Vrijdag 13/12/2019

U betaalde te veel aan energie, en krijgt dit straks terug

De Vlaamse regering eist dat geld dat te veel is betaald voor de federale energiebijdrage terugvloeit naar de Vlaamse consument. In totaal gaat het om 75 miljoen euro. Een gemiddeld gezin zal zo een compensatie krijgen van een tiental euro's.

Vlaamse gezinnen en bedrijven hebben de laatste jaren te veel betaald voor de federale energiebijdrage. Die bijdrage is een van de vele toeslagen op de gas- en stroomfactuur. Met de opbrengst wordt onder meer de federale energiewaakhond CREG gefinancierd. Maar met de berekening van de energiebijdrage loopt al een tijd iets mis. Sinds 2008 is 75 miljoen euro te veel geïnd bij de Vlaamse consumenten. In Wallonië en Brussel ook. Daar is wel al een deel gecompenseerd.

Op voorstel van minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft de Vlaamse regering vorige vrijdag formeel beslist om het te veel betaalde geld officieel terug te eisen. Het dossier wordt nu op het overlegcomité geagendeerd.

Het overlegcomité is de vergadering van de federale en de regionale regeringen in ons land. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland in september, na het zomerreces. "Het doel is ervoor zorgen dat dit soort berekeningsfouten in de toekomst niet meer kan gebeuren. En er moet een wettelijke regeling komen om het te veel geïnde bedrag terug te storten aan de gezinnen en bedrijven die te veel betaald hebben", laat Tommelein weten via zijn woordvoerder Margot Neyskens.

Waarom doet Vlaanderen dit niet zelf al, zoals Brussel en Wallonië? "We mogen dat juridisch niet zelf doen. De Brusselse en Waalse netbeheerders hebben dit al deels gecompenseerd in de tarieven, maar zonder wettelijke basis", klinkt het bij Tommelein. Kort gesteld: in Franstalig België heeft men al geld teruggegeven, voordat het officieel weer is vrijgegeven. Tommelein past voor zo'n bric-à-bracoplossing. De liberaal wil eerst een officieel akkoord in het overlegcomité.

Make-over van gasnet

Wat vaststaat: het te veel betaalde geld, 75 miljoen euro in totaal, zal sowieso terugvloeien naar de Vlaamse consument. Dit zal wellicht ook via een compensatie op de energiefactuur gebeuren. Hoe groot die dan precies zal worden, is voorlopig moeilijk in te schatten. Een gezin zal een tiental euro's recupereren.

Het eerste overlegcomité na de zomer belooft een pittige vergadering te worden. Vlaanderen wil er ook de make-over van het gasnet bespreken. Die operatie kost minstens 500 miljoen euro. Maar er zijn nog geen afspraken over wie precies wat gaat betalen. De Vlaamse regering vraagt dat er snel duidelijkheid komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234