Woensdag 27/01/2021

U raadt nooit hoe de goudprijs bepaald wordt

Na een eeuw zal de goudprijs binnenkort transparanter vastgelegd worden.Beeld EPA

Bijna een eeuw lang. Zo lang legden vier grootbanken, Barclays, HSBC, Société Générale en Bank of Scotia, in een onderonsje twee keer per dag de Londense goudprijs vast. Nu willen de goudproducenten af van die schemerige fixing die manipulatie toelaat.

Er is dat moment in de voormiddag en in de namiddag, en beide keren houdt de goudsector even de adem in. Omstreeks 10.30 en 15 uur bepalen vier bankiers de Londense goudprijs die de wereld als referentie gebruikt voor de goudhandel.

Hoe ze dat doen? In een telefonisch onderonsje. En dat maakt de afspraak vatbaar voor onbezonnen manipulatie, vindt nu ook de World Gold Council, de organisatie die de belangrijkste goudproducenten verenigt. Op 7 juli start ze een discussieforum om een hervorming te bespreken. "Belangrijk voor ons is dat het om een afspraak gaat met heel de industrie", licht woordvoerder Melissa Mc Veigh toe.

Waarom de sector daarop hamert, werd twee jaar geleden pijnlijk duidelijk. Daniel Plunkett, toen de goudtrader voor Barclays (samen met HSBC, Société Générale en Bank of Scotia een van de vier fixbanken), had eind juni zijn collega's gemaild dat hij hoopte op een kleine koersval bij de fixing. Daardoor zou hij een van zijn klanten geen 3,9 miljoen euro moeten uitkeren. De Britse financiële toezichthouder achterhaalde evenwel Plunketts risicovol spelletje en legde de bank 32 miljoen euro boete op. De klant zag zijn geld op de bankrekening verschijnen.

Basisregels
Een hervorming moet zulke onedele kunstgrepen dus indijken. Zo wil de wereldgoudraad basisregels. Reële goudtransacties en niet door banken geafficheerde prijzen moeten voortaan de prijs vormen. Die transacties moeten bovendien openbaar vermeld en gecheckt worden. En handel tegen de officiële prijs moet mogelijk zijn. Al dat maakt dat een verhuizing van de goudprijs naar de beurs erin zit.

Redelijk revolutionair voor een traditie van prijsvorming die bijna een eeuw standhield. In 1919 kwamen de toen vijf leidende goudtraders samen in Londen om voor de eerste keer de goudprijs te fixen. Onder hen: de Britse bankierstak van de bekende Rothschilddynastie. In een van hun voortreffelijke vertrekken, waar portretten van voorouders en een Britse vlag de muren sierden, kwamen de vijf banken iedere dag samen. Wilde een bankier de aandacht, dan riep hij 'Flag'.

Codewoord
Sinds 2004 doet Rotschild niet meer mee en verloopt de bijeenkomst via de telefoon, maar 'flag' is wel het codewoord gebleven om het woord te vragen. Wel is dat een van de weinige details die geweten zijn over de fixingomstandigheden die van de buitenwereld wordt afgescheiden door een dik mistgordijn.

"De afgescheidenheid doet velen in de wereld van goudbeleggers geloven dat de huidige goudprijs door manipulatie mijlenver afligt van de reële prijs. Zij geloven dat de prijs, eens niet meer gefixt, omhoog gaat schieten", zegt beursanalist Paul D'Hoore. Een scenario dat hij zelf onwaarschijnlijk acht. "Het zijn vier wereldbanken die de prijs fixen. Het is echt niet zo eenvoudig om de prijs te sturen van een product dat wereldwijd wordt verhandeld."

Ongezond
Al meent D'Hoore dat een hervorming alleszins een meer faire prijs oplevert. "Een situatie waarin vier instellingen of makelaars een prijs afspreken is niet gezond. Door de goudprijs naar de beurs te brengen, al lijkt die kans me klein, of te laten bepalen door makelaars uit heel de sector, krijg je een correcter bedrag."

De reden waarom het dan toch zolang duurde vooraleer het systeem onder handen werd genomen, moet volgens D'Hoore gezocht worden in het feit wie de markt in handen heeft, die nu eenmaal niet graag uit handen geeft. "Het is een klein wereldje, die lossen dat niet graag."

Ook de zilverprijs, die gelijkaardig tot stand komt, wordt binnenkort hervormd. Zo vindt op 14 augustus na 117 jaar de allerlaatste zilverfixing plaats.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234