Donderdag 27/02/2020

Energie

U kunt wel degelijk zonder stroom zitten in november

Minister van Energie Marie Christine Marghem.Beeld Photo News

In november bestaat het risico dat de stroom uitvalt, zegt netwerkbeheerder Elia in een rapport. Energieminister Marie Christine Marghem (MR) kijkt naar Engie Electrabel om het licht aan te houden.

Vrijdag raakte bekend dat in november slechts een van de zeven kerncentrales in ons land operationeel zal zijn, onder meer vanwege betonrot in enkele installaties. Elia startte onmiddellijk een onderzoek om in kaart te brengen wat het maximale stroomtekort kan zijn. De netwerkbeheerder stelde het rapport maandag voor aan minister Marghem.

Uit dat rapport blijkt dat het tekort kan oplopen tot 1.600 à 1.700 megawatt. De voorbije drie jaar piekte de capaciteit in november soms tot 13.000 megawatt. Dat wil zeggen dat het risico bestaat dat het afschakelplan geactiveerd moet worden, waarbij verschillende gemeentes zonder stroom komen te zitten. Minister Marghem zei het ook met zoveel woorden in Terzake gisteravond: "Wie de situatie eerlijk bekijkt, kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat er geen afschakelplan nodig zal zijn."

Wanneer alle parameters in rekening worden gebracht, geldt voor de hele winter een structureel tekort, waarschuwt Elia.

Dieselgeneratoren

Marghem presenteerde gisterochtend al maatregelen om het gat in de stroombevoorrading te dichten. Maar ze geraakt voorlopig maar aan een extra capaciteit van 750 megawatt. Ze wil onder meer een gascentrale in Vilvoorde heropstarten, vraagt aan de bedrijven om minder te verbruiken op piekmomenten, wil dieselgeneratoren aansluiten op het hoogspanningsnet en de bestaande centrales efficiënter laten werken. 

Met Marghems ingrepen blijft er dus wel nog een mogelijk tekort van 850 tot 950 megawatt, wat overeenkomt met één kerncentrale. Dat beseft de minister zelf. "Dit is maar een begin, ik zal vechten als een leeuwin voor elke megawatt."

Om het risico op stroomtekorten nog te beperken, kijkt de minister naar producent Engie Electrabel. Marghem wijst erop dat het bedrijf een grote verantwoordelijkheid draagt wat de energiebevoorrading in ons land betreft. Ze bracht daarom gisteren ook voor het eerst een taskforce samen met onder meer Engie Electrabel, netwerkbeheerder Elia, de federale energiewaakhond CREG en het kabinet van premier Charles Michel (MR). Zij zullen samen bekijken welke maatregelen nog nodig zijn.

Eigen installaties in het buitenland

Wat zijn de opties? De centrale van Tihange 1 gaat de hele maand november in onderhoud. Een van de pistes is om die werkzaamheden te vervroegen, maar dat blijkt logistiek niet zo evident, zo geeft uitbater Engie Electrabel aan. "We kunnen geen weken schuiven, maar elke dag is er een gewonnen", zegt woordvoerster Hellen Smeets.

Zelf wijst Engie Electrabel naar de eigen installaties in het buitenland. De groep heeft in Nederland, Duitsland en Frankrijk nog gas-, biomassa- en kolencentrales. "Daar kunnen we onze productie voorbestemd voor België maximaliseren", zegt Smeets. Marghem lijkt hier eveneens op aan te sturen.

Blijft wel de vaststelling dat al die maatregelen geld kosten. Dat gaat ook gevolgen hebben voor de elektriciteitsprijs, geeft Engie Electrabel toe. Bovendien zitten er technische limieten aan het invoeren van stroom. Er kan niet meer dan 5.500 megawatt worden ingevoerd. Ook mag er intussen niets meer fout lopen met de laatste kerncentrale die nog open is. Dan worden stroomtekorten écht onvermijdbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234