Maandag 23/09/2019

u Expo

Jan Fabre in Vlaams Parlement

Voor de eerste keer krijg je een integraal overzicht van Fabres 'kijkdozen en denkmodellen', een arsenaal van de intieme creatieprocessen van de kunstenaar. Een prille neerslag van ideeën, waarbij de verbeelding vorm krijgt. Sommige van die basisschetsen resulteerden in monumentaal beeldenwerk, andere in theaterstukken en performances.

Fabre, kijkdozen en denkmodellen, 1977-2004 van 26 januari tot en met 24 juni, De loketten, Huis van de Vlaamse volksvertegenwoordigers, IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel, gratis toegang

Franky D.C, Henk Visch en Stefaan Dheedene in SMAK

Schilderkunst is voor Franky D.C het uitgangspunt om beelden en waarnemingsprocessen te onderzoeken en te begeleiden. Met de tentoonstelling Eye Contact krijgt het publiek voor het eerst een totaalbeeld van het complexe oeuvre van deze kunstenaar. Naast oud en recenter werk brengt de tentoonstelling de volledige filmografie en de collectie oranje drukwerk van de kunstenaar. Henk Visch trok de aandacht van de kunstwereld in de vroege jaren tachtig met verstilde, bijna teruggetrokken sculpturen. In die beelden, die wortelen in dromen, emotionele impressies en associaties, probeert Visch een brug te bouwen tussen perceptie en ervaring. Stefaan Dheedene laat zich leiden door ontmoetingen, toevalsbeelden en -objecten die hij verwerkt tot documentaires, ruimtelijke reconstructies en kopieën.

Alle tentoonstellingen vanaf 28 januari in S.M.A.K., Citadelpark, Gent. 09/240.76.64 en www.smak.be

Ugo Rondinone in Whitechapel

De Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone (°1964) wordt omschreven als een visionair die vastzit in de werkelijkheid. Met zijn werk balanceert hij tussen realiteit en fictie, de saaiheid van het leven van alledag en de onnatuurlijkheid van de verbeelding. Multimedia en ongrijpbaarheid zijn zijn kenmerken. Vanaf de vroege jaren negentig maakt hij installaties die fotografie, video, schilderkunst, sculptuur en geluid combineren.

Voor zijn eerste grote tentoonstelling Zero Built a Nest in My Navel (de titel verwijst naar haiku's waarmee hij een soort dagboek schrijft) in Groot-Brittannië heeft hij een nieuwe installatie gemaakt, een doolhofstructuur met maskers en sculpturen tegen een gothic achtergrond en een opgenomen dialoog die ononderbroken afgespeeld wordt.

Ugo Rondinone vanaf 24 januari in Whitechapel Art Gallery, 80-82 Whitechapel High Street, Londen. 0044-20/7522.7888 en www.whitechapel.org

Toulouse-Lautrec in Kunsthal Rotterdam

De Rotterdamse Kunsthal toont een ruim overzicht van de Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) in driehonderd litho's, affiches, schilderijen, gouaches en tekeningen. Zijn werken voor Moulin Rouge en Aristide Bruant worden beschouwd als de iconen van het Parijse fin de siècle. De Kunsthal toont het complete grafische werk van Toulouse-Lautrec. De tentoonstelling is verrijkt met tekeningen en schilderijen uit particulier bezit en van diverse musea. Bijzonder zijn enkele nooit eerder getoonde brieven van Toulouse-Lautrec.

Henri de Toulouse-Lautrec van 28 januari t/m 5 juni in Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. 0031-10/44.00.301 en www.kunsthal.nl

(ER / NB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234