Maandag 05/12/2022

u Marc Verwilghen promoot kabinetsmedewerker tot Algemeen Rijksarchivaris

Net zoals Dani�l Coens jaren geleden parachuteert minister Verwilghen nu een medewerker naar het Rijksarchief

Tien directeurs worden dan eindelijk toch benoemd

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

Na een calvarietocht van meer dan twee jaar krijgt de aanwervingsprocedure voor de directeurs van de tien fwi's of federale wetenschappelijke instellingen (Koninklijke Bibliotheek, Musea voor Kunst en Geschiedenis, KMI...) haar beslag. Binnen de federale regering is er een consensus over de namen bereikt, zo vernam De Morgen uit goede bron. Sommige daarvan zullen ongetwijfeld kwaad bloed zetten.

In januari 2003 trok minister van Wetenschap Charles Picqué (PS) de benoemingstrein voor de tien directeurs-generaal op gang. Hij hoopte daarmee nog voor april rond te zijn, maar door een fout in een kb en tal van andere obstakels pakte het anders uit. Meer dan twee jaar en twee tijd- en geldrovende procedures later is de kogel door de kerk. Begin dit jaar raakte een shortlist bekend (DM 8/1) en daaruit heeft Marc Verwilghen, opvolger van Picqué en Fientje Moerman, de definitieve selectie gemaakt en aan zijn collega-ministers voorgelegd. Die werd afgelopen week goedgekeurd en wordt nog deze maand formeel afgerond.

Verwilghen heeft moeten wikken en wegen. Vanwege het taalevenwicht worden de directieposten van de tien fwi's immers verdeeld tussen Frans- en Nederlandstaligen. Eerst de francofone vijf. Michel Draguet, kunsthistoricus aan de ULB, wordt hoofdconservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). De Française Camille Pisani gaat het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), zeg maar het dinomuseum, leiden en Patrick Lefèvre verruilt het Legermuseum voor de Koninklijke Bibliotheek (KB). Anne Cahen-Delhaye en Myriam Serck-Dewaide, die tot nu toe respectievelijk de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) ad interim bestuurden, mogen zich de komende zes jaar directeur-generaal van hun instelling noemen.

Aan Nederlandstalige zijde blijft Guido Gryseels zoals verwacht directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren. In Ukkel verlengt Herni Malcorps zijn mandaat bij het KMI. Ronald Van der Linden wordt directeur-generaal van de Sterrenwacht (KSB) en Noël Parmentier van het Belgisch Instituut voor Ruimte-aëronomie (BIRA). Last but not least: Karel Velle, kabinetsmedewerker bij Verwilghen, wordt aangesteld tot algemeen rijksarchivaris.

Wat meteen in het oog springt: de instellingen voor Schone Kunsten (KMSKB, KMKG, KIK) zullen exclusief door Franstaligen worden geleid. De drie wetenschappelijke instellingen in Ukkel (KMI, KSB en BIRA) dan weer uitsluitend door Nederlandstaligen. Voorheen werd binnen die groepen rekening gehouden met taalevenwichten, nu dus niet meer.

Al was niemand van de leiding die plaats zal moeten ruimen gisteren bereikbaar, Verwilghens beslissing zal minstens intern voor controverse zorgen. Frederik Leen, jarenlang werkzaam in en nu hoofdconservator ad interim van de Musea voor Schone Kunsten, zal niet bepaald gelukkig zijn met de intrede van Draguet. Patrick Lefèvre zal alle zeilen moeten bijzetten om Willy Vanderpijpen te overtuigen van zijn komst naar de Koninklijke Bibliotheek. Het geval Vanderpijpen is bijzonder pijnlijk. Het departementshoofd stond na de eerste procedure in 2003, met A ('zeer geschikt') gerangschikt en dus in pole position voor een sprong naar de top van de KB. Wegens een arrest bij de Raad van State kwam er een nieuwe procedure en daar was Vanderpijpen gezakt met een C ('minder geschikt'). Vanderpijpen blijft dus gefrustreerd achter en sluit gerechtelijke stappen niet uit.

De 'herexamens' waartoe de Raad van State beval, waren er niet alleen voor de kandidaten van de Bibliotheek, ze golden voor alle fwi's. Waren Vanderpijpen en nog anderen de pineut, er waren er ook die daar hun voordeel bij deden. Met name Myriam Dewaide-Serck raakte in 2003 niet eens door de eerste ronde. Ze kreeg toen een vernietigende D ('niet geschikt') voor de beoordeling waarbij managementcapaciteiten worden gescreend en een B ('geschikt') van een vakjury. Samen goed voor C ('minder geschikt'). Twee jaar later beschikt de dame kennelijk wel over de nodige capaciteiten om directeur te worden, weliswaar van de kleinste fwi, die kunst restaureert en inventariseert (KIK). Pikant detail: het was Serck die de procedure bij de Raad van State heeft aangevochten en nu in elke betekenis gelijk krijgt.

Ook Karel Velle, ex-Rijksarchief en momenteel werkzaam op het kabinet-Verwilghen, gaat een bank vooruit. Net als Serck had Velle aanvankelijk een C achter zijn naam. Nu hij deze keer een B heeft en dus geschikt is, blijkt dat voldoende om Ernest Persoons op te volgen als rijksarchivaris. Het parcours van Velle vertoont alvast gelijkenis met dat van zijn omstreden voorganger. Persoons werd in 1987 vanuit het bevoegde kabinet van wijlen Daniël Coens geparachuteerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234