Zondag 18/08/2019

U bent linkshandig door betere gezondheidszorg

Beeld UNKNOWN

De theorie dat linkshandigheid ontstaan is als een slimme vechtstrategie is ontkracht door de Nederlandse neurobioloog Sara Schaafsma. Hoe beter de gezondheidszorg, hoe hoger het percentage linkshandigen in de westerse samenleving, ontdekte ze. Dat bericht de Nederlandse Volkskrant.

Linkshandigheid kan erg handig zijn als het op behendigheid aankomt. Zo zijn er tal van succesvolle linksbenige voetballers, maar ook heel wat linkshandige schermers. Door hun linkshandigheid kunnen ze hun tegenstanders immers verrassen en succes boeken.

Gevechtshypothese
Volgens de 'gevechtshypothese' ontstond linkshandigheid dan ook als gevolg van het verrassingsvoordeel. Een staaltje evolutie: de linkshandige strijder bracht zijn rechtshandige tegenstander in verwarring en ging met de overwinning lopen. "Een prachtige hypothe", geeft Schaafsma toe. "Het verklaart ook waarom niet iedereen linkshandig werd, want dan zou het verrassingseffect ook verdwijnen."

Om de 'gevechtshypothese' te bewijzen trok de neurobiologe naar Irian Jaya, in Papoea, waar conflicten tot rond 1980 nog letterlijk werden uitgevochten. De kans dat je als man in dergelijk gevecht belandde was behoorlijk groot. Onder de Papoeabevolking zouden dan ook heel wat linkshandigen terug te vinden moeten zijn.

Hypothese ontkracht
Schaafsma liet de Papoea's tekenen in het zand of een steen werpen om hun voorkeurshand te bepalen. Daaruit bleek echter dat de bevolkingsgroep opvallend veel rechtshandigen telde. Slechts 3,6 procent van de mannen bleek er linkshandig.

De gevechtshypothese was ontkracht, en een nieuwe onderzoeksvraag drong zich op. Waarom waren er op Papoea zo weinig linkshandigen? Schaafsma bedacht een verklaring en maakte die achteraf aannemelijk: door de primitieve gezondheidszorg. Statistische gegevens uit westerse landen bekrachtten deze veronderstelling: hoe meer een land spendeert aan gezondheidszorg, hoe meer linkshandigen.

Linkshandige creatievelingen
Het raadsel van linkshandigheid is daarmee natuurlijk niet opgelost. In 2004 ontdekten wetenschappers van de universiteit van Montpellier immers tal van grottekeningen die 40.000 jaar geleden door linkshandige kunstenaars getekend werden, ondanks de primitieve omstandigheden. Er moet dus ergens wel een evolutionair voordeel zijn.

"Het kan met creativiteit te maken hebben", poneert Schaafsma. "Linkshandige creatievelingen boeken succes zolang ze een minderheid vormen. Dat is ook zo bij linkspotige vechtersbazen. Wordt iedereen even creatief, dan verdwijnt dat voordeel". (vk/adha)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden