economische analyse komen via Steven Van Passel. Aviel Verbruggen zal het over de energietransitie hebben. Pieter Maeseele bekijkt het luik media, communicatie en engagement. En zo zijn er nog een aantal thema's.”

Op hoeveel studenten mikt u?

“We hebben plaats voor honderd studenten. Het streefcijfer is iets meer dan twintig, want we willen de studenten uit verschillende disciplines samenzetten. Zo kunnen ze in groep een bepaald onderdeel vanuit verschillende ooghoeken benaderen. Dat is interessant omdat je zo het verschil in visie en dynamiek vanuit diverse disciplines en standpunten optimaal kan laten klinken. Maar de precieze organisatie van de cursus zal dus afhangen van het aantal studenten en de samenstelling van de groep. Daarvoor is het nu nog iets te vroeg.”

Biologe Sara Vicca. Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234