Zaterdag 16/10/2021

U zult geen lange baard dragen

Vermijd problemen: verkleed je niet als jihadist met carnaval, roepen politiediensten op. Maar zelfs alleen een baard kan je tegenwoordig al last bezorgen. 'Vroeger waren we hipsters, nu zijn we plots terroristen.'

Een mens moet in tijden van verhoogde dreigingsniveaus blijkbaar opletten hoe hij over straat loopt. Zo waarschuwt de politiezone AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel) dat "jihadistenoutfits bij carnaval voor verwarring kunnen zorgen". Lokale veiligheidsdiensten raden af om je uit te dossen met fake bommengordels en lange baarden.

Maar dat laatste volstaat dezer dagen kennelijk al om geconfronteerd te worden met angstige blikken, misverstanden en onnodige politiecontroles. Carnaval of geen carnaval, mannen met baarden hebben het in de huidige angstcultuur niet onder de markt. Werd een man met welige gezichtsbeharing tot voor kort in het ergste geval nog weggezet als hipster, luiaard of onhygiënische grunge-adept, dan krijgen ze nu ergere associaties naar het hoofd geslingerd. Zoals jihadist, of terrorist. Ook zonder speelgoedwapens in de hand.

Anekdotes en getuigenissen zijn legio. Leden van een Zweedse baardenvereniging werden recent nog door de politie verhoord toen ze op het platteland een fotoshoot hielden met zwarte vlaggen. "Help, IS-strijders!", dacht een toevallige passant, die onmiddellijk alarm sloeg.

In ons land krijgen baarden het even hard te verduren, vertelt Mario Vercouillie (34), lid van een baardenclub uit Izegem. Hij krijgt duidelijk meer vieze blikken dan twee jaar geleden. "Dan loop je in Bellewaerde rond en hoor je plots: 'Fuck, er zit er hier ene met zo'n lange baard.' En toen een bebaarde vriend naar Brussel ging tijdens terreuralarm vier, werd hij er meteen uitgepikt voor een politiecontrole."

De uitleg dat ze gewoon lid zijn van een baardenclub helpt in zulke gevallen niet. Integendeel: dat de club de naam 'The Bearded Villains' draagt, maakt de zaken er niet makkelijker op. "Terwijl wij enkel toffe foto's maken voor op Instagram. We zetten ons zelfs in voor goede doelen."

Ook fotograaf Stefaan Temmerman wordt geregeld als 'verdacht' gezien en behandeld. "Dat ik altijd zwarte kledij draag en een zware rugzak meedraag, helpt niet." Meestal beperkt het zich tot vreemd gestaar of oudere dametjes die hun handtas steviger vastgrijpen. Maar toen hij onlangs een trui van 'Isis' - een van zijn favoriete muziekbands - droeg, kreeg hij ook de politie op zijn dak.

Temmerman: "Ik kwam net uit een nachtwinkel toen een agent mij bij de arm vastgreep. Ik heb er een blauwe plek aan overgehouden. Of ik het grappig vond om zo rond te lopen? Ik had zelf de link nog niet eens gelegd."

In november verklaarde een 32-jarige Antwerpenaar nog dat hij zijn baard noodgedwongen zou trimmen. Hij was bang geworden nadat een agent zenuwachtig zijn dienstwapen ter hand had genomen toen hij met zijn baard na een bommelding passeerde. Anderen, zoals Temmerman, denken er niet aan hun sik of baard te kortwieken. "Ik ben en blijf wie ik ben. Als sommigen vreemde of onnodige associaties willen maken, is dat hun probleem."

Maar Temmerman is blank. Bebaarde mannen van andere origine krijgen nog sneller en vaker te maken met foute vooroordelen. En zelfs al zouden ze hun baard al willen trimmen, dan is dat soms geen optie vanwege religieuze redenen.

Trimmen geen optie

"Volgens de meest strikte islaminterpretatie is een baard verplicht", zegt Mohamed Ouaamari (24), student en schrijver van de blog 'Beards and camels'. "Het laten staan van een baard is een mainstream opinie in de islam. Maar daarnaast vinden veel moslims het ook gewoon mooi. Ik ook." Zijn baard afscheren is dan ook geen optie. "Ook al raden familieleden me nu soms aan om hem te trimmen. Om te voorkomen dat ik last krijg op luchthavens, of omdat ze bezorgd zijn om mijn veiligheid."

Zelf merkt hij al langer, "sinds een jaar of drie", dat er anders op zijn baard wordt gereageerd. "Sinds er jongens naar Syrië vertrokken. De politie heeft toen gezegd dat men moest opletten als men mensen plots lange baarden of gewaden zag dragen, of zag stoppen met alcohol drinken. Want dat zou op radicalisering kunnen wijzen. Terwijl niet één van de daders van de aanslagen in Parijs een lange baard had. Een terrorist die zich niet verdacht wil maken, zal toch eerder wél drinken, of als clown naar carnaval komen."

Ouaamari ziet ook één lichtpuntje aan de hele situatie. "Als ik nu andere mannen met baarden kruis, wordt er vaak begrijpend naar elkaar geknikt. Ergens schept het dus ook wel een verwantschap."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234