Zondag 26/03/2023

Voor u uitgelegdCoronavirus

U test positief op het coronavirus, of u had een hoogrisicocontact: wat nu? Dit zijn de regels

null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

Het aantal positieve coronatesten in België loopt fiks op. Maar wat moet u nu weer doen als u besmet bent, of een hoogrisicocontact had? En wanneer moet u zich laten testen? Of moet u in quarantaine? We leggen alle regels nog eens uit.

Thomas Buelens

Wanneer moet u zich laten testen?

Wie zich ziek voelt, kan via deze zelfevaluatietool nagaan of een test nodig is. De FOD Volksgezondheid roept op om thuis te blijven en uw huisarts niet te contacteren als u lichte of één van de volgende symptomen heeft.

• Hoest
• Ademhalingsmoeilijkheden
• Koorts
• Pijnklachten
• Moeheid
• Smaakverlies en/of verlies van de reukzin
• Diarree

Als uit de online tool blijkt dat u zich wel best laat testen, dan krijgt u een testcode. Hiermee kan u een afspraak maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheek. Als je een hoger risico op ernstige Covid-19 loopt, bijvoorbeeld bij zwangerschap of diabetes, raadpleegt u wel best een arts.

In afwachting van het resultaat blijft u thuis. Noteer de gegevens van iedereen waarmee u in contact kwam tot twee dagen voor de symptomen begonnen. Als de test positief is, kan deze lijst gebruikt worden in het kader van contactopvolging.

Wat doet u als u positief heeft getest op het coronavirus?

Wie besmet is, moet in isolatie en blijft minstens tien dagen thuis. Dan pas mag u uw huis verlaten, op voorwaarde dat u al minstens drie dagen geen koorts meer hebt en geen ademhalingsproblemen.

Tijdens de isolatie mag u alleen naar de apotheek, de dokter of de supermarkt. Volg je de regels voor quarantaine of isolatie niet, dan kan een straf of boete volgen. U mag niet naar kantoor en wie niet thuis kan werken, krijgt een quarantainecertificaat.

Na uw positieve test begint ook de contactopvolging. Alle personen waarmee u in dicht contact kwam en met wie u samenwoont, gaan dan in quarantaine.

En wat bij een hoogrisicocontact?

Als u gevaccineerd bent en langer dan een kwartier van dichtbij binnen in contact geweest bent met een besmet persoon, dan gaat u in quarantaine. Als de besmette persoon uw gegevens correct heeft doorgegeven aan de contactopvolging, ontvangt u automatisch een testcode waarmee u een afspraak kan maken in een testcentrum.

Als de besmette persoon u zelf op de hoogte heeft gebracht, contacteer dan niet uw huisarts, maar vraag de persoon om uw contactgegevens aan de contactopvolging door te geven (02/214.19.19 ). Enkel dan zal u een testcode ontvangen. De quarantaine wordt stopgezet zodra u de resultaten van je eerste test ontvangt. Laat u daarna nog eens testen op dag zeven.

U kan ook al een zelftest afnemen, die u bij de apotheker kan kopen. Maar let op: deze zelftest vervangt geen PCR-test, dus laat zeker ook een test in een testcentrum of labo afnemen. Als uw zelftest positief is, moet u in afwachting van de PCR-test in quarantaine gaan. Vergeet ook niet de contactopvolging via 02/214.19.19 op de hoogte te brengen van uw laatste contacten. Deze contactopvolging contacteert u ook als u een corona alert (rood scherm) krijgt, via de app op uw smartphone.

Had u een hoogrisicocontact, maar bent u nog niet volledig gevaccineerd? Ga dan in quarantaine. U laat zich testen, tenzij uw laatste contact met de besmette persoon meer dan 72 uur geleden is. Een tweede test vindt plaats op de zevende dag na uw laatste contact met de besmette persoon. De quarantaine wordt pas opgeheven zodra u het resultaat van je tweede test kreeg.

Hoe krijgt u een testcode?

Het grote aantal testen zorgt voor een grote werklast bij de huisartsen. Om hun werkdruk te verlichten, zijn er een aantal maatregelen genomen. Zo wordt er nu met testcodes gewerkt. Mensen met symptomen kunnen gemakkelijk zelf een testcode aanmaken als de online zelfevaluatietool aangeeft dat een test nodig is.

Als u in contact bent gekomen met een hoogrisicocontact - en als die persoon uw contactgegevens correct heeft doorgegeven - ontvangt u via telefoon, sms of mail een testcode waarmee u een afspraak kan maken in een testcentrum.

Heeft uw hoogrisicocontact uw gegevens niet doorgegeven maar bent u wel op de hoogte dat die persoon besmet is? Laat u dan testen in een testcentrum of bij deze apothekers. U kan online een afspraak maken via deze website.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234